reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus P5KC: další "Combo" s Intel P35

7.1.2008, Petr Popelka, recenze
Asus P5KC: další "Combo" s Intel P35
V dnešní recenzi se podíváme na základní desku společnosti Asus určenou pro procesory Intel, která vychází z čipové sady Intel P35 Express a nabízí použití jak DDR2, tak DDR3 paměťových modulů. Za cenu pohybující se lehce nad 2 600,- CZK deska nabízí 2 sloty pro DDR3 paměti, 4 sloty pro DDR2 paměti, GLAN, 7.1 HD Audio, 5 SATA + 1 eSATA port, FireWire 400, 12 USB portů, podporu CrossFire a samozřejmě také podporu pro nové 45nm procesory s rychlostí FSB do 1333 MHz.
Asus P5KC je cenově velmi zajímavá deska, zohledníme-li její velmi slušnou výbavu. Návrh PCB je do značné míry podobný dříve recenzovanému modelu Asus P5KR, přičemž primárním rozdílem je podpora pamětí, ale také barva PCB. Zohledníme-li podporu DDR2 i DDR3 pamětí, nabízí se logicky i srovnání se základní deskou MSI P35 Platinum Combo, jejíž cena je sice o více jak 1 000,- korun vyšší, ale výbava dosti podobná.

Nezbývá nám tedy nic jiného, než se vrhnout na první kapitolu, kde si dnes recenzovanou desku představíme.



Dnes recenzovaná deska podporuje až 1333MHz FSB, paměti DDR3 do téže frekvence a paměti DDR2 až do 1 066 MHz. Kromě toho má také podporu nových procesorů Intel Core 2 Duo se 45nm výrobním procesem. Dle manuálu je možné mít v kombinaci s touto deskou maximálně 4 GB DDR3 paměti (maximálně tedy 2x 2 GB) a až 8 GB DDR2 paměti. Další možnosti rozšíření zajišťují dva sloty PCI-E x16, z nichž jeden nabízí 16 linek a druhý pouze 4 (nebo 1 v závislosti na nastavení BIOSu). Díky tomu má tato deska podporu CrossFire režimu, v tomto případě by ale jedna grafika byla limitována sníženou datovou propustností a další slot PCI-E x1, který se na desce nachází, by se stal nefunkčním - jedná se o typickou vlastnost základních desek s čipsetem Intel P35.

Kromě výše zmíněného deska nabízí i 7.1 HD audio, Gigabitové síťové rozhraní a řadič FireWire 400. Na zadním panelu je také možno nalézt jeden eSATA port. Jak tomu u základních desek bývá zvykem, nalezneme zde i určité "vychytávky" jako O.C. profily, automatické přetaktování ze pomoci AI N.O.S. (Non-delay Overlocking System) nebo ochranu proti neúměrnému taktování Asus C.P.R. (CPU Parameter Recall).


Krabice a příslušenství



Krabice je v lesklém provedení, standardních rozměrů

Příslušenství desky tvoří podrobný manuál v anglickém jazyce, "Quick Start Guide" příručka s návodem pro instalaci procesoru, pamětí a také s postupem pro flashování BIOSu v celkem 12 jazycích včetně Češtiny, dále dvě instalační CD, černé IDE a FDD kabely s logem Asus, 4 SATA kabely (z nichž 2 mají jeden konektor ve tvaru písmene "L") + dvě dvojité redukce napájení pro SATA zařízení. Nechybí ani "Q-Connectors" pro jednoduché připojení tlačítek Power/Reset, signalizačních LED diod, USB bracketů, a FireWire bracketu), nálepka s logem společnosti Asus a samozřejmě i krytka zadních I/O portů. Příslušenství je téměř shodné jako v případě desky Asus P5KR, navíc zde najdeme pouze jednu redukci napájení pro SATA zařízení.




Detailní pohled na desku


PCB na první pohled vypadá dobře, je to předeším použitím černé barvy, která na člověka působí lépe než například běžná oranžovohnědá barva, kterou nalezneme u modelu P5KR. Bohužel, pokud pomineme design a zaměříme se na návrh PCB, zjistíme podobné nedostatky jako v případě modelu P5KR, bohužel.

Při bližším pohledu na rozmístění konektorů a portů člověka upoutá nevhodné umístění některých konektorů - řeč je především o červeném PATA konektoru, který se nachází v levém horním rohu, což je pozice zvolená tak nevhodně, že pokud k němu hodláte připojit mechaniku umístěnou v horní části běžné Middle ATX skříně, délka standardního IDE kabelu (necelých 50 cm) vám stačit nebude, nehledě na to, že dlouhý IDE kabel (pokud si člověk nedá velkou práci s jeho vedením ve skříni) bude zbytečně zhoršovat proudění vzduchu ve skříni atp. Další výtku mám k poloze jednoho černého SATA konektoru přídavného diskového řadiče, který se nachází u horního okraje desky mezi dvěma sloty PCI. Na přístup k němu se podíváme níže, po osazení naší referenční grafikou.

