reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec AL-01B-OP Falcon: levná skříň s hliníkovým čelem

19.5.2017, Jan Vítek, recenze
Chieftec AL-01B-OP Falcon: levná skříň s hliníkovým čelem
Chieftec se ve velkém pustil do výroby herních skříní, což nám chce nyní dokázat modelem AL-01B-OP Falcon, který přichází s cenou pouze mírně nad 1000 Kč. Podívejme se tak na to, co nám Chieftec za takovou částku nabídne.
Kapitoly článku:
Oba boční panely jsou díky výztuhám tvarově stálé, takže se dají snadno vysunout i zasunout na místo a také jsou zaměnitelné. Po jejich odstranění se nám otevře jednoduchý interiér, v němž je jedna velká komora pro desku a její komponenty a pak spodní tunel pro zdroj a pevné disky. SSD patří do přední části na samotný tray základní desky. Jako obvykle tu máme velký otvor pod pozici procesorové patice plus řadu dalších otvorů, skrz něž můžeme protáhnout kabely mezi zdrojem a deskou či grafickou kartou nebo mezi deskou a SSD a HDD. Možností je více, ale pokud nainstalujete základní desku klasických rozměrů ATX se šířkou 244 mm, pak ta ucpe svisle umístěné kryté otvory, ale to nevadí, neboť zbydou další nekryté hned vedle.


- klikněte pro zvětšení -

Mezi trayem a pravou bočnicí v oblasti základní desky moc prostoru není, a to cca 1,5 cm. Proto bude vhodné kabely pečlivě srovnat, nebo alespoň zvolit vhodnou cestu pro hlavní ATX svazek. Pokud by se totiž měl s něčím křížit, pak by nemuselo jít skříň uzavřít bočnicí.

Z pravé strany jsou přístupné veškeré pozice pro pevné disky a SSD, čili dva plastové šuplíky pro 2,5" zařízení, které jsou umístěny vertikálně přímo na samotném trayi. Diskové 3,5" pozice mají už klasické provedení, a to v podobě šachty se dvěma plastovými šuplíky. Veškeré tyto pozice jsou bezšroubkové, takže SSD či disky stačí nasunout do šuplíků a ty pak zacvaknout ve skříni. Pak to ještě vypadá, že by možná šlo díky čtyřem do obdélníku umístěným otvorům v trayi pod velkým otvorem nainstalovat další 2,5" zařízení, ale rozteče děr jsou zcela jiné než závity v SSD a mobilních discích.


- klikněte pro zvětšení -

Zadní část skříně má bohužel jen vylamovací záslepky, které jsou alespoň pohodlně dostupné zevnitř, jak jsme zvyklí. Vylamovací záslepky jsou obvyklý úkaz u levných skříní, mezi něž ale tento Chieftec rozhodně patří, takže to není žádné překvapení. To v případě modelu Chieftec GP-01B-OP prodávaného za podstatně vyšší cenu už takové provedení záslepek zamrzí daleko víc. Vzadu pak už máme jen jednu prázdnou 120mm pozici pro ventilátor a pod ní další vylamovací záslepky a tentokrát primárně určené pro hadičky vodního chlazení, které by mělo svůj radiátor umístěný mimo skříň. Zde to ostatně ani jinak nepůjde, protože na takové chladiče ve skříni rozhodně není místo.



Přední část skříně přístupná z levé strany nám v podstatě nic nenabídne kromě jedné 5,25" pozice pro mechaniky či jiná externě přístupná zařízení. Záslepky tu jsou sice pro 2 pozice, ale ta spodní není využitelná a až pak dole pod tím máme 2 pozice pro 120mm ventilátory nebo jednu pro 140mm ventilátor. Co se týče vodních chladičů, do nich by se vešel přinejlepším jeden 120mm radiátor.



Dispozici holého předního panelu můžeme lépe vidět z přední strany po odstranění předního panelu. Chieftec má malé plus, že přední gril chránící ventilátory má velká oka, kudy bude vzduch snadno proudit dovnitř, ale i tak by bylo z tohoto hlediska lepší, kdyby tu byl prostě volný prostor. Do lopatek se z přední strany nemá co zaplést, protože tu nejsou žádné kabely, ale takto je konstrukce na druhou stranu pevnější. Pro nasávaný vzduch bude také ostatně daleko více omezující zpracování předního panelu, který má jen pár průduchů, jež jsou navíc kryty stejně zpracovaným filtrem, jaké jsou i vespod skříně.




Příslušenství


V balení najdeme jen připevněný sáček s tím nejdůležitějším příslušenstvím, což je menší sáček se šroubky a distančními sloupky (ty základní pro desky ATX jsou ale ve skříni už připevněny), pak dnes už velice málo potřebný PC speaker a nakonec nám Chieftec dal i 3 plastové pásky pro umravnění kabeláže, což ale pro opravdu uklizenou sestavu stačit nebude.


reklama