reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Radeon HD 4850: kvalita prověřená časem

21.12.2009, Petr Štefek, recenze
Asus Radeon HD 4850: kvalita prověřená časem
Radeon HD 4850 známe všichni již poměrně dlouho, což ovšem neubírá na jeho dlouhodobé atraktivitě u méně movitých nebo občasných hráčů. Samotná karta se cenově dostala na pomezí low-endu a mainstremu, ale stále má ještě mnoho co říci k soubojům karet s nejlepším poměrem ceny ku výkonu.
Radeon HD 4850 dokázal, že za současných podmínek má ještě mnoho co říci ke klání o nejlepší levnou herní grafickou kartu. S čistým svědomím mohu říci, že si nedokáži představit při velmi omezeném rozpočtu jinou kartu, než je právě Radeon HD 4850. Podpora DirectX 10.1 není až takovým magnetem, tím je jednoduše výkon při dané ceně, který deklasuje další grafické karty pod, nebo nad cenovou úrovní Radeonu HD 4850. Ze spodu v žádném případě neohrozí Radeon HD 4830 nebo Radeon HD 4730 či nově GeForce GT 240. Zhora cenové relace je pak možnou konkurencí pouze GeForce GTS 250 512 MB, která je ovšem v průměru dražší a neexistuje jediný argument pro její koupi, který by tento příplatek ospravedlnil.



Radeon HD 4850 lze poměrně hodně přetaktovat, ale pro tyto hrátky budete muset kartu vybavit lepším chladičem. Pak je ale již na zvážení, zda se podobná investice vyplatí. Samotný výkon karty dostačuje pro všechny současné hry v rozlišní 1680x1050 a případně vyhlazování. Pokud by se vám výkon Radeonu HD 4850 nezamlouval, pak budete muset sáhnout do peněženky podstatně hlouběji a koupit Radeon HD 5770 nebo GeForce GTX 260. Absence DirectX 11 není pro tento starší Radeon takovým problémem a při dané ceně okolo dvou tisíc korun ani nic jiného očekávat nemůžete.

slušné přetaktování
dostupnost
výkon
Ikona Odkaz na databázi
cena
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 2300 Kč s DPH
reklama