reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec CI-01B-OP Gaming Cube: rozkládací kostka

16.5.2017, Jan Vítek, recenze
Chieftec CI-01B-OP Gaming Cube: rozkládací kostka
Notoricky známý výrobce počítačových skříní Chieftec si připravil model CI-01B-OP, kterému budeme raději říkat Gaming Cube. Tato kostka je určena pro herní sestavy založené na deskách Micro ATX či menších a nabídnout chce snadný přístup do svých útrob.
Kapitoly článku:

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která je založena na základní desce formátu Mini ITX. Ta slouží spíše pro ukázku toho, jak vypadá nainstalovaný počítač a také jako generátor tepla pro vyzkoušení chladicího účinku ventilátorů.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Intel Clear Folk DH67CF - Intel H67
  • Procesor: Intel Core i5-2400S
  • Chladič: BOX
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI Radeon 4870
  • Pevný disk: 1TB Samsung HD103SJ
  • SSD: OCZ ARC 100
  • Zdroj: Enermax Infiniti 650 W


- klikněte pro zvětšení -

Použitý zdroj Enermax Infiniti má hloubku 16 cm a navíc je částečně modulární, což v našem případě znamenalo, že se sotva vešel a připojené kabely se už opíraly o přepážku diskové klece. Problematické bylo už jen dostat jej dovnitř, ale to se nakonec podařilo i bez demontáže diskové šachty. Pro nové sestavy založené na této skříni ale platí: vybírejte si menší zdroje, ideálně o hloubce 14 cm. Vedle toho je třeba myslet na chlazení procesoru a namísto věžovitého chladiče se 120mm ventilátorem si vybrat spíše menší pro 92mm ventilátor, nebo se poohlédnout po jiném typu. Teoreticky by mohlo jít instalovat vodní chladič se 120mm radiátorem do pozice zadního skříňového ventilátoru, čímž by se vyřešil problém s chlazením procesoru i odvodem teplého vzduchu ze skříně. Tyto radiátory jsou ale podstatně větší než samotné ventilátory, takže není vůbec jisté, že se do zadní pozice vejdou.


- klikněte pro zvětšení -

Možnost odklopit celou vrchní a přední část skříně je v tomto případě pro usnadnění instalace naprosto zásadní. Se zdrojem a úložnými zařízeními pro spodní šachty nám to sice vůbec nepomůže, ale pro instalaci desky, karet a zapojení příslušných kabelů je to velice užitečná funkce. Základní deska i s kartami bude díky tomu velice dobře přístupná. A co se týče grafických či jiných karet a jejich délky, tu nemusíme řešit, pokud snad neplánujete instalovat nějaký opravdu speciální model, který překročí 320 mm. Všechny tyto karty se zajišťují zvenčí pomocí jednoho šroubku, což je snadnější provedení pro nás i pro výrobce. Výhoda je ale i ta, že pak nejsou rozhraní základní desky i karet tak utopena.


Chlazení skříně


Základní možnosti chlazení této skříně by měly pro běžnou sestavu naprosto stačit, ovšem za toho předpokladu, že si dokoupíte alespoň jeden ventilátor a pro ideální chlazení pevných disků spíše dva, a to 120mm. Chieftec nám nedal k dispozici ani jeden ventilátor, což lze vzhledem k ceně skříně akceptovat a na tom lze hledat to pozitivum, že si je alespoň můžeme sami vybrat ke své spokojenosti. A skutečně bychom to měli udělat a instalovat alespoň jeden do zadní pozice.

Co se týče vodního chlazení, to zde není oficiálně podporováno vůbec. Zadní a ani přední ventilátorové pozice se na to nehodí, a tak zbývá ta vrchní, kterou Chieftec ani nemá zanesenou ve specifikacích. Nicméně právě ta má kolem sebe dost prostoru, aby se do ní vešel alespoň 120mm radiátor, i když sama o sobě moc dobře provedená není.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark, Prime95 a PCMark08. Teploty bude odečítat SpeedFan a RivaTuner, a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 21 °C. Tato skříň přišla vybavena jen dvěma pozicemi pro 120mm ventilátory, takže jsme museli sáhnout do vlastních zásob, a to pro dva ventilátory Noctua NF-P12, který jsme využili v přední a zadní pozici.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky, kde budou chybět pevné disky. Pokud je budeme chtít chladit, není nic snazšího, než je umístit před přední ventilátor. Ten v našem případě dokázal testovací model HDD zchladit o 5 °C, což je slušný výsledek, ale očekávatelný, neboť přední ventilátor je namířen přímo na klec s disky. Na ostatní komponenty by ale měl mít také vliv, neboť vzduch od jeho lopatek bude částečně proudit i do hlavní komory.

A zde jsou výsledky teplot ostatních komponent v tabulkách:

Zadní 120mm ventilátor
CPU
46 °C
69 °C
Chipset
45 °C
64 °C
GPU
61 °C
83 °C

S využitím pouze zadního ventilátoru jsme naměřili teploty, které jsou naprosto v normě, ovšem o teploty samotné nám nejde jako spíše o to, jak se projeví další zapojený ventilátor. Procesorový chladič byl pouze originální BOX, ale ten musí v dostatečně větrané skříni na chlazení daného procesoru stačit.

Zadní + přední 120mm ventilátor
CPU
44 °C
66 °C
Chipset
42 °C
62 °C
GPU
59 °C
81 °C

Je patrné, že zapojení předního ventilátoru se rozhodně projeví na poklesu teplot všech tří měřených komponent. Pokud byste jej ale nechali vypnutý, v podstatě se nic neděje a stojí za úvahu, zda jej nakonec bude opravdu nutné využít. To zvláště v případě, že disková šachta ponese jen jeden pomalý (5400otáčkový) pevný disk, kterému bude stačit jen slabě rozpohybovaný vzduch daný prací zadního ventilátoru.

reklama