reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec IX-03B-90W: miniskříň s DC zdrojem

16.9.2014, Jan Vítek, recenze
Chieftec IX-03B-90W: miniskříň s DC zdrojem
Z Německa k nám dorazila počítačová skříň Chieftec IX-030B-90W, která je určena pro malé sestavy. Těm nabídne vlastní 90W DC zdroj, který spolupracuje s příslušným adaptérem, díky čemuž je sama o sobě bezhlučná.
Kapitoly článku:

Příslušenství skříně a kit MK-35DV


Chieftec nám svou IX-03B poslal v podobě IX-03B-90W, čili vybavenou 90W adaptérem a příslušným DC-DC modulem, který bude měnit napětí +12V na další potřebná, čili především +5 a +3,3 V. DC-DC modul v podobě menší desky plné cívek, tranzistorů a kondenzátorů patří umístit na vnitřní stranu předního panelu, k němuž přivedeme energii ze zadního konektoru, který nejdříve musíme do skříně našroubovat. Osobně bych doporučil před tímto ještě umístit základní desku, protože pak to bude snazší, ale jde to i opačně. K sestavě zdroje patří kromě AC adaptéru (viz dole) ještě hlavní kabelový svazek, jenž v sobě integruje 24pinový ATX, 8pinový EPS, krátký kabel s jedním Peripheral Power a delší se třemi SATA Power.



- klikněte pro zvětšení -

Mezi ostatní příslušenství patří především onen AC adaptér s výkonem 90 W (12 V a 7,5 A), sáček se šroubky a jinými drobnostmi, manuál a také černé podstavce, či spíše stabilizační nožky pro skříň položenou nastojato.





Volitelný kit MK-35DV poslouží namísto vrchní bočnice a má za úkol prostor skříně navýšit. Díky tomu budeme moci dovnitř nainstalovat i optickou mechaniku, ovšem tenkou a navíc získáme místo i pro pevný disk a ještě jedno 2,5" SSD. Veškeré součásti tohoto kitu vidíte na fotografii zde dole.



- klikněte pro zvětšení -

V kitu se nachází sáček se šroubky a distančními sloupky, pak velká vyvýšená bočnice, která vytvoří potřebný prostor a také náhradní plastové čelo pro případ, že se nerozhodnete využít optickou mechaniku. Pro její instalaci využijete kovovou redukci, která si najde místo na původní přepážce pro úložná zařízení. Malý díl se dvěma montážními otvory poslouží také při instalaci mechaniky.

 

Instalace komponent


Jako základní komponenta byla vybrána základní deska Gigabyte E2100N, vybavená slabým, ale spotřebou velmi umírněným APU AMD E1-2100. Toto APU nám poskytne dostatek výkonu pro internetový prohlížeč, kancelářské aplikace nebo přehrávání filmů, a je tak adekvátní volbou pro takovouto malou skříň.

Dále už byly potřeba jen dvě komponenty, a to operační paměti a úložné zařízení. Posloužily nám dva moduly paměti Kingston HyperX DDR3-2133, jež byly provozovány na 1333 MHz dle specifikací základní desky a použitého APU a pak jsem chtěl vyzkoušet, zda se dovnitř nevejde také pevný disk Samsung HD103SJ, ale ten nebylo možné bez použití kitu MK-35DV nainstalovat. V černé přepážce (viz první kapitola) máme pro něj vyhrazeny příslušné otvory, ale ty byly v našem případě zcela mimo prostor, do nějž by se pevný disk mohl vejít takže toto nebylo možné.



- klikněte pro zvětšení -

Využil jsem tedy dodaný kit, který dokáže skříň zvětšit, aby uvnitř ní bylo i místo na disk či mechaniku. Ve výchozí podobě je tedy připravena pro jedno či dvě 2,5" zařízení. S kitem MK-35DV pak můžeme využít až dvě 2,5" zařízení plus tenkou optickou mechaniku, nebo jedno 3,5" zařízení plus 2,5", ale žádnou mechaniku. Jak je toto provedeno? Následující fotografie ukazuje nainstalovaný pevný disk, který je přišroubován k černé přepážce upevněné přes čtyři vysoké distanční sloupky (podobné těm, které využívají základní desky). Díky tomu se prostor pod přepážkou zvětší a pevný disk se dovnitř už bez problémů vejde, i když kabely je třeba trošku "lámat". Pak se na tuto konstrukci už jen nasune vyvýšená bočnice s plným čelem a je hotovo.

