reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asustor AS3102T: moderní a výkonný NAS

29.3.2016, Jan Vítek, recenze
Asustor AS3102T: moderní a výkonný NAS
Dnes se podíváme na moderní NAS od společnosti Asustor, který je určený pro dva pevné disky a nabídne slušný výkon procesoru Intel Braswell a rovněž přímý výstup HDMI. Bude tak možné jej napojit přímo na televizor a využít jako multimediální centrum.
Nový Asustor bude mít v domácnosti podobný úkol jako například QNAP HS-210, ovšem na rozdíl od něj přichází v podobě klasického NAS a nesnaží se svým vzhledem zapadnout mezi satelitní přijímač, DVD přehrávač a další obvyklou výbavu obývacích pokojů. Nicméně hyzdit je také nebude a jde pouze o to, že má klasický tvar dvoudiskových NAS. O eleganci se zde snaží přední panel, který má mít dle prezentace Asusu "diamantový povrch". Jde ale samozřejmě jen o hru světla na plastovém panelu.


- klikněte pro zvětšení -

O výkon se zde postará procesor Intel generace "Braswell", tedy x86 dvoujádro a pak máme možnost kromě dvou 3,5" pozic využít ještě tři porty USB 3.0 a jeden HDMI. Díky tomu si budeme moci AS3102T připojit přímo k televizoru nebo jinému zobrazovacímu zařízení. Nebude tak nutné multimédia ve všech případech streamovat přes síť, jejíž datovou šířku tak lze ušetřit.



NAS k nám přišel pečlivě zabalen v bílé krabici, kde se mimo jiné nacházelo také volitelné příslušenství v podobě dálkového IR ovladače, který tedy dle stránek výrobce není běžnou součástí balení.

Model
Asustor AS3102T
Procesor
Intel Celeron N3050 "Braswell"
2 jádra, 1,6 až 2,16 GHz, 6W TDP
Paměť
2GB DDR3L (nerozšiřitelná)
Podpora HDD
2x 3,5" SATA 3 Gbps / 6 Gbps
max. 2x 8 TB
LAN
1x Gigabit Ethernet
USB, apod.
3x USB 3.0
1x HDMI 1.4b (až 2160p)
IR přijímač pro dálkový ovladač (volitelný)
eSATA
-
LED kontrolky
4x (stav, napájení, LAN, disk)
Rozměry
165 x 102 x 218 mm
Hmotnost bez disků
1,17 kg
Spotřeba
13,7 W (aktivní)
7,5 W (hibernace disků)
0,7 W (spánek)
Hlučnost
18,6 dB (zapnuté disky)
Operační systém
ADM 2.5 a vyšší s online aktualizací
Souborový systém
Interní disky: EXT4
Externí disky: FAT32, NTFS, EXT3, EXT4, HFS+

Použitý 14nm procesor Intel Celeron N3050 z rodiny Braswell má 2 jádra Silvermont na 1,6 až 2,16 GHz, typickou spotřebu v zátěži 4 W a TDP 6 W. Vedle sebe má 2 GB paměti DDR3L, kterou nelze nijak rozšířit, ale takový objem snad bude tomuto domácímu NAS bohatě stačit. Zbytek výbavy není nijak výjimečný, ale ani tu nic nechybí. Potěší celkem tři porty USB 3.0, na něž můžeme navěsit externí disky či flash disky a využít jejich výkon naplno, na co jen bude stačit jeden gigabitový ethernetový port.

Spotřeba pod 14 W rozhodně není přehnaná, přičemž systém nám jistě umožní spravovat napájení a nastavit, kdy má být NAS vypnutý (v pohotovosti) či zapnutý a za jakých podmínek má vypínat své disky. Udávaná hlučnost 18,6 dB také neslibuje uširvoucí provoz, ovšem v tomto případě jako obvykle nebude záležet ani tak na samotném NAS, jako na tom, jaké disky použijete. Jde především o jejich vibrace, které mohou spolu harmonizovat a způsobit, že NAS položený třeba na stole se rozezní jako reproduktor. V takovém případě je nejlepším a nejjednodušším řešením nějaká měkká podložka, která vibrace utlumí. Samotné gumové nožky totiž často neudělají s vibracemi téměř nic, ale tomu se budeme věnovat až později.


Zpracování NAS


Asustor AS3102T nám může připomenout NAS od firmy Synology. Na rozdíl od nich je tedy tmavě šedý až černý, ale je také (téměř) celý plastový a rovněž nemá zepředu přístupné diskové šachty. Je tedy nutné jej otevřít celý pro přístup k pevným diskům, což znamená, že výměna případného poškozeného disku není tak rychlá. Na druhou stranu tak může být celé zpracování jednodušší, disky jsou pevně ukotveny a my je stejně nebudeme měnit každý týden, takže je jedno, zda to bude trvat 1 minutu nebo 3 minuty.



V přední části plastového těla máme velký panel s logem Asustor, který je součástí celého krytu, jejž budeme sundávat. Levý sloupeček obsahuje 4 zelené LED kontrolky a dole je osamocený přední port USB 3.0. Hned nad ním ale není tlačítko pro synchronizaci dat s připojeným diskem, ale pouze IR čidlo pro dálkový ovladač.



Vše ostatní je tedy na zadní plechové straně, která je součástí jádra celého NAS. Ten bude chlazen pomocí 70mm ventilátoru, který má jeden ze svých šroubků přelepen záruční pečetí. Najdeme tu zbývající dva USB 3.0, jeden HDMI, ethernetový RJ-45 a napájecí konektor. Vše je pěkně odsazeno od sebe, aby si kabely či flash disky nepřekážely. Tlačítko v horním pravém rohu je hlavní vypínač a za malinkým otvorem je obvyklý reset, který vrátí NAS do továrního nastavení. Nakonec výrobce nezapomněl ani na otvor pro zámky Kensington.


- klikněte pro zvětšení -

Ve spodní části se nachází jediné průduchy, kudy může dovnitř proudit čerstvý vzduch a pak také měkké gumové nožky. Ty ale nedokáží zcela zabránit šíření vibrací z pevných disků. Na rozhraní mezi plastovými částmi je také znázorněno, jak máme tělo tohoto zařízení otevřít, abychom se dostali k diskovým pozicím. Nejdříve je třeba odstranit dva zadní přítlačné šroubky a pak stačí velký plastový kryt posunout dozadu, čímž se uvolní.


- klikněte pro zvětšení -

Uvnitř máme 2 diskové pozice, které nejsou zrovna uzpůsobeny pro instalaci 2,5" zařízení, takže pokud něco takového potřebujete, připravte si redukce. Instalace 3,5" disků je ale snadná. Stačí je nasunout na připravené konektory SATA a zajistit dalšími přítlačnými šroubky, takže k tomu vůbec nebudou zapotřebí nástroje. Osobně bych ale doporučoval využít šroubovák a pořádně je dotáhnout, neboť jejich hlavičky jsou poměrně malé.


Příslušenství


V příslušenství se kromě disků nachází vše potřebné. Malý dálkový ovladač není základní součástí balení a je třeba si jej případně přikoupit. Pro ostatní věci už to platí, takže jde o instalační a uživatelskou příručku v češtině, software na optickém disku, kratší ethernetový kabel a nezbytný externí adaptér s kabelem. Tento 60W (12 V / 5 A) by ale mohl být menší a slabší.


Příslušenství i s volitelným dálkovým ovladačem - klikněte pro zvětšení -
reklama