reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec AL-01B-OP Falcon: levná skříň s hliníkovým čelem

19.5.2017, Jan Vítek, recenze
Chieftec AL-01B-OP Falcon: levná skříň s hliníkovým čelem
Chieftec se ve velkém pustil do výroby herních skříní, což nám chce nyní dokázat modelem AL-01B-OP Falcon, který přichází s cenou pouze mírně nad 1000 Kč. Podívejme se tak na to, co nám Chieftec za takovou částku nabídne.
Chieftec tak mluví o své nově našlápnuté herní éře, do níž spadá také nová skříň AL-01B-OP Falcon, která je určena pro DIY trh, čili pro všechny ty, kteří si chtějí svůj počítač sestavit sami. Jde přitom o velice nenápadnou skříň, která není ani v nejmenším výstřední, není vybavena LED podsvícením, regulátorem otáček ventilátorů, bočním oknem nebo prostě jen výrazným designem. Je to pochopitelné i z ceny, která není o moc vyšší než 1000 Kč. Za tu nám totiž výrobce nenabídne ani jeden ventilátor v rámci základní výbavy. Nicméně v tom můžeme vidět i výhodu, že si alespoň můžeme zvolit ventilátory dle potřeby a nebudeme zbytečně platit za to, co nevyužijeme.


- klikněte pro zvětšení -

Chieftec AL-01B-OP Falcon je levná skříň vytvořená z 0,6 mm tlusté oceli typu SECC, která je celá zbarvena černě včetně interiéru, přičemž přední panel je pokryt tenkým hliníkovým plechem. Jde opravdu o hliník a ne o plastovou imitaci, která je u takto levných skříní rozhodně obvyklejší. Chieftec také myslel na uživatele, kteří ještě nezanevřeli na 5,25" zařízení jako optické mechaniky. Ony se dají tyto pozice využít i jinak, např. pro ovládání ventilátorů.



Skříň dorazila v prosté krabici s černým potiskem, která tak slouží výhradně svému účelu: ochránit skříň při přepravě, což zvládla dobře.

Model
Chieftec AL-01B-OP
Celkové rozměry
436 x 202,5 x 435mm (H x Š x V)
+ 20 mm na výšku (nožky)
Hmotnost
5,6 kg
Materiál
0,6mm SECC, plast, hliník
Kompatibilita
Micro ATX, Mini ITX
max. 150mm vysoký CPU chladič
max. 320 mm dlouhé karty
Šachty
1x 5,25" externí
2x 3,5" interní
2x 2,5" interní
Přední I/O panel
HD Audio, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0
Sloty
7x
Chlazení
1x 120mm vzadu (volitelný)
2x 120mm / 1x 140mm vepředu (volitelné)

Designově nevýrazná skříň má díky pouze 0,6mm plechu hmotnost 5,6 kg, na čemž se podílí také její tělo, které ji řadí mezi ATX modely mezi ty menší. Specifikace také udávají, že se do ní vejde maximálně 150 mm vysoký procesorový chladič, ale zde je Chieftec až příliš rezervovaný, neboť nám se do ní vešel i Noctua NH-U12P, který má na výšku 158 mm. Sice to bylo opravdu těsné a vrcholky heatpipe už se málem dotýkají levé bočnice, ale vešel se. V každém případě je zde důvod k opatrnému výběru a osobně bych si pro použití v této skříni už nic vyššího nepořizoval. Je ale dobré vědět, že budeme moci využít i věžovité chladiče pro 120mm ventilátory.

Ohledně grafických karet zde omezení prakticky neexistuje, neboť ty budou mít k dispozici v podstatě celou hloubku skříně. Pozice pro úložná zařízení jsou totiž zcela mimo jejich prostor, a tak opět, 320 mm je pouze číslo uvedené ve specifikacích a ve skutečnosti je tu dost prostoru i pro 380 mm dlouhé karty v kterémkoliv ze 7 slotů. Praktická využitelnost takové možnosti je však pochopitelně věc zcela jiná.

