reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chieftec UC-02B: na motivy klasického desktopu

11.3.2016, Jan Vítek, recenze
Chieftec UC-02B: na motivy klasického desktopu
Levná skříň UC-02B se vrací ke kořenům klasického desktopového počítače z devadesátých let, který sloužil také jako podstavec pro CRT monitory. Ovšem Chieftec ji pochopitelně nabízí v moderní podobě pro aktuální hardware.
Se skříní Chieftec UC-02B je to složité. Záměrem výrobce bylo vytvořit levnou skříň pro běžné sestavy s ATX komponentami, která bude připomínat klasické desktopové skříně a také ji tak budeme moci použít. Tato skříň chce rovněž nabídnout malé rozměry, a přitom kompatibilitu s klasickými desktopovými komponentami, což je právě zdroj mnoha potenciálních problémů.


- klikněte pro zvětšení -

V prvé řadě je tu ale celkové zpracování, které odpovídá ceně 800 Kč s daní. Nelze očekávat nejkvalitnější materiály a bohaté příslušenství, takže se musíme spokojit s tenkými plechy SECC, vylamovacími záslepkami, absencí ventilátorů i prachových filtrů a dokonce nedostaneme ani moc šroubků. Na druhou stranu jsou tu aspoň nalepovací nožky, díky nimž budeme moci tuto skříň provozovat naležato, právě jako klasický desktop. Zpracování je ale na použité materiály dobré, čili hrany jsou zaobleny a struktura posílena vypoulenými částmi, což platí i pro bočnice. Ventilátorové pozice by si ale zasloužily předělat.

S čím musí člověk při pořízení této skříně počítat, jsou její četná omezení týkající se komponent. Musíme si dát pozor na hloubku napájecího zdroje, šířku základní desky, délku i výšku karet a výšku procesorového chladiče. Tyto komponenty se také mohou v některých případech navzájem omezovat a jde především o zdroj vs. základní deska a (grafická) karta. Zvláště v případě karet si musíme všímat také na rozmístění dodatečných napájecích konektorů PCIe v souvislosti s její délkou či výškou (dle orientace konektoru), což částečně platí i pro modulární zdroje a v případě základní desky lze říci, že bude lepší si vybrat užší model, jenž nemá plné rozměry ATX (305 × 244 mm). Bez problémů nebude ani instalace a především zapojení úložných zařízení, která mají v případě SSD pozice na místech ventilátorových roštů. A co se týče chlazení procesoru, pak na věžovité chladiče můžeme spíše zapomenout a spíše se poohlédnout mezi těmi klasickými.



Chieftec UC-02B může dobře posloužit jako levná a malá skříň pro ATX sestavu, ovšem nezkušení uživatelé by se jí měli spíše vyhnout a stejně tak ti, kteří se ve svém počítači často vrtají.
 
English translation of the conclusion
Chieftec UC-02B is not easy to assess and I cannot honestly say whether the case is simply good or bad. Chieftec's aim was to create a cheap case for common ATX builds that will remind us of the good old desktop cases and as such we will be able to use it. The case is also rather small, though it was made to host full-sized ATX components, which is the main source of many potential problems.

But first, let's look at the overall design and quality. The materials reflect the price of 800 CZK inc. tax, so one cannot expect high-quality materials and rich accessories. We have to settle for thin SECC plates, no interchangeable PC card brackets, no fans or dust filters and there are even not many screws. On the other hand we get at least adhesive legs. These can be applied on the right-side panel and place the case horizontally, just like an old desktop. Still, all the edges are rounded and the structure was strengthened with different bulges and protrusions (including side panels). However, fan positions should be refashioned.

The main thing we have to take into account are different limitation with regard to PC components. Users have to watch the depth of the PSU, width of the motherboard, length and height of cards and also height of the CPU cooler. Moreover, these components may get in each other's way sometimes, which is the case especially of the PSU vs. motherboard and (graphics) cards. Graphics cards cannot be too long or high and we have to take extra special care of their PCIe power connectors, because these may be the reason why it won't be possible to close the case. Modular PSUs also may be another source of trouble and it certainly will be convenient to choose a rather narrow motherboard, i.e. not full ATX dimensions (305 × 244 mm). Storage components are another chapter thanks to the two 2,5" positions right in the middle of the 120mm fan grills and finally, CPU coolers. You'd rather forget about tower coolers and look for a good classic cooler, preferably a low-profile one.

Chieftec UC-02B may server well as a cheap and small case for an ATX buld, but inexperienced users should steer away from it as well as those who often like to fiddle with their PC gear.
 
 

Plusy


+ Nízká cena
+ Malé rozměry na ATX skříň
+ Možnost provozu naplocho


Minusy


- Tenké plechy, zpracování ventilátorových pozic
- Chudá výbava (žádný ventilátor ani prachový filtr)
- Málo prostoru a nebezpečí, že si vyberete nekompatibilní komponentu
 
 
Za zapůjčení skříně UC-02B děkujeme firmě Chieftecu.

 
 
Cena v době testování: cca 800 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte skříň Chieftec UC-02B?
V anketě šlo hlasovat od 11.3.2016 do 13.3.2016. Počet hlasujících: 1
Výborná0 %
Průměrná0 %
Špatná100 %
reklama