reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ BL2411PT: nadějný všeuměl

19.8.2013, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
BenQ BL2411PT: nadějný všeuměl
Pokud se dnes začnete shánět po monitoru, tak obvykle skončíte u 16:9 a 23-24". Co ovšem takový BenQ a jeho velmi nadějných 24" s 16:10 a cenovkou až nečekaně lidovou? Má šance se stát prodejním hitem tohoto roku?

BenQ BL2411PT: celkové hodnocení


Nad tímto monitorem jsem musel hodně dlouho hloubat, co si vlastně o něm myslím. Většina monitorů si postupně s testováním získává plusové či negativní bodíky. Tento byl ovšem takový hodně rozpačitý. Z běžného laického pohledu může BenQ vypadat zcela perfektně. Nemá nikterak špatnou odezvu, má obstojné barevné podání a slušnou konstrukci. Navrch přidává regulaci jasu bez blikání a zajímavou cenu. Také je zde matná až lehce polomatná povrchová úprava. Dále velmi slušné podsvícení.

No, a kdybych nyní přestal psát, tak si všichni budou říkat: "to je super monitor". Ale! Bohužel, je to kaženo několika nepříjemnostmi. První je gamut větší než sRGB. Není to nic tragického, ale zamrzí to. Také povrchová úprava může někomu doslova vadit. Sice se tváří jako lehce polomatná, ale špinavý efekt téměř nezmizel a přidává navíc průsvity kolem pixelů. Díky tomu se obraz tváří trošku přeostřeně a po chvilce z něj bolí oči. Ihned při prvním spuštění jsem si vzpomněl na TN obrazovky, které podobným efektem také trpěly. Musíte zkrátka navštívit OSD menu a vše hodně poladit. To u monitoru s touto cenovkou pokládám za velkou chybu. Předpokládá se totiž, že většina uživatelů prakticky nic v menu měnit nebude. A pokud je obraz přeostřen a bolí z něj oči v základním nastavení, tak to moc dobrou vizitku nedělá. Také nastavení gamy ve výchozím stavu na 2,0 není dvakrát šťastné.

A to jsou právě ony vady, kvůli kterým nezískal tento BenQ BL2411PT naše ocenění TREFA. Jinak je totiž opravdu dobrý a jistě by si ji vysloužil. Chápu, že jdu tak trošku proti proudu, když konkurence tento monitor vyzdvihuje do nebes, ale udělit TREFA si prostě nedovolím.


BenQ BL2411PT


V číselném hodnocení si monitor vede velmi dobře. Všechny sledované vlastnosti jsou výrazně nad 50%. Pokud tedy patříte mezi uživatele, co si s monitorem trošku pohrají a OSD menu zkrátka v počátečných fázích přetrpí, tak si klidně logo TREFA Světhardware na monitor nalepte. Pokud ovšem s monitory až tak velkou zkušenost nemáte, tak se raději poohlédněte jinde. Monitor by vás totiž mohl ve výchozím nastavení trošku zklamat, a to i přes jinak perfektní vlastnosti.


BenQ BL2411PT hodnocení


Monitor je vhodný pro:


1) Běžnou domácí a kancelářskou práci
2) Obecné použití

Monitor BenQ BL2411PT patří k takzvaným všeumělům. Hodí se pro běžné použití v kanceláři, pro domácnost a na obecné hraní. Zkrátka ideál pro domácnost. Je ovšem potřeba jej v menu hodně poladit. Ale o tom jsme již mluvili.


Plusy


+ Konstrukce a provedení
+ Barvy a gamut
+ Při regulaci nebliká (bez PWM)
+ Výtečné podsvícení (výrazně přesahuje cenu)
+ Odezva bez překmitů a slušně rychlá
+ Cena
+ Dobrá ergonomie
 
 

Minusy


- Výchozí nastavení není nic moc (bez zkušeností budete zklamáni)
- V základu přeostřený obraz a gama 2,0
- Výraznější efekt IPS glow
 

Cena v době testování: cca 6.800 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení monitoru BenQ BL2411PT děkujeme BenQ.
Jak hodnotíte monitor BenQ BL2411PT?
V anketě šlo hlasovat od 19.8.2013 do 15.8.2014. Počet hlasujících: 14
Výborný64 %
Průměrný36 %
Špatný0 %
reklama