reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec GX-01B: robustnost sama

14.5.2007, Jan Vítek, recenze
Chieftec GX-01B: robustnost sama
Produkty Chieftec jsou známé široké základně uživatelů, kteří si mohou vybrat z různých verzí a velikostí. Dnes se podíváme na GX-01B, nový middletower se zajímavým designem a zpracováním, které by měl být minimálně tak kvalitní, jak jsme u této značky zvyklí.
Chieftec nám nepřichystal téměř žádné překvapení, ale zato ukázal, že v kvalitě za rozumnou cenu nepolevil, alespoň co se týče jeho holých skříní. Pokud to vezmeme od začátku, pak jeho modely GX-01 nabízí líbivý vzhled a již od prvního dotyku dokáží díky hmotnosti a robustnosti v uživateli vzbudit důvěru. Reklamní slogan "In this case you can trust" tedy odpovídá. Interiér skříně dále obsahuje další prvky, jež pomáhají ke zvýšení pevnosti a bezpečnosti: zakulacené hrany, rohové výztuže a vodorovné přepážky. V tomto ohledu se tedy na Chieftec můžeme opravdu spolehnout.



Co se týče dalšího zpracování interiéru a především šachet pro mechaniky a disky, zde bych měl velké výhrady k jejich uzpůsobení, které Chieftec doprovází již řadu let. Pevné disky a zvláště ty umístěné v šachtě s nainstalovaným ventilátorem dokáží nepříjemně zasahovat do prostoru základní desky a rozšiřujících karet. Pak může snadno vzniknout situace, že budete muset kvůli vyjmutí disku ze základní desky vyjmout grafickou kartu a třeba i nějaké ty kabely, takže pokud máte moderní, výkonnou a rozsáhlou sestavu a v ní se navíc ještě často vrtáte, pak si koupi rozmyslete. Dalším, ale již menším problémem je uchycení 5,25" zařízení, která musí mít k dispozici zadní levý závit v horní řadě, jinak není možné aby je stávající mechanismus bezpečně ukotvil.


Chieftec GX-01SL

V opačném případě mohu ale skříň jen doporučit. Za slušnou cenu dostanete masivní počítačovou skříň, která vás přijde i se 400W ATX 1.3 napájecím zdrojem na cca 3000 Kč s DPH. Avšak to může být také problém.



Od výrobce k nám přišla verze bez napájecího zdroje, avšak v českých obchodem jsem našel pouze verzi GX-01B-400 se zmíněným 400W zdrojem (nehledě na stříbrný model GX-01SL-400). Zde již tedy záleží na prodejci, zda vám bude ochoten prodat samotnou skříň bez zdroje a s patřičnou slevou.


Robustní a pevná skříň
Uložení HDD a jejich správa
Uložení zdroje s dostatkem prostoru
Možné problémy s uchycením 5,25" zařízení
Snadná instalace komponent
Ikona Odkaz na databázi
Cena
Ikona Odkaz na databázi
Pěkně a účelně zpracovaný přední panel
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 3000 Kč s DPH (GX-01B-400 s 400W zdrojem)



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Chieftec GX-01 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení skříně Chieftec GX-01B děkujeme firmě Chieftec



Za poskytnutí digitálního anemometru HH-31A děkujeme firmě OMEGA
zabývající se výrobou měřicích přístrojů.





Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama