reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ X2000W - širokoúhlá dvacítka s AMA

21.5.2008, Pavel Kovač, recenze
BenQ X2000W - širokoúhlá dvacítka s AMA
V poslední době se nám monitory s různými urychlovacími technologiemi rojí jak včely na jaře. Ostatně jaro také je, a tak se není čemu divit. Dnes se podíváme na 20" širokoúhlý monitor s technologií AMA (Advanced Motion Accelerator).

Netradiční design


Firma BenQ se rozhodla, že zvolí trošku netradiční design pro tento kousek. Na podstavci je stříbrně vyobrazena šachovnice, která více než nápadně připomíná praporek z formule 1. Možná se tak snaží navodit dojem, že jde o skutečně rychlý monitor, který jen tak někde nemá konkurenci. Na nás si však nepřijdou a uvidíme, co na tento praporek řekne optická sonda. To, jestli se vám praporek libí, nebo ne, je čistě na vás, každopádně kdyby tam nebyl, tak by jistě monitor působil daleko více konzervativním dojmem.


Základní pohled na monitor (pro zvětšení klikněte)

Co se ergonomie 20" a 22" širokoúhlých monitorů týče, tak obvykle nejsou zrovna nic moc, každopádně tento je na tom lehce nadprůměrně. Největší zásluhu na tom má velký náklon vpřed, který dokáže u technologie TN velmi pomoci, protože ta má dost nepříznivý pozorovací úhel při pohledu zespod. Takové sledování hororu z postele se může stát u monitoru s malým náklonem vpřed velkým problémem, ale to se vám u tohoto monitoru nestane. Náklon vzad sice není až tak extrémní jako dopředu, ale stále je dostatečný a myslím, že bude vyhovovat všem. Jen je škoda, že výrobce neobdařil monitor žádným zdvihem, který by ulehčil krční páteři. Je tedy skoro bezpodmínečně nutné si monitor podložit, nebo mít na něj připravený stůl. Koukat totiž takto nízko není zrovna pro vaší páteř to nejlepší.


Náklon monitoru (pro zvětšení klikněte)

Z čelního pohledu si můžete všimnout trošku netradičního proužku na spodním okraji, který v sobě skrývá reproduktory, jež stačí tak akorát pro mluvené slovo. To je však u monitorů celkem obvyklé a jen pár z nich dokáží vyloudit alespoň obstojný zvuk pro hudbu. Každopádně na VoIP to stačí.


Pohled zepředu (Pro zvětšení klikněte)

Tlačítka jsou umístěna na pravé straně a jsou k tomu otočeny i popisky. Zde si dovolím jednu malou poznámku. Nevím, jestli to je tím, že jsem technicky zaměřený člověk, ale očekával bych popisky otočeny přesně na opačnou stranu. Asi je to dáno "strojařským" myšlením a způsobem kótování. Na druhou stranu tyto popisky respektují naklonění hlavy, při pohledu na ně. To jen takové zamyšlení.


Tlačítka na ovládání OSD menu


Zadní pohled (Pro zvětšení klikněte)

Noha je obdařena klipem na uchycení kabelů, který je nutno nejdříve "vymáčknout" ven a poté zpět nasadit. Párkrát se mi ovšem stalo, že kabely vytrhly klip, a ten jsem musel hledat pod stolem. Je však pravda, že s monitorem při testech nadměrně hýbu. Vy si obvykle posadíte monitor na jedno místo a maximálně při sledování filmu z postele jej přesunete, takže potom takový problém asi jen těžko zažijete.


Konektory






Dodávané příslušenství


  • DVI kabel
  • D-Sub
  • Audio kabel
  • CD s ovladači
  • Napájecí kabel
  • Instalační příručka

BenQ X2000W
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
20" (16:10)
Ideální odezva
2 ms (gtg)
Jas
300 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1000:1 (není)
Výrobní technologie
TN
Pozorovací úhly (horizontální/vertikální)
160°/160°
Počet barev
16,2 mil (6-bit)
Rozteč bodů
0,258 mm
Nativní rozlišení
1680 x 1050
Vestavěné reproduktory
ANO
USB HUB
NE
Vstupy
DVI-D, HDMI, D-Sub
Výstup pro sluchátka
ANO
Možnost montáže na stěnu
ANO VESA 100x100 mm
Hmotnost
5,2 kg
Norma TCO
TCO 03
Pivot
NE
Spotřeba
měřena v recenzi
Různé variace tohoto modeluIkona Odkaz na databázi
Speciální vlastnostiIkona Odkaz na databázi
Stále aktuální cena v českých obchodech je na konci recenze
reklama