reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec IX-03B-90W: miniskříň s DC zdrojem

16.9.2014, Jan Vítek, recenze
Chieftec IX-03B-90W: miniskříň s DC zdrojem
Z Německa k nám dorazila počítačová skříň Chieftec IX-030B-90W, která je určena pro malé sestavy. Těm nabídne vlastní 90W DC zdroj, který spolupracuje s příslušným adaptérem, díky čemuž je sama o sobě bezhlučná.
Malé skříně jsou na vzestupu a více si jich začal všímat i jinak konzervativní Chieftec. Ten si pro nás připravil model IX-030B-90W, jenž myslí i na to, co většina jiných výrobců nechává na ostatních výrobcích, čili napájení. Klasický zdroj typu ATX je pro takový systém nevhodný a alternativních řešení je pomálu, takže takováto skříň s vestavěným zdrojem přijde vhod. Skříň samotná má velmi jednoduchý design. Jde o prostou plechovou krabici, která je jen o málo větší než deska formátu Mini-ITX, ovšem je v ní dostatek prostoru pro instalaci dvou 2,5" zařízení a 90W DC-DC modulu, který zajistí napájení desky plus tří zařízení s rozhraním SATA a jednoho s IDE.





Pokud budete chtít do sestavy vedle SSD nainstalovat i 3,5" pevný disk, nebo optickou mechaniku, pak je nezbytností utratit dalších přibližně 200 korun za kit MK-35DV.
 
 
Je tedy vidět, že samotná skříň IX-030B byla vyrobena tak, aby zabrala co nejméně místa, což je její očividná výhoda, ale nese to také svá úskalí.





Pro skříň Chieftec IX-030B si musíte vybrat základní desku, jejíž procesorový chladič nebude převyšovat zadní porty. To téměř vylučuje použití socketových desek, i když bez diskové přepážky a s využitím kitu MK-35DV by se dovnitř nízký BOX chladič vešel. Ovšem pak bychom přišli o diskové pozice. Před pořízením této skříně je tedy třeba si dobře rozmyslet, zda bude vhodná pro chystaný počítač a především vybranou základní desku.

Pokud všechno sedne, my si vybereme vhodnou desku, paměti a úložiště, pak se můžeme těšit na tichý provoz a umírněnou spotřebu počítače, který bude vhodný jako nenápadné domácí PC pro multimédia, internet a jiné nenáročné úkoly.

English translation of the conclusion
Tiny chassis are on the rise and even conservative manufacturers, such as Chieftec, began to reflect the gaining momentum. Chieftec sent us their new model, IX-030B-90W, which offers something that many other manufacturers neglect, which is the power supply system. Classic ATX PSUs are unsuitable for such system and there are few other alternative solutions, so such case with built-in PSU is convenient. The case itself has a very simple design. Basically, it is a box with only slightly larger dimensions that a Mini-ITX board; however, it still offers two 2,5" positions and a place for 90W DC-DC module that provides power for the board plus three SATA and one IDE device.
 
If you would like to install a 3,5" drive or a slim optical drive as well, then it is necessary to spend another 200 CZK for the MK-35DV kit. It is clear that the basic version of IX-030B was designed to take as little space as possible, which is an obvious advantage, but it also has its disadvantages.
 
For Chieftec IX-030B one has to buy a motherboard with parts that do not overtop the rear I/O connectors. This almost excludes socketed motherboards, although using the MK-35DV kit without the drive metal plate could provide enough space to install a BOX cooler, but then we would lose the drive positions. In every case, it is necessary to think ahead and know for sure, if the chosen hardware components will be compatible in terms of space and power consumption.
 
If you manage to get it right and choose an appropriate board, memory modules and storage device, then you will get a silent and low-power computer that will be suitable as a secondary PC for multimedia, web and other such tasks.
 
 

Plusy


+ Malé rozměry
+ Neslyšný 90W zdroj
+ Promyšlený kit pro disk či mechaniky
 
 

Minusy


- Nevhodný pro socketové desky
 
 
Za zapůjčení skříně IX-030B-90W a kitu MK-35DV děkujeme Chieftecu.

Za zapůjčení desky GA-E2100N děkujeme Gigabyte.


 
Cena v době testování: skříň cca 1 500 Kč s DPH, kit cca 210 Kč



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte skříň Chieftec IX-03B-90W?
V anketě šlo hlasovat od 16.9.2014 do 30.8.2015. Počet hlasujících: 4
Výborná100 %
Průměrná0 %
Špatná0 %
reklama