reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bezvětrákové chladiče a odhlučňovače disků - 2. část

14.12.2004, Eagle , recenze
Bezvětrákové chladiče a odhlučňovače disků - 2. část
Včera jsme se podívali na Primecooler a Zalman. Dnes jsou na řadě dva modely od Sunbeamu zaměřené na tlumení vibrací a jedno komplexní řešení německé firmy Silentmaxx. Druhý jmenovaný jako jediný chladič a odhlučňovač zvolil cestu kompletního uzavření disku do masivního kovového krytu. Má to žádaný efekt?
Kapitoly článku:
Silentmaxx HD-Case rev. 2

HD-Case druhé revize od Silentmaxxu je jednoznačně nejzajímavější chladič / odhlučňovat disku. Mimo jiné je také zajímavý tím, že je jasně nejdražší.


Zařízení je chytře ukryto v nevzhledné (anglicky "ugly") krabici. Po vybalení dostanete toto:


Obsahu je opravdu hodně. Nemá smysl ho tady rozebírat. K čemu co je, popíšu v odstavci níže. V zásadě stačí říct, že hlavním dílem je velká těžká černá vana.


Základní díl je velmi masivní, na kovu se nešetřilo.


Vana s nalepenou ztišující hmotou


Jedná se o horní a zároveň boční díl. Silný kov o tloušťce přes centimetr je zakončen žebrováním pro pasivní chlazení (tloušťka dalších půl centimetru). Do této vany disk zasunete a dalšími součástkami přikryjete. V podstatě tak disk obalíte ze všech stran, přičemž obalení sestává z tenkých protihlukových materiálů a černého kovu, čili celá věc brání pronikání hluku... a samozřejmě také chladí.

Instalace

Přestože zpracování chladiče je velmi pěkné a dostanete všechny potřebné šroubky, jedna věc mi tu citelně chyběla - návod. Nevím, zda na něj výrobce zapomněl či zda měl robot vkládající manuály poruchu, ale prostě tu není. Z dodaných dílů sice odhadnete, jak celou věc smontovat, ale přeci jenom chvíli o tom musíte přemýšlet.

Instalace je tak trochu ve stylu DIY (Do It Yourself - udělej si sám). Nejdříve je nutné na hlavní díl přilepit hmotu podobnou liloneu - naštěstí je to samolepka. Ta slouží k tlumení vibrací a odhlučnění (výsledné foto viz. výše). Po té našroubujete postranní díl...


... a nalepíte k němu dodanou "vycpávku" - ta vypadá jako malý molitan. Vložíte pevný disk dnem vzhůru (ten se do chladiče nešroubuje, leží "volně" - v praxi má však tak málo místa, že pro jeho vložení musíte vyvolat určitou sílu). Na druhý boční díl nalepíte ochrannou fólii a přišroubujete ho přiloženými "ručními" šrouby - na jeden z nich přitom vložte uzemňovací drátek.


Nyní už jen stačí pod elektroniku vložit tenkou molitanovou vrstvu modré barvy - ta nápadně připomíná molitan vložený u některých disků Seagate na elektroniku pod kovový SeaShield. Do spodu pak našroubujete přiložený kovový díl a celé dílo je hotovo. Na konec už stačí ze stran našroubovat gumové vložky podobné těm u Zalmanu ZM-2HC2 (tyto jsou pouze větší, jinak jejich funkce je stejná).


Při montáži je nutné občas lehce tlačit, molitanové vycpávky mají na disk lehce tlačit, čímž způsobí jeho lepší kontakt s tělem chladiče. Snad jediná moje výtka ke konstrukci směřuje na nekompatibilitu s některými disky. Box není možné použít pro disky IBM / Hitachi s dírkou pro vyrovnávání tlaku a také je není možné použít pro ultra horké disky. Výrobce sice udává použitelnost až pro disky do 10 tisíc otáček včetně, nicméně pro velké serverové disky s pěti plotnami bych je opravdu raději nepoužíval.

