reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ VW2420H: dobrý obraz za málo?

4.5.2011, Jakub Doležal, recenze
BenQ VW2420H: dobrý obraz za málo?
Populárním TN panelům pomalu zvoní hrana a ke slovu se dostávají technologie s věrnějším podáním barev, či lepšími pozorovacími úhly. Jedním z nich je BenQ VW2420H s A-MVA panelem a LED podsvícením, který prověříme v testech.

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1280 x 720)


Interpolace, alias schopnost monitoru se "poprat" se zobrazením obrazu v jiném než nativním rozlišení, je dnes prakticky vyřešená a problémy by měly být spíše jen na nejlevnějších modelech za pár tisíc. BenQ VW2420H má tuto oblast vyřešenou ukázkově. Pokud zapojíte přes D-Sub notebook a nastavíte rozlišení 1280 x 720, tak obrazovka několikrát problikne a pak máte přes celou úhlopříčku zobrazenou pracovní plochu. Žádné nastavování či posouvání obrazu není nutné.


Správná interpolace v podání VW2420H (klikněte pro zvětšení)



- klikněte pro zvětšení -

Pracovní plocha Windows 7 se roztáhla od kraje ke kraji a vše bylo v rámci možností ostré a čitelné. Monitor sice na chvíli zobrazil hlášení o nevhodném rozlišení, ale za několik sekund modrý rámeček zmizel.



Text na webových stránkách byl bez problémů čitelný, žádný rozsypaný čaj, ale vcelku ostré písmo.



I zoom na ikonu dopadl dobře, znovu kvalitní práce s nižším rozlišením.


Regulace jasu





Regulace jasu pomocí LED probíhá vcelku dobře. Frekvence blikání je dostatečných 312,5 Hz.


Spotřeba


Při uhlopříčce 24“ by snad každý očekával větší spotřebu, avšak BenQ VW2420H příjemně překvapil a nabídl úsporný chod. Znovu musím vyzdvihnout přítomnost LED podsvícení, s trubicemi bychom byli výrazně výše.



Při standardních režimech ukázal wattmetr hodnotu těsně pod 30 W a při zapnutém režimu Eko klesla tato hodnota na slušných 18 W.


reklama