reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Biostar TA690G AM2: to nejlepší s AMD 690G?

19.9.2007, Petr Popelka, recenze
Biostar TA690G AM2: to nejlepší s AMD 690G?
Dnešní recenze se bude věnovat mATX základní desce z dílen společnosti Biostar, nesoucí označení TA690G AM2. Jedná se o dalšího zástupce s čipovou sadou AMD 690G, tj. i s integrovaným grafickým jádrem Radeon x1250. Deska disponuje celkem 4 grafickými výstupy, 4 SATA porty, 4 sloty pro DDRII paměti, slotem PCI-E x16, PCI-E x1 a dvěma sloty PCI. Orientační prodejní cena je okolo 1 800,- korun včetně DPH.
Dnes nás čeká recenze v pořadí již šesté základní desky s čipovou sadou AMD 690G. Podíváme se blíže na zástupce z dílny společnosti Biostar. Jedná se o model TA690G AM2, jehož název napovídá, že patří mezi desky s označením "T-Series". Již samotná krabice a layout desky ve člověku zanechá dojem, že se jedná o něco nadstandardního a neotřelého. Zda se dá v tomto případě na první dojem spolehnout, na to vám odpoví dnešní recenze.

Biostar TA690G AM2 je svým způsobem jedinečná základní deska. Nacházíme se totiž v Low-Endu nebo chcete-li nižším mainstreamu, ale ona jakoby se snažila vyšplhat někam výše. Mluvím teď nejenom o neotřelém designu, ale především o propracovaném BIOSu a dalších nadstandardních prvcích, které si představíme níže.



Tato základní deska nemá FireWire řadič. To je asi první věc, která člověka upoutá při pohledu na tabulku výše. Kompenzuje to ale celkem čtyřmi konektory pro ventilátory a několika technologiemi, které se ukrývají pod zkratkami A.O.S. (Automatic Overclock System), C.R.P. (CMOS Reloading Program), M.I.T. (Memory Integration Test), S.R.S. (Self Recovery System) a I.F.P. (Integrated Flash Program).


Krabice + příslušenství



Do této krabice by se bez problému vtěsnala i FullATX deska; designově poměrně vydařená

Příslušenství desky je uloženo ve speciálním látkovém pouzdře na zip. Pro někoho možná zbytečnost, pro jiného příjemný bonus :-).



Když příslušenství z pouzdra vyjmeme, objeví se před námi kvalitně zpracovaný podrobný manuál v angličtině (+ tabulky s podrobnými specifikacemi desky v dalších deseti jazycích), instalační CD, jeden SATA kabel s redukcí napájení, IDE kabel, FDD kabel a nezbytná krytka I/O portů. Nebýt onoho speciálního pouzdra, hovořili bychom o naprostém standardu v této cenové kategorii.



Detailní pohled na desku


Již jsem to zmiňoval v úvodu, deska na první pohled působí velmi neotřele. Zaměříme-li se ale na rozmístění jednotlivých prvků, zjistíme, že je zde vše v naprostém pořádku. PCB je navrženo ukázkově, drtivá většina headerů se nachází po levé straně desky, přístup k SATA portům by měl být rovněž bezproblémový. Proti umístění 24pinového ATX konektoru a +12V 4pinového konektoru rovněž nelze nic namítat.



V Biostaru zřejmě moc dobře vědí, čím zákazníka potěšit. Na této desce jsou totiž pro filtraci napájení procesoru použity kondenzátory s tuhým elektrolytem (ty najdeme na drtivé většině současných High-End základních desek), v kombinaci se třemi elektrolytickými kondenzátory Nippon řady KZG. Filtraci dále zajišťují tři zapouzdřené cívky a celkem 9 MOSFETů, což je již standard pro základní desky této cenové třídy.



Po osazení našimi referenčními komponenty nastává známá situace, kdy není možné osadit naše paměti do prvních dvou slotů. Paměti standardních rozměrů by samozřejmě možné osadit bylo, muselo by se tak ale učinit ještě před upevněním ventilátoru k chladiči procesoru.



Dva klasické sloty PCI, jeden slot PCI-E x1 a samozřejmě i nezbytný slot PCI-E x16 pro grafickou kartu, to jsou možnosti rozšíření dnes recenzované základní desky. Jedná se o standard v souvislosti s mATX formátem.



Pohled na levý dolní roh prozradí přítomnost tlačítek Power a Reset, která docení především všichni ti, kteří odmítají mít počítač složený ve skříni. Vedle nich je už konvenční header s barevně odlišenými piny pro připojení signalizačních LED diod, tlačítek Power a Reset a také speakeru. Umístění SATA portů i PATA a FDD konektoru je dobré a ani po osazení desky k nim není ztížen přístup. Obrázek zachycuje i chladič SouthBridge, který by měl svou velikostí pro dostatečné chlazení postačovat.



Pohled na levou stranu desky odhaluje množství headerů a také dva 3-pinové konektory pro ventilátory. Po osazení naší referenční grafickou kartou GeForce 8800GTS je znemožněn přístup ke konektoru S/PDIF out, který se nachází mezi slotem PCI a PCI-E x1, ale také není možná manipulace s jumperem pro reset paměti CMOS, který se nachází nad chladičem SouthBridge.




Situace po osazení rozměrnou grafickou kartou - není možný přístup k pinům pro reset paměti CMOS

Závěrem této kapitoly ještě pohled na NorthBridge; resp. jeho chladič, který se nachází nad paticí procesoru.


První dojmy z této desky jsou ryze pozitivní a jsem velmi zvědav, jak si povede v dalších částech naší recenze.
reklama