Umístění jumperu pro reset paměti CMOS a také headeru pro připojení COM1 portu, které jsem modelu P5KR vytýkal, je v případě dnes recenzované desky v pořádku. Na této desce najdeme pouze bezkapalinové kondenzátory, za což si deska zaslouží pochvalu, stejně tak pozice a přístup k napájecím konektorům desky je velmi dobrý, pochválit musím i příkladnou vzdálenost mezi paměťovými sloty a paticí procesoru i s ohledem na celkový počet slotů. Znepokojivá může být v některých případech malá vzdálenost patice procesoru od pravého okraje desky, což může ve výjimečných případech způsobit nemožnost použití některých rozměrných chladičů kvůli kolizi s napájecím zdrojem (pouze u skříní, kdy se zdroj nachází bezprostředně u okraje základní desky).

Za návrh PCB desku nelze hodnotit jinak než průměrně.

Jak jsem již zmiňoval výše, umístění patice přináší jisté výhody i nevýhody, při výběru chladiče doporučuji dbát zvýšené opatrnost. Docela mě překvapilo použití pouze 4pinového +12V konektoru pro napájení CPU a pouze zcela základní, 3fázový měnič pro napájení CPU. Tato část desky je zcela shodná s modelem P5KR, najdeme zde pouze 3 zapouzdřené cívky v kombinaci s 9 MOSFETy, z nichž je 6 chlazeno pasivem, zbylé tři jsou bez jakéhokoli chlazení.





Osazení desky referenčním chladičem Noctua NH-U12F nečinilo této desce žádný problém, vše bylo v nejlepším pořádku a kolem pamětí i chladiče zůstalo poměrně dost volného místa. Náš referenční chladič přečníval z desky o více jak 1 cm.



Levý dolní roh nabízí celkem 4 SATA porty, jejichž fungování zajišťuje SouthBridge ICH9R. Pod nimi se nachází konektor pro připojení FDD mechaniky společně s jedním 3pinovým konektorem pro připojení ventilátoru. Dále je tu header pro připojení tlačítek Power/Reset, Speakeru a signalizačních LED diod. Po levé straně jsou pak dva headery pro připojení USB bracketů, header pro COM1 port a také červený header pro připojení FireWire bracketu. Reset paměti CMOS je realizován za pomoci jumperu, který se je umístěn poměrně šikovně a přístup k němu je bezproblémový.



Další fotografie nabízí pohled na rozšiřující sloty. Deska nabízí celkem 3 sloty PCI, jeden PCI-E x1 a dva sloty PCI-E x16. Oba tyto sloty mají všechny piny, stále však hovoříme o základní desce s čipsetem P35, černý slot proto nabídne maximálně 4 linky, na fotografiích níže si můžete všimnout i jednoho černého SATA portu, který náleží přídavnému řadiči JMicron. Ten zajišťuje obsluhu jednoho eSATA portu na zadním panelu desky a také právě tohoto černého SATA portu. Po osazení modrého slotu naší referenční grafickou kartou (s dvouslotovým chlazením) se tento port stává nepoužitelným v kombinaci s běžnými SATA kabely. Pokud však použijeme jeden z přibalených SATA kabelů s konektorem zahnutým o 90°, jeho použití možné je, kabel k disku však musíte vést přes celou desku. na fotografii níže je také vidět červený PATA port, o jehož zcela nevhodné pozici jsem se již zmiňoval výše.

Pominu-li umístění tohoto SATA portu a nutnost použití speciálního kabelu, po osazení primárního slotu grafickou kartou jsem žádný další problém nezaznamenal. V případě osazení sekundárního slotu se stává nepřístupný jumper pro reset paměti CMOS.




Osazení primárního slotu PCI-E x16 referenční grafickou kartou


Osazení sekundárního slotu PCI-E x16 (4 linky) referenční grafickou kartou

Máme za sebou první kapitolu dnešní recenze a mám-li srovnávat se základní deskou Asus P5KR, nutno konstatovat, že desky si jsou velmi podobné. Dnes recenzovaný model je však na tom o něco lépe především díky lepšímu přístupu k jumperům pro reset paměti CMOS (Toto bohužel neplatí po osazení sekundárního slotu rozměrnou grafickou kartou) vhodnější pozici headeru pro připojení COM1 portu a také koktoru pro FDD mechaniku. Návrh PCB přesto dál čítá několik negativ, z nichž nejpodstatnější je dle mého názoru umístění PATA konektoru. Uvidíme, jak si dnes recenzovaná deska povede v dalších částech článku.
reklama