reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec CI-01B-OP Gaming Cube: rozkládací kostka

16.5.2017, Jan Vítek, recenze
Chieftec CI-01B-OP Gaming Cube: rozkládací kostka
Notoricky známý výrobce počítačových skříní Chieftec si připravil model CI-01B-OP, kterému budeme raději říkat Gaming Cube. Tato kostka je určena pro herní sestavy založené na deskách Micro ATX či menších a nabídnout chce snadný přístup do svých útrob.
Dnes si můžeme vybírat mezi mnoha exempláři počítačových skříní, které se zpravidla snaží řadit mezi ty herní. To jednoduše vyplývá z toho, že pokud si dnes někdo skládá sám svůj vlastní počítač, často tak činí za účelem provozovat na něm především hry. Proto dnes najdeme na trhu téměř výhradně herní základní desky a nebo také herní skříně, i když se dá v mnoha případech jen marně hledat důvod, z jakého si daný hardware zasloužil takové označení. Proč by si to tedy měl zasloužit Chieftec "Gaming Cube" CI-01B-OP?
 

- klikněte pro zvětšení -

Popravdě řečeno, to není vůbec zřejmé. Chieftec ve své prezentaci skříně CI-01B-OP pouze mluví o tom, že tato skříň nabídne "enormní kapacitu" pro komponenty, která dokáže uspokojit jakékoliv nároky a poslouží trhu DIY Gaming. Jak to jde ale dohromady se skříní pro desky do velikosti Micro ATX? V tomto ohledu bych problém neviděl, však i tyto desky nám umožní využít 2 grafické karty a oproti plným ATX mají prostě jen nevýhodu v nižším počtu portů. Ale co další komponenty? Dnes je mezi výrobci skříní velice populární nabízet prostor pro vodní chlazení, což znamená především jeho radiátory. Pak je dobré mít i prostor pro dlouhé (grafické) karty a vysoký procesorový chladič, takže nabídne nám Gaming Cube něco z toho?



Skříň dorazila v prosté krabici s černým potiskem, která tak slouží výhradně svému účelu: ochránit skříň při přepravě, což zvládla dobře.

Model
Chieftec "Gaming Cube" CI-01B-OP
Celkové rozměry
390 x 265 x 325 mm (H x Š x V)
+ 22 mm na výšku (nožky)
Hmotnost
5,1 kg
Materiál
0,6mm SECC, plast
Kompatibilita
Micro ATX, Mini ITX
max. 150mm vysoký CPU chladič
max. 320 mm dlouhé karty
Šachty
1x 5,25" externí
1x 3,5" externí
2x 3,5" interní
3x 2,5" interní
Přední I/O panel
HD Audio, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0
Sloty
4x
Chlazení
1x 120mm vzadu (volitelný)
1x 120mm vepředu (volitelný)

Chieftec použil k vytvoření této skříně 0,6mm silný plech z oceli SECC, což ale u tohoto typu tak moc nevadí, neboť tvar skříně obvykle zajistí pevnou konstrukci. To na rozdíl od klasických modelů typu tower pro desky ATX, kde jsou také mnohem větší bočnice, jež tak mohou i více rezonovat. Ve specifikacích se to pak sice neuvádí, ale skříň je vedle desek formátu Micro ATX určena také pro Mini ITX, což je logické, neboť ty využívají stejně rozmístěné montážní otvory, ale vystačí si s pouhými čtyřmi.

Co se týče výše uvedených otázek, na ty existuje jednoduchá odpověď. Prostoru pro procesorový chladič tu zase tak moc není, neboť 150 mm na výšku už je pro věžovité modely se 120mm ventilátory přinejlepším hraniční a spíše už rovnou za hranou. Pro takovéto chladiče potřebujeme mít nad procesorem spíše 160 mm prostoru, což platí třeba pro modely Noctua NH-U12 nebo Cooler Master Hyper 212. Vysoký vzduchový chladič tak můžeme nahradit jiným typem, který už nebude ve formě věže, ale v klasické podobě s ventilátorem namířeným na desku. Popřípadě by mělo jít využít vodní chladič se 120mm radiátorem, který se připevní do zadní 120mm pozice. Ale zda se do ní opravdu vejde, toť otázka, neboť oficiálně tu vodní chlazení není podporováno vůbec. Dá se říci, že s jistotou by takový radiátor šel namontovat do vrchní 120mm pozice, kterou specifikace kupodivu vůbec nezmiňují.

Pro grafickou kartu či karty obecně je tu připraveno na jejich délku 320 mm místa, s čímž můžeme být už spokojeni, neboť tak dlouhé nejsou ani GeForce GTX 1080 Ti. Čtyři sloty nám umožní instalovat i dvě výkonné grafiky a dále pak jedno externí 3,5" i 5,25" zařízení a pak po dvou 3,5" a třech 2,5" interních zařízení, což je slušná výbava. Nabídka vnějších portů je klasická v podobě USB a audia a co se týče chlazení obecně, zde mluví specifikace jasně: jedna pozice pro přední a zadní 120mm ventilátor. Ta vrchní, jak už bylo uvedeno, se do specifikací už nedostala.
 
 

Zpracování skříně


Chieftec CI-01B-OP je vyrobena z kombinace černě lakovaného 0,5mm plechu SECC, plastu a perforovaného plechu. Skříň tak není bez nasazených bočnic zrovna nejpevnější a rozhodně bych si na ni nesedal, což v případě klasických towerů Chieftecu vyrobených z 1mm plechu není problém. Když ale nasadíme bočnice, skříň se zpevní a nejde už tak snadno zkroutit.


- klikněte pro zvětšení -

Celkový design této skříně nepřekvapí. Její vnější provedení je v podstatě stejné jako u většiny modelů typu tower, pouze je oproti nim širší a nižší. Máme tu také dva odnímatelné panely, a to přední a vrchní a pak dvě bočnice. Oba panely vyložené perforovaným plechem jde snadno a rychle odtrhnout od zbytku skříně, pouze musíme dodržet postup, že přední jde jako první. A právě ten přední má v sobě dvě záslepky pro dvě externí zařízení, a to jedno 5,25" a jedno 3,5". To už se dnes moc nenosí, neboť optické mechaniky už málokdo využívá a původní pozice pro disketové mechaniky se dá využít už spíše jen pro čtečky karet.


- klikněte pro zvětšení -

Bočnice mají klasické provedení a jde o prosté jednolité panely, které se pomocí pacek zasunou do otvorů v rámu skříně a vzadu je přidržují přítlačné šroubky.


- klikněte pro zvětšení -

Tyto bočnice jsou stejně jako zbytek vyrobeny z pouze 0,5mm plechu, ale jsou malé a mají zabrané okraje, což je celkově zpevňuje, takže se ve výsledku nekroutí.


- klikněte pro zvětšení -

Vrchní panel má děrovanou drtivou většinu své plochy, ale u jeho levého okraje je vynechaný pruh, kde se našlo místo pro LED kontrolky, tlačítka a konektory. Najdeme tu jednak dvě LED signalizující stav počítače a práci úložných zařízení, pak velké tlačítko Power, malý Reset, pak dva porty USB 3.0, jeden USB 2.0 a mezi nimi dva 3,5mm audio konektory pro sluchátka a mikrofon.


- klikněte pro zvětšení -

Vespod skříně máme ne moc dobře udělaný prachový filtr pro zdroj. Ten by jistě mohl být snadněji vysunutelný, abychom jej nemuseli při tom všelijak ohýbat a především není tak velký aby mohl pokrýt celý ventilátor zdroje. Pak tu jsou gumovými kroužky podlepené plastové nožky s výškou cca 2,5 cm a pak to vypadá i na pozice pro 2,5" zařízení, jež by šlo přišroubovat přímo na spodní panel. Jenomže rozteče otvorů tomu neodpovídají, takže kdo ví, k čemu by měly sloužit.


- klikněte pro zvětšení -

Zadní část skříně už ukazuje, že vnitřek je jako obvykle rozdělen na dvě komory. Je tu jednak spodní pro úložná zařízení a zdroj plného formátu ATX a pak tu je vrchní část pro vše ostatní včetně případných externích zařízení. Zdroj budeme moci instalovat ventilátorem nahoru i dolů, ale to první bych zrovna nedoporučoval, protože pak bude ventilátor seshora omezován trayem základní desky. V horní části jsou 4 pozice pro karty, jejichž záslepky se budou šroubky zajišťovat zvenčí a bohužel jde jen o vylamovací záslepky. To znamená, že když je vylomíme, už nepůjdou dát zpět. Nakonec tu máme pozici pro zadní 120mm ventilátor a také dva kryté otvory pro hadičky případného vodního chlazení. Ty už se tak často nevidí vzhledem k tomu, že dnes letí tzv. all in one vodní chladiče, jejichž radiátory se zpravidla instalují dovnitř skříní. Pro ty tu ale není místo.

Celkový dojem z exteriéru této skříně je takový, že Chieftec si moc nedělá z moderních trendů, které radí nabízet skříně bez externích pozic pro 5,25" a 3,5" zařízení. Ostatně kdyby tu nebyly, pak by Chieftec CI-01B-OP mohl snadno nabídnout pozici pro alespoň 240mm radiátor, možná ještě větší. Na druhou stranu, kdo si opravdu kupuje all-in-one vodní chladiče procesorů? Každopádně tím, že Chieftec tak úplně nesleduje trend ostatních výrobců skříní, tak alespoň nabízí alternativu, i když se nedá úplně říci, že by šel svou vlastní cestou, jako spíše že je trochu pozadu.
reklama