reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Audiolab Q-DAC: ořezaný M-DAC v akci

13.12.2013, Petr Štefek, recenze
Audiolab Q-DAC: ořezaný M-DAC v akci
Audiolab si ve světě audia udělal velké jméno svým povedeným převodníkem M-DAC. Dnes se podíváme na cenově přístupnější novinku pod označením Q-DAC, která vychází ze základu dražšího převodníku M-DAC.
Kapitoly článku:
V testované černé verzi se Q-DAC svým provedením výrazně neliší od minule testovaného M-DACu, ale je cítit, že zařízení stojí méně a chtě nechtě se muselo sáhnout k úsporám na straně provedení. V balení také nenaleznete dálkový ovladač, který známe z příslušenství u dražšího kolegy, což může některým vadit. Součástí je pouze CD s nezbytnými ovladači pro USB a zdroj pro DAC. Ten není obyčejnou levnou spínanou variantou, ale jde o kvalitní lineární zdroj.





Přední strana Q-DACu má na sobě displej, který informuje o přehrávané samplovací frekvenci a také zvoleném vstupu nebo úrovni hlasitosti. Zobrazuje dále možnosti menu a volitelných filtrů, kterých je k dispozici také sedmero jako u dražšího M-DACu. Displej Q-DACu ale není z dálky tak dobře čitelný, jako je tomu v případě dražšího modelu, který má ovšem zcela jiný displej (rozměrově i rozlišením). Displej Q-DACu je pouze dvouřádkový.





Zadní strana převodníku integruje trojici digitálních vstupů (USB, optický a koaxiální). Výstupy převodníku máme pouze dva (optický a koaxiální), ale zřejmě jen málokdo je skutečně využije. Mezi analogovými výstupy najdeme pouze RCA (stereo), které využijete pro připojení k zesilovači či aktivním reproduktorům. Symetrické XLR v tomto případě chybí (jsou vyhrazeny pouze pro M-DAC).





Největší změnou oproti dražšímu převodníku z dílen Audiolab je ovšem volba levnějšího DAC čipu ESS Sabre32 pod přesným označením ES9016. Ten má papírově horší parametry než ES9018 (M-DAC), ale funkčnost je stejná (čip samotný podporuje dokonce i DSD). Tento levnější DAC neumožňuje provoz v mono módu, ale s tím ani v případě Q-DACu nebylo počítáno.


Audiolab Q-DAC
Typ výrobku digitálně-analogový převodník (DAC)
Použitý typ DAC ESS Sabre32 9016 chip
Maximální rozlišení 32 bitů
Maximální samplovací frekvence 84.672 MHz
Digitální vstup1 x 24-bit/192 kHz koax.,1x 24-bit/96 kHz opt., 1x 24-bit/192 kHz USB
Digitální výstup 1 x koaxiální, 1x Toslink optický
Výstupní napětí RCA: 2.25 V RMS
Celkové harmonické zkreslení RCA: <0.002 %; XLR: <0.0008 %
Frekvenční odezva 20 Hz - 20k Hz (± 0.2 dB)
Dynamický rozsah RCA: >110 dB
Přeslech (L/R) RCA: < 112 dB
Rozměry (V x Š x H) 60 x 236 x 247 mm
Napájení 230 V (60 Hz)
Provedení Černá nebo stříbrná (hliník)
Standardní příslušenství napájecí kabel, dálkové ovládání, baterie

Dobrou zprávou je, že Audiolab přidal podporu samplovací frekvence 192 kHz při rozlišení 24 bitů přes USB, což starší M-DAC neumožňoval. K této podpoře je nutné instalovat speciální IAG USB ovladač, jinak zůstane USB limitováno na 96 kHz/24 bitů.



Rozdíly mezi oběma převodníky jsou patrné na fotkách. M-DAC působí robustnějším dojmem zejména kvůli šasi, které je kompletně z hliníku. Ten je ošetřen (zřejmě) vypalovaným lakem. Q-DAC v černém provedení má jinou povrchovou úpravu a velmi rychle se ušmudlá.



Otočný ovladač hlasitosti v případě Q-DAC docela chybí, zvlášť pokud máte převodník na stole a můžete si tak velmi rychle regulovat hlasitost. Pomocí dvojice tlačítek to již není až tak pohodlné, ale je to stále lepší než nic. Oproti dražšímu převodníku M-DAC přijdete nejen o podstatně více digitálních vstupů (3x optický a 3x koaxiální + USB), ale také o XLR symetrické propojení se zesilovačem. Ani jedno z těchto okleštění by mi nevadilo. Vadilo mi v tomto případě něco úplně jiného. O tom ale více až v následující kapitole.
reklama