Hodnocení

Na rovinu - i po aplikaci Silentmaxxu je disk slyšet, ale... typický pískot motorů s fluidními ložisky je velmi silně potlačen. Pokud skříň otevřete a dáte hlavu poblíž (a nastražíte uši :-)), disk uslyšíte. Fakticky však na větší vzdálenosti neuslyšíte nic, natož pokud máte počítač například pod stolem. Disk v tomto "pancéřovaném" obalu je asi tak hlučný jako tichý 80mm větráček operující s 1500 otáčkami za minutu (... což je třeba Arctic Fan Pro TC, který někteří považují za neslyšitelný). Musím říct, že co se týče tlumení hluku v klidu je Silentmaxx zdaleka nejlepší ze zatím testovaných odhlučňovačů.

Bavme se nyní o hluku při přesouvání hlaviček (seekování). Vibrace? Minimální. Typický chladič procesoru přenese do skříně víc vibrací než disk umístění v Silentmaxxu. Izolace je tak dobrá jako u Zalmanu ZM-2HC2, ne-li dokonce lepší. Jakmile skvěle odstraníte vibrace, hlučnost disku při zatížení rapidně klesá. To ale není vše. Barracuda IV je při seeku vcelku hlučný disk (přeci jenom už má něco najeto). Se Silentmaxxem ale sotva tušíte, že disk v počítači máte. Pro zatížení používám defrag. Tentokrát jsem ale, na rozdíl od testů ostatních zařízení, vůbec netušil, zda disk už seekuje nebo ještě ne. No prostě a jednoduše co se hluku týče, bude Silentmaxx HD-Case rev. 2 hledat konkurenci těžko. Mít na to, pořídím si tuto "skříň" na každý z mých pevných disků (a že jich není málo).


Nyní něco k teplotám. V tomto ohledu je na tom Silentmaxx také dobře. Teplota disku v klidu dosahovala 39 stupňů, o tři stupně méně než u klasických kolejí. Je to sice více než při chlazení ventilátorem, ale zároveň je to teplota, kterou můžeme stále považovat za vhodnou.


Při defragmentaci začne teplota stoupat. Zde opět příjemné zjištění - Silentmaxx je tak masivní a má takovou tepelnou kapacitu, že od spuštění defragmentace v okamžiku, kdy byl disk delší dobu vypnutý (tj. na pokojové teplotě), trvalo dosažení cílových 43 stupňů přes hodinu a půl. Za normálních okolností je disk ohřátý během půl hodiny. Pomalé změny teploty jsou důležité z několika důvodů:

1. Nepravidelná zátěž disk příliš neohřeje.
2. Někteří výrobci (např. IBM) mají cílový limit maximální změny teploty 15 stupňů Celsia za hodinu.

Silentmaxx je v chlazení zdaleka nejlepší ze všech testovaných zařízení. Inu výrobce konstrukci dobře promyslel, sotva mě napadá, jak HD-Case dále vylepšit. A ještě jedna zajímavost - skříň se vůbec neohřívala, veškerý pokles teploty má na svědomí chladič samotný. Kdo umí, ten umí.

Klady:

    • Relativně významný pokles teploty oproti kolejím.
    • Významná redukce přenášených vibrací do skříně.
    • Významné tlumení hluku vydávaného diskem.
    • Velká tepelná kapacita - snadno se vyrovná s nárazovou zátěží.
Zápory:
    • Nelze použít pro všechny pevné disky.
Cena: 1737 Kč včetně DPH

Závěrem

Co říct nakonec po testech, když máte pocit, že výsledky nedopadly nikterak úžasně? Z testovaných produktů dosáhnul slušných výsledků jediný a další "je fajn", ale úplně z jiného důvodu, než na jaký byl konstruován. A to vůbec nemluvím o ceně, která mě tedy příliš nepřesvědčila (vzhledem ke schopnostem). Zda ji přijmete, je jen na vás. Z mého pohledu budou muset výrobci na designu chladičů pevných disků ještě hodně zapracovat...


Chladiče a odhlučňovače do testu zapůjčila společnost TNTRADE.
reklama