reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus G73SW: 3D Vision & Stealth

23.6.2011, Jan Vítek, recenze
Asus G73SW: 3D Vision & Stealth
Zhruba po roce máme možnost otestovat další notebook od firmy Asus, který se pyšní 3D obrazovkou. Jedná se o 17" model G73SW vybavený moderní platformou Intel, neméně moderní grafickou kartou NVIDIA a slibující výjimečný výkon...
Asus na svých stránkách udává několik pádných důvodů hovořících ve prospěch notebooku G73SW, kam patří samozřejmě především vysoký výkon, vedle něj slibuje kvalitní audio s využitím THX TruStudio, EAX Advanced HD 5.0 a především dvou reproduktorů posílených o subwoofer. Vysoký výkon zde nemá dle výrobce znamenat silné zahřívání, což bychom mu mohli při pohledu na dva mohutné výdechy v zadní části věřit.


Pak Asus myslel také na uživatelský komfort, kde se uplatní klávesnice s pětistupňovým sklonem a také bílé podsvícení kláves. Zde již mohu rovnou říci, že verze určené pro český trh mají i české podsvícené popisky. A nakonec Asus zvláště zdůraznil přítomnost grafické karty NVIDIA GTX 460M s 1,5 GB paměti GDDR5. Ta může být nápomocna nejen hráčům, ale díky architektuře CUDA také profesionálům pro akceleraci různých aplikací. Pochopitelně také nabízí podporu technologie NVIDIA 3D Vision.



Podívejme se nyní na specifikace notebooku Asus G73SW v tabulce, která mnoho napoví:

Model
Asus G73SW-91015Z
Procesor
Intel Core i7-2630QM
Frekvence apod.
2 GHz (2,9 GHz Turbo), 6 MB Smart Cache, TDP 45 W
Čipová sada
Intel HM65 Express
RAM
8 GB - Elpida DDR3-1333 MHz
Pevný disk
2x 500 GB Seagate Momentus XT 500GB - ST95005620AS
Úhlopříčka displeje
17,3 palců, matný, podsvícení pomocí LED
Rozlišení displeje
1920 x 1080 - 16:9
Grafická karta
NVIDIA GeForce GTX 460M - 1,5 GB GDDR5
Zvuková karta
Realtek High Definition Audio
NVIDIA High Definition Audio
Mechanika
4x Blu-ray - Slimtype DS4E1S
Reproduktory
stereo + subwoofer
Zvukové vstupy/výstupy
sluchátka, mikrofon
Polohovací zařízení
touchpad + dvě tlačítka
PS/2
ne
USB/eSATA
1x port USB 3.0 / 3x port USB 2.0
Výstup na externí monitor
D-Sub, HDMI
S-Video výstup (TV out)
ne
Express Card / PCMCIA
ne
FireWire (IEEE 1394)
ne
Čtečka karet
5 v1 ( SDXC/ MS/ MS Pro/ MS Duo/ MMC)
Bluetooth
Bluetooth 2.1 + EDR (BT-270)
Infra port
ne
Bezdrátová rozhraní
Atheros AR9285 (Wi-Fi 802.11 b/g/n)
Modem
ne
LAN
Realtek PCI-E Gigabit Ethernet
Webkamera
ano, 2 megapixely
Speciální výbava
brýle NVIDIA 3D Vision
Otvor pro zámek Kensington
ano
Typ baterie
8článková: 74 Wh (5200 mAh)
Deklarovaná výdrž baterie
až 2,5 hodiny
Rozměry
415 x 320 x 18,9 - 56,9 mm
Hmotnost
3,85 kg s baterií
Operační systém
Microsoft Windows Ultimate 64bit

Notebook je vybaven moderním hardwarem založeným na aktuálních procesorech Intel Sandy Bridge. Na výběr je mezi Core i5 a Core i7, který byl právě v naší sestavě v podobě modelu Core i7-2630QM s frekvencí až 2,9 GHz a osmi jádry posílenými o technologii Hyper-Threading. Doplněn byl o čipovou sadu Intel HM65 a 8 GB operační paměti ve dvou modulech SO-DIMM od firmy Elpida.

