reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus VS239H: špice e-IPS monitorů?

18.6.2012, Pavel Kovač, recenze
Asus VS239H: špice e-IPS monitorů?
V záplavě e-IPS monitorů aby se čert vyznal. Existuje spousta prodejních hitů, avšak jsou zde i monitory, co dokáží překvapit i přes nižší popularitu. Právě takový je Asus VS239H, který ihned po zapnutí předvádí opravdu pěkné kousky.

Jednoduchý na pohled, sofistikovaný uvnitř?


Monitor Asus VS239H na první pohled působí velmi jednoduše. Nemá žádné výškové nastavení, nelze jej otáčet (pivot) má klasický lesklý povrch rámečku. Na první pohled tedy vypadá trošku tuctově. Uvnitř se však skrývá dost oblíbený e-IPS panel, který je zárukou kvalitních pozorovacích úhlů a poměrně slušných barev. Zkrátka doba TN panelů je ta tam. Čím však zaujme tento monitor v záplavě ostatních e-IPS? To se dozvíte v našich testech.




Logo výrobce




Základní pohled na monitor (klikněte pro zvětšení)


Nejdříve se však podíváme na design monitoru. Rámeček monitoru je ve spodní části lehce zaoblený, jinak je jeho povrch však hladký a lesklý. Je to docela standardní design, který mnohým uživatelům už moc nevoní. Někteří jej však mají rádi. Zhodnocení nechám na vás.




Čelní pohled (klikněte pro zvětšení)

Z předchozích obrázků se může zdát, že noha monitoru je také z černého lesklého plastu. Není tomu tak, jde totiž o vysoce lesklý chrom, který působí velmi tmavě, což je dáno právě tím vysokým leskem. Ten, kdo někdy fotil například zlatou minci, tak jistě ví, že odrazy se při kolmém pohledu jeví jako černé. Zde jde o zcela stejný jev.




Náklon monitoru (klikněte pro zvětšení)


Toho, kdo se těšil na slušnou ergonomii, musím zklamat. Monitor poskytuje jen základní náklon v rozmezí -5° až 20° a není zde žádný zdvih ani pivot. Je zde však možnost přišroubovat panel k VESA držáku s roztečí 100 mm. Nohu lze v tom případě odstranit, což je však další investice.




Ovládací prvky (klikněte pro zvětšení)


Zadní strana je docela strohá. Konektory pro obrazové vstupy a v horní části drážka sloužící jako odvětrání pro chlazení monitorů, které je pochopitelně pasivní.




Zadní strana monitoru (klikněte pro zvětšení)


Obrazové vstupy jsou zde docela standardní. DVI, HDMI a D-Sub. Někomu může chybět DisplayPort, ale to je jen vzdálený nedostatek a HDMI jej řádně zastupuje.




Konektory


Dodávané příslušenství:
  • DVI, D-Sub
  • Napájecí šňůra
  • Instalační příručka
  • Instalační CD (s manuály)

V balení dostanete vše potřebné pro okamžité uvedení do provozu. Jsou zde všechny potřebné kabely i CD s ovladači, které sice využije asi málokdo, ale je tu.

Asus VS239H
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
23" (16:9)
Ideální odezva
14 ms (gtg)
Jas
250 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1 000:1 (50 000 000:1)
Výrobní technologie
e-IPS
Povrchová úprava
Matná
Podsvícení
W-LED
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
178° / 178°
Počet barev
16,7 mil.
Barevná hloubka panelu
6 bitů + 2 bitů FRC
Rozteč bodů
0,2655 mm
Nativní rozlišení
1920 x 1080
Vestavěné reproduktory
ANO
USB HUB
NE
Vstupy
DVI, D-Sub, HDMI
Výstup pro sluchátka
ANO
Možnost montáže na stěnu
VESA 100 mm
Hmotnost
3,5 kg
Norma TCO
-
Pivot
NE
Spotřeba
40 W max
Různé variace tohoto modelu
-
Speciální vlastnosti
-

Parametrově vypadá monitor zcela standardně. Po bližším sledování však narazíte na hodnotu 14 ms u odezvy. To je docela nezvyklé číslo. Většinou se setkáváme s hodnotou 12 či 8 ms. Záleží však na označení výrobce a dle našich testů jistě víte, že to, co výrobce uvádí, může být vzdáleno od reality. A to jak směrem nahoru, tak občas i dolů.
reklama