reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Transformer Pad TF300T: stvořený pro práci?

27.8.2012, Jakub Doležal, recenze
Asus Transformer Pad TF300T: stvořený pro práci?
Koncept moderního tabletu se pro práci příliš nehodí, a proto se dnes podíváme na Asus Transformer, který kromě vysokého výkonu nabízí také připojitelnou klávesnici. Dokáže však nahradit notebook?
Kapitoly článku:
  1. Asus Transformer Pad TF300T: stvořený pro práci?
  2. Zpracování, operační systém
  3. Telefon a fotoaparát
  4. Multimédia, výkon
  5. Závěr
Když se řekne tablet, jistě si představíte tu dotykovou placku, která je spíše na hraní či konzumaci obsahu. Asus však předvedl vlastní koncept, díky němuž se z tohoto zařízení stává také potencionální pracovní nástroj. K tabletu lze totiž připojit externí klávesnici a ta navíc ještě zvýší celkovou výdrž. Mají to tedy klasické notebooky a zejména ty s menší úhlopříčkou spočítané? Na tuto otázku se dnes pokusím odpovědět, neboť i jako redaktor hledám náhradu za současný notebook, který v plné polní váží lehce tři kilogramy, proti němu je současný Transformer lehký jako pírko.



Pro Asus je řada Transformer důležitým želízkem v ohni na bouřlivém trhu s tablety, a tak jej již od první generace vybavuje všemi možnými technologiemi. Dnes testovaný model je vybavený nadmíru dobře, nicméně pokud byste chtěli ještě větší výkon či rozlišení displeje, je pro vás připraven model Transformer Pad Infinity (TF700T).



Srdcem této generace je výkonný čipset z dílny společnosti Nvidia a mnozí z vás jistě tuší, že se jedná o Tegra 3. Ve zkratce řečeno máme tu čest s 5jádrovým řešením, přičemž 4x jsou zde zastoupena výkonná jádra Cortex-A9 na frekvenci 1,2 GHz (až 1,5 GHz při zatížení pouze 1 jádra). Poslední procesor je naopak spíše úsporného ražení, takže v případě menšího zatížení odstaví systém výkonnější jádra a přepne na úsporné.






Nvidia je ve světě elektroniky známá především díky svým grafickým akcelerátorům, a tak není divu, že uvnitř Tegry pracuje její čip ULP GeForce, který tak trochu sdílí některé technologie starších sourozenců z desktopu. Z pohledu specifikací je zajímavá především akcelerace pro slušnou řádku video kodeků a tvrzení, že si tato grafika troufne na H.264 při 40 Mbps, inu uvidíme.

Ve specifikacích tohoto modelu se Asus chlubí uživatelskou pamětí o velikosti 16 GB, avšak v obchodech se nalézají spíše konfigurace s 32 GB. Na rozdíl od iPadu a jemu podobných však nejsme nijak vázáni pouze na vnitřní paměť, ale můžeme ukládací prostor dále rozšiřovat, a to jak skrze MicroSD slot v těle tabletu, tak skrze SD kartu v doku (celkem tedy 16 + 2x 32 GB). Plnohodnotný SD slot také jistě ocení majitelé fotoaparátů.

Možná nejdůležitější výbavou jsou však jednotlivá rádia, avšak námi testovaný model neobsahuje maximální možný počet. Jako první se podíváme na zub Wi-Fi adaptéru, který ve specifikacích slibuje podporu 802.11n. V reálném provozu však dosáhnete pouze na 130 Mbps (65/65 Mbps) při signálu -47 dBm. Dalším v pořadí je Bluetooth 3.0 a nabídku uzavírá 3G modem, který v námi testované verzi nebyl. Pokud jej však tablet obsahuje, pak je označen na konci G, tedy TF300TG.

Specifikace Asus Transformer Pad TF300T
Kategorie
Tablet
Výrobce
Asus
OS
Android 4.1.1 (Jelly Bean)
Rozměry (tablet/dok)
263 × 180,8 × 9,9 mm/263 × 180,8 × 10,2 mm
Hmotnost (tablet/dok)
635g /546 g
Ovládání
Dotykový kapacitní displej
Procesor
NVIDIA Tegra 3 T30L (4x Cortex-A9 1,2 GHz)
Grafika
ULP GeForce
Vnitřní paměť
16 GB
Paměť RAM
1024 MB DDR3 (667 MHz)
Sloty
Micro SD (až 32 GB) SD (až 32 GB)
Displej
IPS, LED, 10x multitouch
Rozlišení
1280 x 800
Barevnost
-
Úhlopříčka
256,54 mm (10,1")
Fotoaparát
vpředu 1,2 MPx vzadu 8,0 MPx
Senzory
G-senzor, světelný senzor, gyroskop, el. Kompas, GPS
Data
Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0
Baterie (tablet/dok)
Li-ion 22 Wh / 16,5 Wh
Mikrofon
1x
Repro
Mono
Výstupy
1x Micro HDMI 1.4a, 1x combo audio jack

Prodejní balení je relativně zdařilé a Asus v tomto směru zvolil spíše střídmější design, takže žádná krabice s křiklavými nápisy a ikonami použitých technologií. Vzhledem k posledním událostem s tabletem Nexus 7 musím také s trochou nadsázky zhodnotit rozbalovací proces a nutno říci, že se k tabletu dostanete celkem jednoduše.





Příslušenství dodávané k tomuto modelu patří k běžnému standardu, ale vzhledem k ceně produktu bych očekával přibalené pouzdro. Jeho absenci tedy beru jako menší mínus, navíc Asus by při své velikosti mohl pouzdra jistě koupit za velmi nízké ceny. Další nepříjemností, kterou nám Asus přichystal, je vlastní dokovací konektor, takže na cesty je nutné přibalit další kabel.


 
reklama