reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus PB278Q: velikán s PLS

5.12.2012, Pavel Kovač, recenze
Asus PB278Q: velikán s PLS
Máte rádi velké monitory? Zaujal vás Dell U2713HM? Pokud je alespoň jedna odpověď "ano", tak zaostřete očko na naši recenzi nového Asusu. Ten slibuje WQHD rozlišení, PLS obrazovku a plné 8bitové barvy. Jaký je? To se dozvíte v naší recenzi!

Asus PB278Q: velikán v akci


Těšíte se na jaro? Tak pro vás mám Velikonoční motiv v podobě perníčku. Ale to není tak důležité. Podívejme se na dnes testovaný monitor Asus PB278Q. Jde o 27" PLS monitor s rozlišením 2560×1440 a tedy s poměrem stran 16:9. To sice někoho může odradit, ale vzhledem k rozlišení není poměr stran až tak na překážku. Jsou lidé, co vyžadují 2560×1600, ale my ostatní, co chceme ušetřit cca deset tisíc korun, se spokojíme i s 1440 na výšku. Navíc máme daleko větší výběr.


 - základní pohled

Základní pohled na monitor (klikněte pro zvětšení)


Hned ze základního pohledu je jasné, že výrobce vsadil na strohý a účelný design. Je to vlastnost téměř všech velkých monitorů s vysokým rozlišením. Také konstrukce je při hrubším zacházení dobrá. Plasty zkrátka nevržou a vše drží pěkně při sobě. Bohužel stabilita nohy držící samotný monitor je trošku menší. Monitor se tedy při manipulaci lehce houpe. To je trošku nepříjemné, ale na druhou stranu se to stává pouze při manipulaci s monitorem, při psaní na klávesnici či pohybu myši se monitor ani nehne.


 - pohled zepředu

Čelní pohled (klikněte pro zvětšení)


Podívejme se však na monitor z jeho přirozeného pohledu. Většina z nás na monitor kouká zpříma, a tak je tento pohled asi nejdůležitější. Můžete si zde všimnout jasně popsaných tlačítek, loga Asus a log HDMI a DisplayPortu. Naštěstí nic není barevné a neodvádí pozornost. Upřímně, toho se vždy nejvíc bojím při rozbalování těch lepších monitorů. Bude tam či nebude nějaká "vychytávka". Asus si to naštěstí odpustil.


 - náklon

Náklon monitoru


Trošku mi zde chybí USB Hub. U takto velkého a vlastně i trošku dražšího monitoru si mohl výrobce dát tu práci a USB zamontovat. Cena pár dolarů navíc ve výrobě by jistě neznamenala kritický zásah do našich peněženek. Čtečka karet bohužel také chybí, ale tu jsem u monitorů neviděl pěknou řádku let. A je to škoda.


 - tlačítka

Ovládací prvky


Zdvih monitoru 11 cm je vzhledem k velikosti naprosto dostatečný. Monitor je navíc vybaven funkcí pivot, a tak si můžete klidně pohodlně zobrazit dlouhý text. Na takto velkém monitoru však pivot využije malá skupinka lidí, ale je jistě dobré tu možnost mít.


 - zdvih

Zdvih je na takto velký monitor docela slušný


 - pohled zezadu

Zadní strana monitoru (klikněte pro zvětšení)


Neméně důležitý je pohled zezadu. Zde vidíte hlavně jednoduchost a eleganci dnešních LED podsvícených panelů. Pryč jsou doby, kdy u velkých monitorů bylo potřeba dobře řešit chlazení. Dnešní si vystačí často pouze s malým průduchem či leckdy i žádným průduchem. Asus má tyto otvory schovány za malým rantlem, a tak nekazí pohled.


 - konektory

Konektory


Obrazové vstupy jsou zde DVI, HDMI a DisplayPort. To jsou ty digitální. Všechny samozřejmě s podporou rozlišení 2560×1440, tedy DVI ve verzi DualLink.

Dodávané příslušenství:
  • DVI, HDMI, DisplayPort a D-Sub kabel
  • Napájecí šňůra
  • Audio kabel
  • Instalační příručka
  • Instalační CD (s manuály)

V příslušenství najdete běžnou várku kabelů a nebudete mít problém připojit vlastně jakýkoli počítač, resp. grafickou kartu.

Asus PB278Q
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
27" (16:x)
Ideální odezva
5 ms (gtg)
Jas
300 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1000:1 (80 000 000:1)
Výrobní technologie
PLS
Povrchová úprava
Matná
Podsvícení
W-LED
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
178° / 178°
Počet barev
16,7 mil
Barevná hloubka panelu
8 bitů
Rozteč bodů
0,233 mm
Nativní rozlišení
2560×1440
Vestavěné reproduktory
2x 3W
USB HUB
Ne
Vstupy
DVI, HDMI, DisplayPort, D-Sub
Výstup pro sluchátka
Ano
Možnost montáže na stěnu
VESA 100×100mm
Hmotnost
8,8 kg
Norma TCO
TCO 5.0
Pivot
Ano
Spotřeba
60 W
Rozměry
643×552×218 mm
Různé variace tohoto modelu
Ne
Speciální vlastnosti
-

Pokud bychom si odmysleli ze specifikací hodnotu PLS u výrobní technologie, tak by jistě většina z vás typovala technologii na IPS, resp. e-IPS. Jde ovšem o to, že PLS a IPS jsou si podobni jako vejce vejci a vlastně je to "jen" přejmenovaná IPS, aby si ji mohl Samsung vyrábět sám.
reklama