reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS WL-500W: k WiFi ještě USB

30.10.2009, Martin Kuchař, recenze
ASUS WL-500W: k WiFi ještě USB
Dnes se podíváme na WiFi router od ASUSu, který na první pohled zaujme svým USB 2.0 portem s možností přímého sdílení všech dat. Tato funkce sice není zázračná, ale v domácnosti nebo firmě může usnadnit šíření dat, které potřebuje více uživatelů současně.
Kapitoly článku:
Trochu větší krabice s několika čínskými nápisy pouze dosvědčuje, že se tento model na českém trhu ještě finálně neusadil. Ostatně ani na českých stránkách společnosti ASUS nenajdete o tomto modelu žádné informace a musíte navštívit globální verzi. Mezi další proklamované funkce na krabici patří například technologie EZ Setup nebo již zmíněná vlastnost USB Sharing, která umožňuje snadné a rychlé sdílení dat v síti.
 

 
Po vybalení najdete v krabici kromě samotného zařízení také CD s kompletním manuálem, jeden síťový kabel a několik reklamních letáčků. Router jako takový je proveden prakticky zcela klasickým způsobem a je osazen hned trojicí antén – kvůli podpoře technologie MIMO. Oblíbené ASUS bílé provedení nechybí ani v tomto případě – ve valné většině případů ale na barvě zcela jistě vůbec nezáleží, neboť si zařízení schováte pod stůl nebo třeba za skříň.


Pohled na zařízení v celé jeho kráse
- pro zvětšení klikněte -

Tradiční bílé provedení je ale u ASUSu opravdu typické – stačí se podívat na seznam výrobků a sami ihned pochopíte. Jedná se o netypický vzhled, díky kterému se výrobky trochu odlišují od konkurence a pro některé nadšené uživatele to může být vhodná alternativa k jinak tmavým výrobkům – přeci jen má někdo tyto zařízení například i v obývacím pokoji a na designu mu tedy může záležet.


Sada LED pro indikaci základních funkcí
- pro zvětšení klikněte -

Tradiční sada diod se od jiných modelů prakticky neliší. Čtveřice diod indikuje jednotlivé LAN konektory, jedna pak WAN konektivitu a poslední ukazuje na aktivitu bezdrátové sítě. Samozřejmě nechybí ani malá kontrolka hlídající stav napájení. Všechny jsou opravdu maličké a ani při horlivém blikání uživatele neruší, jako dělají některé méně kvalitní modely.


Konektory vypadají díky dvojici USB portů a EzSetup tlačítku docela bohatě
- pro zvětšení klikněte -

Podstatně zajímavější je ale pohled na zadní stranu přístroje. Kromě klasické sady konektorů – čtyři pro LAN a jeden pro WAN konektivitu zde najdete ještě dvojici USB portů (opravdu jsou dokonce dva) a nechybí ani EZ Setup tlačítko volající funkci WPS. Bohužel USB porty jsou tak blízko nad sebou, že v případě zapojení většího flash disku nebude druhý port zcela přístupný – doporučujeme větší zařízení zapojit skrze prodlužovací kabel.

Drobný nedostatek, kterého jsme si při testech všimli, souvisí s anténami. Ty jsou na přístroji připevněny napevno a není je možné odšroubovat. Můžete jimi samozřejmě otáčet, naklánět apod., ale sundat se vám je bez trvalého poškození pravděpodobně nepodaří.

Nechybí ani přehled všech technických specifikací celého přístroje.

Technický parametr Hodnota
Standard 802.11b/g/n/d
WAN port 1 × RJ45 10/100 BaseT
LAN porty 4 × RJ45 10/100 BaseT
USB Ano - 2 × USB 2.0
WPS Ano
Provozní režimy Router, AP, Repeater
Rychlosti 802.11b 11 Mbps, G 54 Mbps, N 300 Mbps
Anténa 3 × dipólová
Kódování 64/128-bit WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise, Radius
Výkon 12 - 18 b mód, 12 - 15 g mód a 14 - 16 n mód
Napájení 12 V, max 1 A
reklama