reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ XL2410T: parťák do akce?

24.5.2011, Jakub Doležal, recenze
BenQ XL2410T: parťák do akce?
Náruživí FPS hráči vědí, že každá sekunda se počítá a zpomalený obraz z vás dělá bezmocný terč. Vztekání a mlácení klávesnicí o obrazovku by však mohlo být ukončeno monitorem BenQ XL2410T. Ten by měl přinést bleskovou odezvu a mnoho dalších vylepšení.
Na trhu s herními periferiemi kralují především myši, klávesnice či sluchátka, avšak ryze herních monitorů je jako šafránu. Více než potěšující je tak počin společnosti BenQ, který byl vyvíjen pod dohledem profesionálů z oboru. Pro znalce jmenuji Abdisamad 'SpawN' Mohameda, alias legendu Counter-Strike.

Přísun pozitivních zpráv však bude pokračovat, neboť po vybalení z krabice objevuji PIVOT. Po dlouhé době tak vídám v neprofesionální sféře monitor s bohatými možnostmi polohování. Půjde tedy dobře eliminovat neduhy TN panelu, neboť si můžete obrazovku „naštelovat“ do té správné pozice.



- klikněte pro zvětšení -

Veškeré možné náklony natočení, či změnu výšky jsem zpracoval do následujících animovaných GIFů. Další fotografie naleznete hned pod nimi.



Výšku můžete libovolně upravovat, pouze je nutné odjistit pojistku na noze.



Rotace nabízí poměrně velké úhly, to oceníte pokud nebude monitor umístěný přímo před vámi.


Náklon směrem k vám je dostatečný.



Otáčet můžete jen po směru hodinových ručiček.



Troufnete si na Counter Strike v poloze na "výšku" ?

Tlačítka pro vyvolání a pohyb v OSD menu naleznete v pravé spodní části monitoru. Popisky jsou viditelné při čelním pohledu, avšak pro tlačítka musíte zapátrat prsty na spodní hraně. Stejně jako u minule testovaného BenQ VW2420H jsem zejména v noci musel často rozsvítit lampičku, neboť bych hledal správnou klávesu ještě teď. Pomohl by např. rozdílný povrch tlačítek, nebo jejich výška.


- klikněte pro zvětšení -


- klikněte pro zvětšení -

Zadní strana monitoru je stejně jako ta přední v matném provedení. Konečně si tak můžete monitor nechat „obnažený“ na stole, aniž byste jej museli každý následující den leštit ve snaze vymazat otisky. V horní části je viditelné žebrování, kterým odchází horký vzduch z útrob monitoru.


- klikněte pro zvětšení -

Spodní část je vyhrazena obrazovým rozhraním. Nečekejte žádnou plejádu moderních digitálních výstupů, ale pro účely hraní je zde vše podstatné. Majitelé starších PC ocení přítomnost analogového D-Sub, gameři s novějšími grafickými kartami se připojí spíše přes DVI-D (Dual-Link kabel je v balení), nebo přes HDMI. Volba posledního obrazového vstupu také přináší možnost přenosu zvuku a díky tomu lze připojit sluchátka do levého boku monitoru. (na fotografii obrazových vstupů je audio jack "viditelný" ve výstupku u okraje vpravo).

Dodávané příslušenství:

• D-Sub, DVI-D kabel
• Napájecí adaptér
• Instalační příručka
• CD s manuálem
• Myš + podložka

Trochu nezvykle se nyní zastavíme u popisu příslušenství, ale musím ocenit snahu výrobce dodat kompletní herní sadu. Po vybalení monitoru totiž v krabici naleznete ještě myš a herní podložku. Jejich hodnocení naleznete na konci recenze.


- klikněte pro zvětšení -


BenQ XL2410T
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
23.6" (16:9)
Ideální odezva
2 ms (gtg)
Jas
300 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1000:1 (10 000 000:1)
Výrobní technologie
TN
Pozorovací úhly (horizontální/vertikální)
170°/160°
Počet barev
16,7 mil
Rozteč bodů
0,2715 mm
Nativní rozlišení
1920 x 1080
Vestavěné reproduktory
NE
USB HUB
NE
Vstupy
HDMI, DVI-D, D-Sub
Výstup pro sluchátka
ANO
Možnost montáže na stěnu
ANO (VESA 100x100 mm)
Hmotnost
3,9 kg
Norma TCO
TCO NA
Pivot
NE
Spotřeba
40 W (max) / 28 W (Eco mode)
Různé variace tohoto modelu
-
Speciální vlastnosti
Herní profily, změna velikosti obrazu
reklama