reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asustor AS-202TE: NAS jako mediální server

4.11.2013, Jan Vítek, recenze
Asustor AS-202TE: NAS jako mediální server
Dnes se podíváme na NAS server jinýma očima než obvykle. Nepůjde o recenzi všímající si NAS jako celku a testující zvláště jeho výkon. Namísto toho se zaměříme na multimediální schopnosti modelu AS-202TE, k čemuž nám poslouží HDMI i dálkový ovladač.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Následující video ukáže informace o serveru stejně jako způsob spouštění videí, ale hlavně pohotovost, s jakou reaguje na dálkový ovladač. Proto jsem jej přiblížil k záznamovému zařízení, aby bylo slyšet cvakání jeho tlačítek a zároveň pak vidět reakce systému.


Systém reaguje na stisk tlačítek většinou okamžitě a nulová prodleva je zvláště patrná při skocích při přehrávání videa. Procesor má tedy dostatek výkonu, aby dokázal XBMC obsloužit i s jeho vizuálními funkcemi. Pokud byl nějaký problém, týkal se spíše samotného XBMC, který není předmětem této recenze a je jasné, že na pár problémů asi narazíme, však jde zatím o betaverzi.

Některé filmy se bez zjevného důvodu začaly ihned po spuštění sekat a zatímco jejich zvuk pokračoval dál v normálním tempu (MPEG-4 Video), obraz začal zaostávat, až se nakonec zcela zasekl. Nebylo to však jejich náročností na hardware, šlo o dvě videa ve standardním rozlišení a sami si můžete v průběhu přehrávání ověřit, jaké je momentální vytížení systému. Ten bez problémů stačil i na přehrávání videa ve Full HD, natož pak aby si poradil se standardním rozlišení.

U titulků bohužel nefungovala diakritika zcela bezchybně. Kódování bylo nastaveno správně, ovšem ani u jednoho ze dvou dostupných fontů diakritika nefungovala správně, ale to už je zcela zřejmě problém XBMC. Řešením by mohlo být přidání dalších fontů do nabídky, ale to je třeba udělat ručně, čili najít správnou složku a uložit do ní vhodný font (.ttf).


Výkon a spotřeba


Dvoujádrový procesor Atom na 1,2 GHz a celá použitá platforma bez problémů stačí na to, abychom mohli využít celou šířku pásma gigabitového Ethernetu a co se týče poklesu výkonu v rámci testů provedených naposledy u modelu Asustor AS-602T, pak dle očekávání byl jen mírný. Současné přehrávání videa ve vysokém rozlišení na televizoru a kopírování dat na notebook připojený přes Wi-Fi přinesl pokles pouze cca o 10 %, což je naprosto obvyklé (týká se protokolu SMB).

Spotřebu jsme jako obvykle měřili i se ztrátami zdroje pomocí měřáku Voltcraft Energy Check 3000. Výrobce slibuje spotřebu mírně pod 20 W v plném běhu, 13 W v klidu a pouze 0,8 W v režimu spánku, či spíše tedy hibernaci. V našem případě bylo dosaženo spotřeby 22 W v zátěži, kdy NAS přehrával film a ještě ukládal jiná data. S vypnutými disky spotřeba odpovídala uváděným 13 W v klidu a v režimu spánku byla spotřeba neměřitelná, což ukazuje na velmi nízký odběr.


Závěrečné hodnocení


NAS server AS-202TE má velmi blízko k již testovanému modelu Asustor AS-602T. Pyšnit se může stejnou kvalitou zpracování a stejnou softwarovou nabídkou, která je dnes již pomalu nejdůležitější součástí NAS serverů. Na druhou stranu má pomalejší, ale i úspornější procesor, méně portů v nabídce, kde může zamrzet především absence eSATA a jen jedno ethernetové rozhraní. Na druhou stranu má kromě nižší spotřeby výhodu v podstatně nižší ceně, která se blíží 6 000 Kč s DPH. To už je částka, která se dá označit za rozumnou.





My jsme se dnes na tento NAS podívali především jako na multimediální zařízení s rozhraním HDMI, na němž může pracovat přehrávač XBMC multimedia player. Ten je bohužel ještě v betaverzi, což se projevilo na titulcích a diakritice, stejně jako na schopnosti přehrávat různá videa. Některá z nich nedokázal správě přehrát, což skončilo i zamrznutím systému, za což ale testovaný Asustor jen těžko může, ale jinou alternativu pro HDMI nenabízí, takže to jeho problém je. Z jeho strany však bylo vše v pořádku, ať už jde o připojení k televizoru přes HDMI (+ zvuk), zprovoznění XBMC nebo výkon pro jeho pohodlné ovládání a přehrávání videa ve vysokém rozlišení.

Dnes můžeme hodnotit i dálkový ovladač Asustor Remote Control s cenou kolem 600 Kč. Jde o velmi jednoduchý, ale funkční ovladač, s nímž se za chvíli bez problémů sžijete. Problém je však jeho vysoká cena a nejen ta. Asustor AS-202TE podporuje běžné klávesnice a myši, čili uživatel si může za stejnou cenu pořídit bezdrátovou sadu klávesnice a myši, s jejíž pomocí se bude XBMC ovládat daleko lépe. Výrazně lépe to půjde i jen se samotnou myší.

Asustor AS-202TE tedy je kvalitní produkt za adekvátní cenu, jenž může posloužit nejen jako síťový server pro uložení dat, ale i jako multimediální přehrávač. Nicméně zatím mu to kazí nedospělý XBMC multimedia player, jenž se snad brzy objeví ve finální verzi, jež jeho neduhy odstraní.
 
 

Plusy


+ Kvalitní provedení
+ Dobrý výkon a tichý provoz
+ Programové vybavení
 
 

Minusy


- Drahý dálkový ovladač s lepšími alternativami
- Nabízený přehrávač využívající HDMI zatím v betaverzi
 
 
Cena v době testování: cca 6.200 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení NAS Asustor AS-202TE děkujeme UMAXu.

Jak hodnotíte NAS Asustor AS-202TE?
V anketě šlo hlasovat od 4.11.2013 do 30.10.2014. Počet hlasujících: 9
Výborný33 %
Průměrný44 %
Špatný22 %
reklama