reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asustor AS3102T: moderní a výkonný NAS

29.3.2016, Jan Vítek, recenze
Asustor AS3102T: moderní a výkonný NAS
Dnes se podíváme na moderní NAS od společnosti Asustor, který je určený pro dva pevné disky a nabídne slušný výkon procesoru Intel Braswell a rovněž přímý výstup HDMI. Bude tak možné jej napojit přímo na televizor a využít jako multimediální centrum.

Testy výkonu a spotřeby


Před testy jsme naládovali náš NAS dvěma 1TB disky Samsung SpinPoint F3. Ten komunikoval s počítačem založeným na základní desce Intel Clear Folk DH67CF (Intel 82579V), a to prostřednictvím routeru Linksys E3200 (pochopitelně s gigabitovými porty) vybaveným firmwarem AdvancedTomato. Pevné disky byly nakonfigurovány v poli RAID 1 (zrcadlení), které poslouží se svým redundantním zápisem jako ochrana před ztrátou dat v případě, že by jeden z disků selhal.


- zprovozněný webový server na NAS Asustor -

Co se týče výkonu pro přenosy dat, ten není třeba moc zkoumat, neboť 2,16GHz dvoujádrový Celeron na takovou práci musí stačit naprosto s přehledem. Pokud s něčím má problémy, jsou to aplikace jako Chrome nebo YouTube určené pro zobrazovací zařízení připojená na lokální HDMI port. Jde ale jen o trochu se zadrhávající animace nebo línější rolování, než na jaké jsme zvyklí u stolního počítače. A pak by samozřejmě tento NAS nemusel stačit na to, když by musel obsluhovat vytížený webový server nebo jiné služby, k nimž by se najednou připojovala řada uživatelů. K takovému účelu ale ani nemá sloužit. Jde o domácí NAS a jako takový bude mít v drtivé většině případů výkonu na rozdávání.


Výkon


Nejdříve se podívejme na to, zda tento NAS dokáže dle očekávání naplno využít gigabitový Ethernet. K tomu byly využity jednak fotografie a pak velké soubory (videa), přičemž program FastCopy obstaral samotné testování.

Asustor AS3102T
download (MB/s)
upload (MB/s)
700MB soubory
109,1
110,3
2-3MB fotografie
44,5
62,2

Z výsledků je jasné, že gigabitový Ethernet skutečně můžeme zcela vytížit, ale jako obvykle při kopírování velkých souborů. V případě kopírování menších už jde celková propustnost výrazně dolů, s čímž ale musíme počítat vždy, tedy nejen u NAS, ale i u SSD, pevných disků a jiných úložných zařízení. Jak je na tom server s přehráváním videa?



- přehrávání videa ve 4K v Plex Media Server - klikněte pro zvětšení -

Pak už jsme serveru poněkud naložili, a to evidentně nad rámec jeho možností. Využili jsme ukázku filmu v rozlišení 4K (2160p, Matroska, 60,5 Mbps), který byl pokusně přehrán přímo v okně webového prohlížeče pomocí Plex Media Server. Ten rovněž umožní konverzi videa do jiného rozlišení a bitrate, ovšem zde můžeme na obě věci zapomenout. Plex Media Server nezvládne přehrávání videa ve 4K, natož pak aby zvládal jeho realtime konverzi. Nutno ale uznat, že se server snažil a video přehrával alespoň po kouskách. To také pochopitelně neznamená, že se na video ve 4K nepodíváme. Pouze je není zrovna vhodné přehrávat takto ve webovém prohlížeči, což je nakonec jedno, protože jsou lepší způsoby. Buď využijeme NAS prostě jen jako zdroj dat a video přehrajeme pomocí cílového počítače, nebo zkusíme využít software KODI, který nám video přehraje na zařízení připojeném přes HDMI.

V našem případě to ale ve 4K nezvládl ani KODI, v jehož případě bylo zmíněné video také nekoukatelné a obě procesorová jádra na 100 % vytížená. Jenomže bitrate 60,5 Mbps je mírně řečeno nadstandardní, vždyť celovečerní film by tak zabral přes 40 GB. Vyzkoušeno bylo tedy také video ve 4K s bitrate 18,7 Mbps, které už se přehrávalo lépe, ale stále trhaně a CPU na 100 % stále nestíhalo.

Pokud ale zkusíte přímo v Plex Media Serveru přehrát video v rozlišení Full HD, na to již výkon stačí a v případě, že nemáte mezi sebou a NASem rychlé připojení, bez problémů funguje i snížení rozlišení a bitrate, a to až na pouhých 96 kb/s. KODI takové video pochopitelně zvládl přehrát také, přičemž zátěž se přitom pohybovala mezi 20 a 30 procenty u obou jader.


Spotřeba


Se dvěma disky na palubě byl NAS připojen na měřák Voltcraft Energy Check 3000 a sledována byla jeho spotřeba včetně ztrát zdroje.

Asustor AS3102T
spotřeba (W)
100% vytížení CPU
20 W
přehrávání Full HD videa
19 W
klid se zapnutými disky
18 W
vypnuté disky
5,6 W
pohotovostní režim
0,6 W

Osazený NAS tak nemá spotřebu pouze necelých 14 W, jak je uvedeno ve specifikacích, ale celých 20 W při 100% vytížení procesoru. Pokud budete jen přehrávat video, dostane se jeho spotřeba ke 30 % a spotřeba klesne o watt a v klidu to je o 2 watty méně. V takovém případě ale na serveru stejně budou spuštěny nějaké služby, takže procesor nebude pracovat zcela v klidu, a proto je rozdíl mezi tím a 100% zátěží tak malý. Podstatnou úsporu přinese až vypnutí pevných disků nebo rovnou pohotovostní režim.

Hlučnost tohoto serveru bude záviset především na použitých discích, neboť 70mm ventilátor se jen vzácně roztočí na více než 1000 RPM. Problém ale není hlučnost samotná, ale šíření vibrací z disků, čemuž můžeme snadno zabránit položením serveru na měkkou podložku.

reklama