reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ T261W - větší než ostatní

11.8.2008, Pavel Kovač, recenze
BenQ T261W - větší než ostatní
Sháníte monitor převážně na sledování filmů a hraní her? Zdá se vám úhlopříčka 24" málo a naopak 30" modely jsou příliš drahé? Možná právě 26" model BenQ T261W může být pro vás horkým kandidátem. Podívejme se na něj podrobněji.

Opravdový obr


Ten, kdo někdy pracoval na 30" LCD monitoru, mi jistě dá za pravdu, že je práce daleko pohodlnější. Dokonce i na 24" (což dnes už začíná být střední třída) se pracuje daleko lépe. 26" (ve skutečnosti však jde o 25,5") monitor působí velikostně velmi dobře, avšak jeho rozlišení patří obecně k 24" modelům. Pro filmy to nevadí, pro běžnou práci také moc ne. Písmenka jsou sice větší a již rozeznáváte jednotlivé pixely, a tak u her častěji budete potřebovat antialiasing.

Zaměřme se však na design. Hned na první pohled jsem se nemohl zbavit pocitu, že jde o televizi, i když to tak samozřejmě není. Lesklé a vcelku velké okraje jsou totiž výsadou hlavně televizí. Pravda, že tlačítka hodně napoví, ale stále pocit přetrvává. Samozřejmě si jistě velmi rychle zvyknete, nebo vám to dokonce při prvním pohledu ani tak nepřipadne.


Základní pohled na monitor (pro zvětšení klikněte)

Trochu mě zklamala ergonomie, která mohla být u takto velkého panelu daleko lepší. Očekával jsem základní zdvih, nebo alespoň o něco výše posazený panel. Takto je monitor při postavení na rovný stůl příliš nízko a zádům to rozhodně neprospívá. Nechápu proč výrobce nedodal lehce delší nohu (klidně o 10 cm), cenově by to s panelem jistě ani nezamávalo a na pohodlí uživatelů to přidalo hodně. Škoda. Pokud tedy chcete dobrou ergonomii, musíte využít nějakého VESA 100x100 mm držáku, nebo monitor aspoň podložit. Náklon patří k průměrným. Vzad 15° - ten by mohl být lepší a 5° vpřed - to je klasika.



Náklon monitoru (pro zvětšení klikněte)

Pohled zepředu ukazuje velký lesklý rámeček a jen jemnou tenkou linku. Budí to velmi profesionální dojem a prakticky není co vytknout.


Pohled zepředu (Pro zvětšení klikněte)

Tlačítka jsou umístěna v pravém dolním rohu. Při stisku se monitor celkem dost zhoupne a jeho dohupování trvá zhruba 5 s. Je to sice nepříjemné, ale zvyknete si a nebo se neučíte mačkat tlačítka dvěma prsty, kdy jeden prst panel přidžuje. Tím houpání eleminujete.


Tlačítka na ovládání OSD menu


Zadní pohled (Pro zvětšení klikněte)

Na zadní straně naleznete VESA otvory 100x100 mm. Jinak nic víc. Jako obrazové vstupy poslouží všechny dnes běžné konektory. Postarší analogový D-Sub, Digitální DVI-D a nový HDMI. Chybí snad jen zcela nový DisplayPort.


Konektory






Dodávané příslušenství


  • DVI kabel
  • D-Sub kabel
  • CD s ovladači
  • Napájecí kabel
  • Instalační příručka

BenQ V261W
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
25,5" (16:10)
Ideální odezva
5 ms (gtg)
Jas
450 cd/m2
Kontrast (dynamický)
750:1 ( 2500:1 )
Výrobní technologie
TN
Pozorovací úhly (horizontální/vertikální)
170°/170°
Počet barev
16,7 mil (8-bit)
Rozteč bodů
0,286 mm
Nativní rozlišení
1920 x 1200
Vestavěné reproduktory
ANO
USB HUB
NE
Vstupy
DVI, HDMI, D-Sub, 3,5 mm jack
Výstup pro sluchátka
NE
Možnost montáže na stěnu
ANO VESA 100x100 mm
Hmotnost
8,6 kg
Norma TCO
TCO NA
Pivot
NE
Spotřeba
měřena v recenzi
Různé variace tohoto modelu
-
Speciální vlastnosti
-
Stále aktuální cena v českých obchodech je na konci recenze
reklama