Je jasné, že kvůli tak velkorysému prostoru pro karty tu nebude mnoho pozic pro úložná zařízení. Kromě externí 5,25" šachty tu máme ještě dvě diskové (3,5") a dvě pro SSD (2,5"). Jejich provedení je přitom velice podobné tomu, co má skříň Chieftec GP-01B-OP. Dále tu máme obvyklou výbavu předních I/O portů, obvyklý počet záslepek a nepřekvapivou konfiguraci chlazení čítající maximálně 3 ventilátory vpředu a vzadu.
 
 

Zpracování skříně


Chieftec AL-01B-OP kombinuje 0,6mm SECC, plast a hliník, který je zde ovšem pouze na okrasu jako broušený povrch předního panelu. Broušený sice je, ale velmi jemně, takže je spíše zrcadlový a jako takový se snadno ušpiní a jsou na něm dobře vidět otisky prstů. Doporučení proto zní: raději na něj nesahat.



Zpracování předního panelu je jednoduché a zajímavé jsou na něm pouze dvě křivky nahoře a dole, které tvoří ustupující část čela, což je dole a na pravé straně využito pro vytvoření průduchů pro nabírání vzduchu předními ventilátory. Pak už přední panel narušuje jen záslepka 5,25" pozice, která je také plastová a opatřená hliníkovým opláštěním.


- klikněte pro zvětšení -

Bočnice této skříně už jsou stejně jako její zbytek opatřeny matným lakem a jsou naprosto jednoduché a přidržované packami a zadními šroubky. Aby se nekroutily, tak jsou jednak lemované, díky čemuž mají 3 strany po obvodu dvakrát tak silné, ale stabilní tvar zajišťují především dodatečné profily ve tvaru U.


- klikněte pro zvětšení -

Obě bočnice jsou tak stejné, a tedy i zaměnitelné. I přes slabý plech jsou díky svému konstrukčnímu řešení pevné, takže se nekroutí, díky čemuž se i snadno nasazují.



Zadní část skříně má běžné provedení. Pozice zdroje je vybavena otvory pro šroubky orientovanými tak, aby zdroj mohl být nainstalován ventilátorem nahoru i dolů. Záslepky jsou opět, jak je u nových levnějších skříní Chieftec obvyklé, pouze vylamovací, takže jakmile je odstraníte, už je nebude možné uchytit zpět. Vylamovací jsou také dva 2cm otvory pro hadičky vodního chlazení nebo cokoliv, co potřebujeme vyvést ze skříně (či zavést dovnitř). Vedle záslepek máme průduchy a nahoře stejně zpracovanou pozici pro zadní 120mm ventilátor. To je vše, co nabízí zadní panel.


- klikněte pro zvětšení -

Na vrchním panelu skříně nalezneme obvyklá tlačítka s kontrolkami a porty. Levý reset je zapuštěn v kontrolce disků a pravý vypínač je zase obepnut průsvitnou kontrolkou signalizující stav počítače. Mezi nimi máme naskládány dva USB 3.0, jeden USB 2.0 a dva audio jacky.


- klikněte pro zvětšení -

Spodek skříně je opatřen plastovými nožkami s výškou 2 cm, díky nimž se k spodním průduchům pohodlně dostane vzduch. Tyto průduchy jsou kryty velice jednoduchými prachovými filtry z děrované fólie, která drží díky packám a není zrovna snadné ji vyjmout, abychom ji vyčistili. Ve skutečnosti bude lepší filtry pokud možno vůbec nevyndávat a zkusit je čistit zvenčí. Zadní slouží pozici zdroje a přední je umístěn akorát pod pozicemi pevných disků. Chieftec tak doufá, že se skrz ni bude dovnitř dostávat aspoň nějaký čerstvý vzduch díky vyfukujícím ventilátorům, což ale bude záviset na tom, jak si skříň dovybavíte.
reklama