Grafický výkon zajistí karta NVIDIA GeForce GTX 460M, již jsme si již vyzkoušeli a k ní patří 1,5 GB operační paměti GDDR5. Očekávat můžeme slušný výkon, ale obávám se, že při použití 3D zobrazení pomocí NVIDIA 3D Vision to na monitoru s rozlišením Full HD (1920 x 1080) nebude pro řadu her stačit. Poslední z nejdůležitějších komponent, tedy pevný disk, je tu hned dvakrát v podobě 500GB modelů Seagate Momentus XT. Ty nejsou zapojeny do žádného RAIDového pole, takže pracují samostatně - jeden rozdělený na systémový oddíl a pak větší pro data a druhý (nevím proč) rozdělený na dva stejně velké prázdné oddíly. Jejich síla ale tkví jinde (viz třetí kapitola). Asus jinak k tomuto notebooku nabízí pouze pevné disky do kapacity 750 GB.

Pochválit můžeme Asusu také mechaniku Blu-ray (jiné verze mohou nést ale standardní DVD-RW) a snahu nabídnout kvalitní zvuk pomocí stero reproduktorů a jednoho subwooferu. Další výbava ale již spadá do šedého průměru. Port USB verze 3.0 je zde pouze jeden vedle třech USB 2.0 a chybí jakékoliv další nadstandardní rozhraní, jako slot ExpressCard, FireWire a ani eSATA tu není. Asus G73SW je sice prezentován především jako herní notebook, u nějž nepředpokládáme přítomnost méně používaných rozhraní, ale jeho design je dostatečně střízlivý, abychom jej mohli využít i čistě jako pracovní disponující výkonným čtyřjádrem a grafickou kartou s podporou CUDA. Ostatně i sám Asus ve své webové prezentaci udává, že by jeho G73SW měl být připraven na vše, co si vymyslíme, ovšem slabé možnosti týkající se konektivity k tomu nic nepřidají.

Takže pokud vám k životu nestačí HDMI, USB, čtečka karet a standardní trojice rozhraní Ethernet, Wi-Fi a Bluetooth, asi nebudete spokojeni. Ještě že si nebudeme muset dokoupit brýle k využití 3D zobrazení, které zde jako v předchozích případech zajišťuje technologie NVIDIA 3D Vision.

Z dalších údajů lze vyčíst, že tento notebook zabere hodně místa a dost se pronese a ani deklarovaná výdrž na baterie 2,5 hodiny nesvědčí o jeho mobilitě. Naopak tento údaj ve spojení s použitou baterií o nadprůměrné kapacitě 74 Wh svědčí o jeho žravosti.


Příslušenství


Dodávané příslušenství je v tomto případě až na zatmívací 3D brýle standardní. Jsou tu CD s ovladači a utilitami, manuál a další tiskoviny. V balení se skrývá také velký adaptér s výkonem 150 W (19,5 V / 7,7 A) a tlustá baterie.




Napájení


Od notebooku s výkonným 4jádrovým procesorem a grafickou kartou lze očekávat velmi vysokou spotřebu, která by měla dosáhnout asi 115 W, takže 150W adaptér je naprosto na místě a ještě je otázkou, zda bude stačit na napájení notebooku v zátěži a ještě mu zbyde nějaká rezerva.



Pak už se nemůžeme ani moc divit tomu, že ani baterie s kapacitou 74 Wh a osmi články nemá dle údajů výrobce vydržet déle než 2,5 hodiny.


Operační systém a software


Operační systém Windows 7 Ultimate v 64bitové verzi je doplněn o nějaké utility Asus pro zábavu i správu počítače a pak tu máme software věnovaný technologii 3D Vision. Více si to rozebereme jako jindy ve třetí kapitole.
reklama