V případě, že chcete nainstalovat optickou mechaniku, je třeba nejdříve umístit 2,5" zařízení, a to do přepážky, která nebude vyvýšena pomocí distančních sloupků. Díky tomu vznikne prostor nad touto přepážkou, k níž přišroubujete přední plastový díl, který bude tvořit součást otvoru pro mechaniku a pak už přišroubujete kovovou redukci a k ní samotnou mechaniku. Chieftec to má tedy vymyšleno chytře.



- klikněte pro zvětšení -

V takto malé skříni není místa nazbyt, a tak je třeba s kabeláží nakládat opatrně. Nicméně nemáme tu v podstatě žádné možnosti pro její správu, čili žádná poutka nebo volné cestičky pro jejich vedení, takže ve výsledku je prostě nacpete tam, kde budou nejméně vadit. Především je třeba si udělat prostor pro instalaci úložného zařízení, které bude sedět nad chladičem procesoru. Osobně bych tedy doporučoval 2,5" zařízení, ať už pevný disk nebo SSD, aby měl chladič nějaký prostor k "dýchání". A pokud jste snad rozhodnuti velký pevný disk přesto využít, pak by se hodil i jeden 50mm ventilátor do pravého boku skříně a rozhodně také kit MK-35DV, bez nějž jej dovnitř nedostanete. Když už jsme u tématu chlazení, tak se podívejme na spotřebu a teploty, které byly dosaženy v našem případě.


Spotřeba a teploty


Je zřejmé, že především v tomto případě budou výsledky záviset na použité základní desce. Skříň k jejímu chlazení přispěje maximálně volnými otvory ve všech svých bočnicích a vzhledem k jejímu uspořádání bude vhodné její postavení na výšku, protože spodní otvory jsou ucpány samotnou deskou a nahoře zase máme přepážku a úložná zařízení.

Co se týče spotřeby, pak ta jde na vrub základní desky, ale i napájecího systému, který je součástí skříně. Teplota APU pak také závisí především na chladicím systému základní desky, ovšem skříň to samozřejmě také ovlivňuje svými průduchy a vnitřním uspořádáním. My jsme testovali v konfiguraci s 3,5" pevným diskem a bez jakéhokoliv aktivního chlazení, čili jediné, co se v tomto systému točilo, byly diskové plotny. Pokud bychom tedy použili SSD, pak by tento počítač byl naprosto neslyšný.


Ikona Odkaz na databázi
Spotřeba systému
Teplota APU
V klidu (Idle)
16 W
48 °C
Zatížení 1 jádra
20 W
64 °C
Zatížení 2 jader
21,5 W
67 °C


Ať se děje, co se děje, APU E1-2100 stále pracuje na frekvenci 1000 MHz, a právě to se nejspíše podepsalo na spotřebě. Je tu totiž poměrně malý rozdíl mezi procesorem v klidu a stoprocentní zátěži a téměř vůbec nezáleží, zda je zatíženo jedno, nebo obě jádra. Pokud budeme brát TDP 9 W jako realitu, pak by toto APU v klidu mělo mít spotřebu 3,5 W. Zbyde nám cca 13 W, které se rozdělí mezi disk, desku, paměti a ztráty zdroje. Provoz tohoto počítače nás tedy nezruinuje, ale pokud byste chtěli dosáhnout ještě nižší spotřeby, pak by bylo namístě využití SSD nebo alespoň úsporného pevného disku a také pamětí typu DDR3L, které využívaji nižší provozní napětí než klasické DDR3. Spotřeba by tak mohla o několik wattů ještě klesnout.

Maximální teplota použitého APU je 90 °C, přičemž my jsme se dostali na 67 °C po dlouhodobé zátěži. Existuje tu tedy ještě slušná rezerva a pokud by snad teploty hrozily vystoupat výše, stále tu máme možnost využít ventilátor či dva. S využitím SSD a DDR3L by to však mělo být spíše lepší, než v našem případě, ovšem to vše pochopitelně platí jen pro základní desku použitou v testu.

reklama