reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ BL2411PT: nadějný všeuměl

19.8.2013, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
BenQ BL2411PT: nadějný všeuměl
Pokud se dnes začnete shánět po monitoru, tak obvykle skončíte u 16:9 a 23-24". Co ovšem takový BenQ a jeho velmi nadějných 24" s 16:10 a cenovkou až nečekaně lidovou? Má šance se stát prodejním hitem tohoto roku?

BenQ BL2411PT


Nejprve si představíme monitor z konstrukčního hlediska. Právě zde nám totiž BenQ ukazuje, že lze vyrobit monitor za slušnou cenu a s dobrou ergonomií. Stojan je dostatečně pevný na to, aby se monitor na stole nikterak nehoupal. Bohužel to platí pouze při běžné práci. Jakmile chcete změnit polohu monitoru, tak je na stojanu znát, že až tak pevný není. Monitor na něm takřka visí na vlásku. Jde však jen o pocit, protože stojan vydrží i hrubší zacházení. Celé je to způsobeno větší vůlí v kloubu pro náklon.



BenQ BL2411PT

Základní pohled na monitor (klikněte pro zvětšení)


Po designové stránce se řadí BenQ BL2411PT k tradičním monitorům staršího konceptu. Rámeček je relativně velký a obrazovka působí hodně utopeně. Dokonce víc než v mém prehistorickém Dell 2405. Spodní okraj je rozšířen tak, aby pojmul i dotyková tlačítka. Čelní pohled prozrazuje na dnešní dobu nezvyklý poměr stran 16:10, který je vhodný zejména na práci v tradičních programech. To se v našich končinách hodí i na filmy, protože díky černým pruhům získáte místo pro titulky, které tak neruší film.


BenQ BL2411PT přední strana

Čelní pohled (klikněte pro zvětšení)


Náklon monitoru je více než dostatečný. Dosahuje -10° až 25°. Pokud nemáte opravdu extrémní nároky, tak je takový náklon opravdu více než dostatečný.


náklon

Náklon monitoru




BenQ BL2411PT tlačítka

Ovládací prvky (klikněte pro zvětšení)


Jak už bylo řečeno, tak tlačítka jsou na spodním pravém okraji. Tlačítka jsou dotyková a navíc se rozsvítí po přiblížení prstu. To je asi nejlepší řešení, co jsem zatím u monitorů viděl. Stačí totiž ve tmě vědět, že jsou tlačítka na pravé straně, a o zbytek se postará monitor. Popisky tlačítek sice nejsou umístěny na rámečku, ale díky OSD menu to vlastně není ani potřeba.


zdvih

Zdvih je na takto velký monitor docela slušný


Také zdvih a pivot monitor umožňuje. U 16:10 je pivot použitelný a hlavně jej budete používat i v situacích, které vás běžně ani nenapadnou. Například i prohlížení webových stránek je výrazně pohodlnější při otočeném monitoru. Osobně sice používám na stejně velkém monitoru kombinaci dvou oken vedle sebe, ale pokud je potřeba číst delší text, tak pivot zvítězí. Opravdu dobrá je konstrukce, která má aretaci a ustavení v poloze je zcela přesné. Nemusíte si tak kontrolovat vodorovnou či svislou polohu monitoru.

pivot

Monitor si můžete i otočit (pivot)


BenQ BL2411PT zadní strana

Zadní strana monitoru (klikněte pro zvětšení)


Zadní strana skýtá pouze běžný pohled. Najdete zde ovšem jednu menší zvláštnost. Tím je zamčení nohy v dolní poloze. Pokud chcete tedy monitor zdvihnout zpět, tak musíte stisknout tlačítko na noze. Osobně jsem sice na takové chování u monitoru zvyklý, ale věřím, že to někomu může přijít divné. V dnešní době se totiž stojany v dolní poloze aretují pouze sponou, která se používá jen v případě transportu monitoru. Tedy žádné tlačítko.


BenQ BL2411PT konektory

Konektory (klikněte pro zvětšení)



Dodávané příslušenství:
  • DVI, VGA a audio kabel
  • Napájecí šňůra
  • Instalační příručka
  • Instalační CD (s manuály)

V balení naleznete vše potřebné. Naštěstí je již pryč doba, kdy BenQ nedodával digitální kabely k LCD monitorům. Chtěl tím snížit náklady. Dnes jsou však kabely natolik levné, že nedodat DVI, HDMI či DisplayPort je takřka urážející.


BenQ BL2411PT
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
24" (16:10)
Ideální odezva
5 ms (gtg)
Jas
300 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1000:1 (20 000 000:1)
Výrobní technologie
S-IPS
Povrchová úprava
Polomatná
Podsvícení
W-LED
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
178° / 178°
Počet barev
16,7 mil
Barevná hloubka panelu
8 bit
Rozteč bodů
0,27 mm
Nativní rozlišení
1920×1200
Vestavěné reproduktory
Ano 2x 1W
USB HUB
Ne
Vstupy
DisplayPort, DVI + redukce na HDMI, D-Sub
Výstup pro sluchátka
Ano
Možnost montáže na stěnu
VESA 100×100mm
Hmotnost
6,7 kg
Norma TCO
TCO 6.0
Pivot
Ano
Spotřeba
23 W
Rozměry
444×555×236 mm
Různé variace tohoto modelu
Ne
Speciální vlastnosti
3 roky záruka
 
reklama