reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus VG248QE: hráči, zbystřete!

8.4.2013, Pavel Kovač, recenze
Asus VG248QE: hráči, zbystřete!
Patříte mezi fanoušky her? Chcete mít ultimátní plynulost? Pak je tu nový 144Hz Asus, který z her udělá nový zážitek. Perfektní plynulost, dobrá ergonomie a rychlá 1ms odezva! Jak si poradil s našimi testy?

Struktura displeje



 - struktura displeje

Asus VG248QE - TN struktura pixelu (klikněte pro zvětšení)


Strukturu pixelů u matice TN asi všichni dobře znáte. Pro ty, co ji však zatím neviděli, je zde detailní fotografie Asus VG248QE.


Teplota bílého bodu


Asi málokoho bude zajímat na herním monitoru změna teploty při změně jasu, ale přesto se na ni podíváme. Pokud by byla totiž nějaká extrémní, tak by mohla hodně zkazit zážitek ze hry. Rozdíl mezi maximem a minimem je 156 K, což není mnoho.


 - závyslost teploty bílé na jasu


Naopak rozdíl mezi maximem a minimem u rozložení barev je výraznější. Celých 832 K. Nejteplejší barvy jsou v levém dolním rohu a naopak nejstudenější jsou v pravém horním rohu. Zkrátka takový plynulý přechod.


 - rozložení teploty bílé



Odchylka dE a barevný gamut


Trošku zklamal barevný gamut. Ten totiž ne zcela přesně odpovídá sRGB, a to hlavně v modré a lehce i zelené barvě. Vše je vidět na následujících diagramech.


 - Gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


 - Gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


Ale abychom neodsoudili monitor jen na základě pozorování, tak se ještě podíváme na kvalitu barev okem sondy.


 - dE profil

Profil Standard


Pokud necháte profil Standard, tak se průměrná odchylka vyhoupla až k dE2000=8,87. To je na dnešní dobu opravdu hodně a těžko si představit, že to nějaký ze zabudovaných režimů napraví.


 - dE profil

Profil sRGB

Lehce lepší je profil sRGB s průměrnou odchylkou dE2000=6,74. Stále jde však o hodně vysokou hodnotu. Navíc se zde objevují i tak vysoká čísla jako 11 či 13.


 - dE profil

Profil Game


Ostatní profily obvykle jen zkazí již tak podprůměrné barvy. Raději je tedy vůbec neaktivujte. Průměrná odchylka dE2000=11,04.


 - dE profil

Profil Night View


Další režim Night View je určen pro noční použití. Sníží jas na minimum a hodně sníží kontrast (180:1). Průměrná odchylka dE2000=10,47.


 - dE profil

Profil Scenery


Dalším módem je Scenery s odchylkou dE2000=9,83.


 - dE profil

Profil Theater


Posledním profilem je Theater s dE2000=8,80.
Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

R=100
G=92
B=80
Kontrast: 80
Jas: 15

Pokud zavítáte hlouběji do OSD menu, tak si můžete upravit hodnoty RGB. V tom případě získáte docela slušný obraz, ovšem stále je téměř jakýkoli e-IPS monitor na tom daleko lépe. Průměrná odchylka dE2000=7,16.


 - dE kalibraované přes OSD

Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Až kalibrace uvedla monitor do stavu, ve kterém by jej mohl provozovat i méně náročný grafik. dE2000=1,61. Přesto jde podprůměrný výsledek.


 - dE kalibrované barvy

Kalibrované přes ICC profil


Ještě se podíváme na změnu barev před a po kalibraci přes ICM profil.


 - barvná změna


 - LUT křivka


A také LUT křivka napovídá docela razantní změnu v gama křivce. Také je znatelný pokus zvýšit kontrast celého obrazu (prohnutí křivky v dolní části).

Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.

Celkově jde o barevně podprůměrný monitor. To asi každý očekával. je ovšem škoda, že výrobce nenasadil alespoň zběžnou kalibraci. Ta by jistě pomohla k lepším výsledkům a monitor by si zasloužil daleko větší pozornost. Pokud však patříte mezi tu skupinu lidí, co hlavně hrají hry a chtějí absolutní plynulost, tak vám nejspíš barvy ani moc neříkají. A právě na takové zákazníky je Asus VG248QE mířen.

reklama