reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ BL2411PT: nadějný všeuměl

19.8.2013, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
BenQ BL2411PT: nadějný všeuměl
Pokud se dnes začnete shánět po monitoru, tak obvykle skončíte u 16:9 a 23-24". Co ovšem takový BenQ a jeho velmi nadějných 24" s 16:10 a cenovkou až nečekaně lidovou? Má šance se stát prodejním hitem tohoto roku?

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1280×800)


Kvalita interpolace je dnes téměř neměřitelná. Dokonce přemýšlím o jejím vyřazení z testování. Většina monitorů totiž používá prakticky stejné filtry a díky tomu vlastně stejnou interpolaci. Jediné, co monitory odlišuje, je možnost zachovat poměr stran (to BenQ BL2411PT umí) a možnost obraz doostřit. Doostření obrazu BenQ také umí. Ve výsledku je interpolace, no průměrná a zcela adekvátní k LCD standardu.


BenQ BL2411PT interpolace linek

- Klikněte pro zvětšení -


BenQ BL2411PT interpolace textu

- Klikněte pro zvětšení -


BenQ BL2411PT interpolace moaré efekt

- Klikněte pro zvětšení -



Regulace jasu


Ať jsem se snažil sebevíc, tak žádné blikání osciloskop nezachytil. Není zde ani v řádech kHz, ani v řádech desítek či stovek kHz. Zkrátka stále "rovná čára". Regulace podsvícení je tedy zcela lineární a bez blikání. V tomto ohledu se jedná tedy o to nejlepší možné řešení.


Spotřeba


Velké překvapení. Spotřeba je totiž na takovýto monitor více než dobrá a je při maximálním jasu pouhých 22 W. Tomu také odpovídá velký světelný výkon, který po dlouhé době přesáhl hranici 2 lm/W. Jen upozorním, že v tomto výpočtu světelného výkonu je započítána i energie spotřebovaná na elektroniku a na ostatní části monitoru. Proto je světelný výkon takto malý oproti běžným svítidlům. Slouží tedy pro čisté porovnání monitorů mezi sebou.

Spotřeba při 120 cd/m2 je 13,4 W.


BenQ BL2411PT spotřeba


Dnes testovaný monitor má světelný výkon 2,039 lm/W.

reklama