reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asustor AS-602T: dva disky a Atom

20.5.2013, Jan Vítek, recenze
Asustor AS-602T: dva disky a Atom
Založená teprve v roce 2011 jako dceřiná společnost Asusu, nám Asustor dnes nabízí několik modelů NAS serverů, z nichž jsme si vybrali ten nejnižší. Ten nám ale přesto nabídne dvě pozice pro disky a dvoujádrový Atom, takže do low-endu rozhodně patřit nebude.
Kapitoly článku:
NAS server značky Asustor jsme tedy v testu ještě neměli, a tak si budeme všímat i jeho softwarové výbavy. Nejdříve se ale zaměříme na jeho provedení a hardwarovou výbavu, která vůbec není špatná, ovšem to také na druhou stranu znamená, že mezi nejlevnější modely AS-602T rozhodně patřit nebude. Vybaven je totiž dvoujádrovým procesorem Atom pracujícím na 2,13 GHz, čili platformou x86, jenž má k dispozici 1 GB paměti RAM rozšiřitelný až na 3 GB. Dále můžeme využít také dvě ethernetová rozhraní, jež se dají využít pro posílení propustnosti nebo pro záložní připojení v dalších režimech.



Celý NAS server je tak v podstatě jedno malé PC, což dokazuje tím, že nabídne kromě rozhraní USB také HDMI, takže k němu budeme moci připojit klávesnici, myš i monitor a podívat se přímo na jádro pudla, čili přizpůsobenou distribuci Linuxu, která na něm běží. To ostatně není mezi modely s procesory Atom nic výjimečného. Zde ale bude mít HDMI díky aplikaci Boxee ještě další a prozaičtější využití, a sice pro přímé propojení s televizorem a přehrávání multimédií.



Asustor AS-602T k nám dorazil v hnědé krabici s jednoduchým potiskem, v níž nejdříve narazíme na příslušenství a vespod pak na samotný NAS server dobře chráněný měkkými bloky.

Model
Asustor AS-602T
Procesor
Intel Atom 2,13 GHz Dual-Core Processor
Paměť
1GB SO-DIMM DDR3 (rozšiřitelné až na 3 GB)
Podpora HDD
2x 2,5" / 3,5" Serial ATA
Interní disky: EXT4
Externí disky: FAT32, NTFS, EXT3, EXT4, HFS+
LAN
Gigabit Ethernet x 2 (podpora 802.3ad)
USB
USB 3.0 x2, USB 2.0 x4
eSATA
eSATA x2
Ostatní rozhraní
HDMI
LED kontrolky
Power, HDD, LAN 1, LAN 2
Rozměry
163,5 x 108 x 230 mm
Hmotnost bez disků
2,1 kg (bez disků)
Hluk
33 dBA (70mm ventilátor)
Spotřeba
23,5W - při aktivitě
19W - v klidu
1,4W - režim spánku
Síť
TCP/IP (IPv4 & IPv6)
Link Aggregation: podpora 802.3ad + dalších 6 režimů pro využití dvou Ethernetových rozhraní
Jumbo Frame (MTU)
VLAN
ASUSTOR Cloud Connect
Wireless Network
DDNS a EZ-Route
Protokoly
CIFS/SMB, AFP, NFS, FTP, WebDAV, Rsync, SSH, SFTP, iSCSI, HTTP, HTTPS

Procesor Atom se dvěma jádry na 2,13 GHz tedy jistě bude mít dostatek výkonu na provoz samotného serveru i příslušných aplikací, jimiž by měl být opatřen. Překvapením není, že si výrobce vybral souborový systém EXT4 pro interní disky, zatímco ty externí mohou mít i jiné systémy včetně FAT32 a NTFS systémů Windows.

Co se týče rozhraní, pak vedle dvou RJ-45 gigabitového Ethernetu nechybí pro připojení dalších zařízení také dvojice USB 3.0 a další čtveřice USB 2.0 využitelné pro připojení dalších zařízení, třeba externích pevných/flash disků či tiskáren, anebo zmíněných periferií. Pro rozšíření kapacity bude ale lepší využít jedno či obě rozhraní eSATA a jako poslední tu je obrazové HDMI.

Asustore využívá operační systém, který si pojmenoval jako ADM, přičemž ten je dle dostupných informací určen pro modely AS-6xx, což jsou tedy naprosto všechny. Firma tedy logicky jde ve šlépějích firem QNAP, Synology a dalších, kterým se snaží konkurovat. Jednotný operační systém je přitom výhodný jak pro výrobce, který nemusí vyvíjet pro každý NAS jinou verzi, přičemž zákazníci zase mohou obvykle těžit z toho, že i jejich starší modely úložných serverů budou mít v budoucnu možnost aktualizace na nejnověší firmware.


Zpracování NAS serveru


Nebudeme to protahovat, NAS server Asustor AS-602T vypadá velmi dobře a kvalitně. Vyroben je především z kovu, pouze jeho čelo je z černého plastu, jinak nám ukazuje na odiv svůj broušený hliníkový povrch. Kvůli tomu je také pěkně těžký a pokud jej osadíme pevnými disky, stane se z něj taková malá více než tříkilogramová cihlička. To ale není na škodu, alespoň si box pěkně sedne, i když nepříjemných rezonancí se asi stejně jako jinde nevyhneme.



Přední plastový panel je zpracován podobně jako u jiných dvoudiskových modelů. Máme tu dva vysouvací šuplíky pro 2,5" či 3,5" pevné disky (nebo klidně SSD), přičemž v levé části předního panelu pak máme hned pod logem výrobce Asustor vypínač s podsvíceným pruhem ukazujícím stav celého zařízení, pak tu je hned dole další stejně zpracovaná kontrolka, ale ta ukazuje aktivitu pevných disků.

Dole pak máme už menší kontrolky, jež informují o zapojených ethernetových rozhraních a nakonec je tu přední port rozhraní USB 3.0 zasazený v tlačítku, jehož funkce je pochopitelně spuštění automatického zálohování (respektive synchronizace dat) z připojeného zařízení. Budete si tak moci snadno a rychle zálohovat třeba data na svém flash disku, o něž nechcete přijít.



Na bočních panelech nic není, tedy kromě několika průduchů pro nabírání vzduchu nalevo, takže se už můžeme rovnou podívat na zadní část. Tam najdeme všechna ostatní rozhraní, jež už byla jmenována. Kromě 70mm ventilátoru to tak je zbylý port USB 3.0, jejž od dvojice eSATA odděluje zapuštěné tlačítko Reset. Pak tu jsou dvě sestavy ethernetového portu RJ-45 plus dvou USB 2.0 a až dole zbylo místo na HDMI, otvor pro zámky Kensington a samozřejmě i pro napájecí konektor.

Disky se instalují do dvou kovových šuplíků s plastovým obložením. Stačí stisknout jejich spodní tlačítko, po čemž vyskočí páčka a my můžeme šuplík vytáhnout, přišroubovat k němu disk a zase jej zasunout na místo. Posledním detailem jsou dvě kontrolky hned nad páčkou, k nimž vedou světlo stejně jako optické kabely dva průhledné plastové hranolky až od plošného spoje vzadu.


Příslušenství


Nejdůležitějším příslušenstvím, bez nějž bychom se neobešli, je napájecí adaptér od Delta Electronics s výkonem 60 W (12 V a 5 A). Dále tu máme CD s doprovodným softwarem, dvojici krátkých ethernetových kabelů a nakonec také potřebné šroubky pro připevnění pevných disků.

reklama