reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec CPD-1525HD: chladicí dokovací stanice

2.8.2011, Jan Vítek, recenze
Chieftec CPD-1525HD: chladicí dokovací stanice
Společnost Chieftec v této době nabízí celkem 4 typy chladicích podložek pod notebooky, z nichž jsme si pro test vybrali model CPD-1525HD, který má zaujmout především svou dokovací stanicí pro 2,5" pevné disky, ale nabídne i něco navíc.
Kapitoly článku:
  1. Chieftec CPD-1525HD: chladicí dokovací stanice
  2. Zkušenosti z provozu, testy a závěr
Podložka CPD-1525HD od společnosti Chieftec nemá na starosti jen chlazení notebooku. Nabídne rovněž USB hub se třemi porty verze 2.0 a dokovací stanici, do níž se může schovat celý 2,5" pevný disk nebo SSD s rozhraním Serial ATA. Jeho propustnost bude pochopitelně limitována rozhraním USB 2.0, a tak by se velmi hodilo, kdyby zde bylo již přítomno USB 3.0, které by práci s disky urychlilo.


- klikněte pro zvětšení -


O chlazení se postarají dva 70mm ventilátory běžící pod krytem z perforovaného plechu na fixních otáčkách. Alespoň že je budeme moci vypnout.



Podložka dorazila v pevné lepenkové krabici, v niž spoléhá především na svou "strukturální integritu", která je dostatečně dobrá na to, že i bez měkkých výplní přežila cestu bez úhony. A teď specifikace:

Model
Chieftec CPD-1525HD
Rozměry
362 x 300 x 30 mm
Hmotnost
kg
Materiál
plast, perforovaný plech
Kompatibilita
až 15" notebooky
Chlazení
2x 70mm ventilátory
2000 RPM +/- 10 %
24 ~ 26 dB
napájení přes USB (5 V)
USB hub
3x USB 2.0
k počítači připojen pomocí USB kabelu (mini USB)
HDD dok
2,5" SATA 150/300 Gbps (výška do 9,5 mm)
Napájení
5 V přes USB
Cena
cca 650 Kč s DPH

Za tabulky můžeme vyčíst, že otáčky 70mm ventilátorů budou na úrovni 2000 RPM, což bohužel není zrovna příslibem tichého provozu a ani udávaná hlučnost 24 až 26 dB tomu nenasvědčuje. Chieftec také bohužel neuvádí spotřebu obou ventilátorů, což bych osobně rád věděl, neboť s tou by mohly být problémy. Není totiž jasné, zda notebook dokáže pouze pomocí dvou USB portů nakrmit oba ventilátory, USB hub a navíc i připojený pevný disk. To si ostatně budeme moci vyzkoušet sami.

Zde bych se ještě rád zmínil o dvou mylných údajích na krabici. Jednak je na ní šipkami naznačen směr proudění vzduchu (viz foto), který říká, že ventilátory nasávají vzduch seshora. To není pravda a ve skutečnosti je tomu přesně naopak. A pak je na obalu uvedeno, že v podložce jsou dva šuplíky pro uložení příslušenství (jako HDD boxy, čtečky karet či USB hubu), což také není pravda. To si možná někdo spletl s dokem pro 2,5" disky, čemuž bych se ani nedivil, neboť ani jiné popisky nejsou zrovna jazykově korektní.


Zpracování podložky


V tomto případě hraje u podložky Chieftec CPD-1525HD prim černý plast s matným povrchem, jehož konstrukce složená ze spodní a vrchní skořepiny (do té je zasazen velký panel z perforovaného plechu) bohužel nepůsobí stejně solidním dojmem jako počítačové skříně stejné značky. Pokud se k ní ale budeme chovat hezky, tak nám určitě vydrží.


- klikněte pro zvětšení -

Na vrchní straně se tedy nachází především proděravěný plech, do nějž bylo vyraženo sotva viditelné logo Chieftec a pod ním můžeme pozorovat i náznaky dvou 70mm ventilátorů. Podložka tu nemá vepředu žádné zarážky, které by bránily notebooku ve sklouznutí, takže ten se musí spoléhat na vlastní přilnavé nohy. S tím by však neměl být problém, protože vrchní plocha podložky je rovná a maximální nastavitelný sklon není tak velký.


- klikněte pro zvětšení -

Ve spodní části máme především stavitelné nohy, které uživateli dovolují zvolit jeden z 5 stupňů sklonu (maximální je zobrazen hned dole na fotografii podložky zleva). O přilnavost se postarají 4 gumové podložky, ovšem ty zadní budou při zdvihnutí podložky neužitečné a samotné stavitelné nohy žádné nemají. Přední ale budou stačit.

Kromě toho se vespod nachází i dva plastové rošty pro náběr čerstvého vzduchu, které však nejsou dobře zpracovány a nejspíše budou výrazně redukovat jeho množství.


- klikněte pro zvětšení -

Pohled z levé strany ukáže boční panýlek, v němž jsou zasazeny veškeré konektory. Hned vepředu je to malý kulatý pro dodatečné napájení, k němuž však stejně jako u jiných podložek nedostaneme příslušný adaptér, pak je to modrá stavová LED, za ní konektor mini USB pro připojení k počítači, trojice portů USB 2.0 a nakonec vypínač ventilátorů. Zajímavé je, že je tu připravena pozice pro ještě jeden port, který nakonec v této podložce není a místo něj na nás vykukuje nevzhledná záslepka.


- klikněte pro zvětšení -

Z pravé strany pak vidíme záklopkou chráněnou dokovací stanici pro 2,5" HDD/SSD s rozhraním SATA, které se v ní schovají celé. A právě proto je tu hned vedle malá páčka, která po zasunutí disku vyjede a s její pomocí jej můžeme vystrčit. Pouze je třeba dbát na to, abychom páčku nezasunuli moc razantně, protože pak může disk z doku přímo vylétnout ven.



Podívejme se ještě zblízka na stavitelné nohy, které jsou bohužel zpracovány trošku ledabyle. Hlavní kloub spojující je s tělem podložky je hodně volný, takže se nožky značně kývají a také bych se nedivil, kdyby se po nějaké době zarážky pro nastavení sklonu opotřebovaly, a nohy tak nedržely v nastavených pozicích.


Příslušenství


Kromě samotné podložky chráněné pouze igelitem se v balení nachází už cca 60cm USB kabel pro propojení s počítačem, který je pro posílení napájení vybaven dvěma konektory.



To skutečně asi bude potřebovat, když si uvědomíme, že podložka nabízí tři porty USB 2.0 a ještě k tomu dokovací stanici pro pevný disk/SSD.

reklama