reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BenQ XL2420T: pekelný rychlík s 3D

4.6.2012, Pavel Kovač, recenze
BenQ XL2420T: pekelný rychlík s 3D
BenQ nedávno představil nový monitor s aktivní 3D technologií, který je zaměřen na hráče. Slibuje velmi rychlou odezvu a přidává nadstavbu pro ovládání OSD menu. A odezva? Už teď vám prozradím, že je opravdu pekelně rychlá.

Netradiční podstavec a tenký rámeček


BenQ XL2420T se představuje jako monitor s tenkým rámečkem, dotykovým ovládáním OSD menu a hlavně netradičním podstavcem, resp. jeho přidanou hodnotou v podobě dálkového ovládání samotného monitoru. To na první pohled může vypadat zbytečně, ale kdo ví, třeba překvapí. Nejprve se podíváme na samotný design, následně se podíváme na naše tradiční rozsáhlé testy. Musíme na to však postupně. Designově je docela uhlazený, a přestože jde o hráčský monitor, výrobce se nesnažil o nějaké extravagantní kousky a spolehnul se na osvědčené principy a design.



Logo výrobce




Základní pohled na monitor (klikněte pro zvětšení)


Hned na první pohled je jasné, že jde o hráčský monitor. Noha podstavce je obdařená červeným otvorem a celý monitor lze zabalit do tlustého černého plastikového obalu pro lepší přenášení na LAN party. Zkrátka všem je asi jasné, kam monitor míří. Otvor v noze také slouží pro zkrocení kabeláže. U takového monitoru jsem podobné vychytávky ani moc nečekal.




Čelní pohled (klikněte pro zvětšení)


Z čelního pohledu si můžete udělat představu o rámečku. Ten je slušně tenký a neodpoutává pozornost od soustředěného hraní her. Také dioda indikující stav svítí jen lehce. Nebude tedy oslňovat ani v noci.



Zdvih monitoru


Zdvih monitoru je velmi dobrý. Těžko si představit v podobné cenové relaci něco lepšího. Pro pohyb panelu není třeba vyvíjet nikterak značné úsilí a monitor v poloze drží dobře. I stabilita samotné konstrukce je slušná. Zatím tedy samá příjemná překvapení. Monitor má i funkci pivot, takže jej můžete natočit na výšku pro pohodlnější čtení textu.




Náklon monitoru (klikněte pro zvětšení)


Tlačítka jsou dotyková a reagují velmi dobře. Dokonce pokud se prstem přiblížíte na vzdálenost cca 2 cm, tak se tlačítka rozsvítí, což pokládám za ideální řešení. V noci sice tlačítka nesvítí, ale jejich polohu zhruba tušíte dle diody indikující stav. Přiblížíte ruku a tlačítka se objeví. Jednoduché a účelné.




Ovládací prvky (klikněte pro zvětšení)


Pro ovládání OSD můžete použít i přibalenou krabičku připomínající trošku myš. Na vrchní straně je kolečko a čtveřice tlačítek. Na samotné ovládání se však podíváme až v další kapitole. Dálkové ovládání je možné připojit k podstavci na pravou či levou stranu. Krabička se tam sice nedá nezacvaknout, ale jinak zcela splyne s podstavcem.





Na zadní straně naleznete jak úchyt, za který lze monitor přenášet, tak i háček pro zavěšení sluchátek. Opět jednoduchá věc a hráčům může přijít vhod. Jinak je zadní strana docela standardní. Lesklý kus si sice výrobce mohl odpustit, ale naštěstí ho není mnoho.




Zadní strana monitoru (klikněte pro zvětšení)


Na levé straně monitoru naleznete USB Hub a výstup pro sluchátka. USB sice není ve své třetí generaci, ale pro běžné použití postačí.





Jako obrazové vstupy zde naleznete dvojici HDMI, po jednom DisplayPort, DVI, D-Sub. Je zde také jeden USB např. pro myš. Onen Mini USB konektor vlevo slouží pro připojení dálkového ovládání. Jinou funkci však nemá.



Konektory


Dodávané příslušenství:
  • DVI, D-Sub
  • USB dálkové ovládání monitoru
  • Plastikový obal pro přenášení
  • Napájecí šňůra
  • Instalační příručka
  • Instalační CD (s drivery a manuály)

V balení naleznete navíc plastikový obal. Ten můžete využít pro přenášení monitoru.



BenQ XL2420T
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
24" (16:9)
Ideální odezva
2 ms (gtg)
Jas
350 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1000:1 (12 000 000:1)
Výrobní technologie
TN
Povrchová úprava
Matná
Podsvícení
W-LED
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
170° / 160°
Počet barev
16,7 mil
Barevná hloubka panelu
6-bit + FRC
Rozteč bodů
0,276 mm
Nativní rozlišení
1920 × 1080
Vestavěné reproduktory
NE
USB HUB
ANO 3×
Vstupy
DVI, 2x HDMI, DisplayPort, D-Sub
Výstup pro sluchátka
ANO
Možnost montáže na stěnu
VESA 100 mm
Hmotnost
6,1 kg
Norma TCO
N/A
Pivot
ANO
Spotřeba
24 W
Různé variace tohoto modelu
-
Speciální vlastnosti
120 Hz a aktivní 3D režim, dálkové ovládání

Vybavení a specifikace jsou zkrátka vytvořeny na míru hráčům a asi těžko si představíte lepší LCD monitor. Tedy podle specifikací. Uvidíme, co na to naše náročné a rozsáhlé testy.
reklama