reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Hyper 612 ver. 2: tichý a výkonný

30.9.2014, Jan Vítek, recenze
CM Hyper 612 ver. 2: tichý a výkonný
Procesorové chladiče Cooler Master řady Hyper dobře známe jako modely, které obvykle nabízí slušný výkon za rozumnou cenu. Dnes do jejich rodiny přibyl nováček, a to Hyper 612 verze 2, který si vyzkoušíme v recenzi.
Kapitoly článku:
Cooler Master má momentálně ve své nabídce procesorových chladičů mnoho různých modelů, které se dělí do několika řad. Nejvýše stojí řady TPC a V Series, pak tu máme nejpočetnější rodinu Hyper, kam patří i náš Hyper 612 verze 2, čtvrtou řadou je GeminII s chladiči klasického provedení a pak už to jsou méně výkonné Vortex a X Dream. Nakonec tu jsou chladiče spadající mezi "ostatní", a to modely Blizzard a X6, jež můžeme označit za takové designové hříčky. Dnes testovaný chladič Hyper 612 ver. 2 se chlubí slušným výkonem, jímž by měl zkrotit i procesory s TDP 180 W. Takové mezi desktopovými modely samozřejmě žádné nejsou, ale přetaktovaný procesor můžeme na takovou hodnotu dostat velmi snadno, a to především zvýšením napájecího napětí.



Nový procesorový chladič momentálně nemá žádného stále prodávaného předchůdce, neboť model Hyper 612S (recenze) už v ní nefiguruje a ani obchody už jej nemají v nabídce. Cooler Master tak trochu oživuje tuto linii a dá se říci, že tím představuje nového krále řady Hyper, neboť žádný jiný nemá označení 6xx.





Cooler Master Hyper 612 ver. 2 přišel v černo-bílé (tedy již ne fialovo-bílé) krabici, kde je pasiv pečlivě uložen pod příslušenstvím v pěnovém obalu. A tak, i když samotná krabice byla vespod znatelně pomačkaná, samotný pasiv nedoznal žádné újmy.


Model
Cooler Master CM Hyper 612 ver. 2 (RR-H6V2-13PK-R1)
Rozměry
150 x 129 x 160,5 mm (celkové)
139 x 106,5 x 160,5 mm (pouze pasiv)
Hmotnost
886 gramů (celkové)
732 gramů (pouze pasiv)
Materiál
6x heatpipe, hliníková žebra
Ventilátory
1x 120mm, ložiska Rifle
otáčky 800 - 1300 RPM (PWM +/- 10 %)
průtok vzduchu 26,6 - 44,2 CFM (45,2 - 75 m3/h)
statický tlak 0,6 - 1,6 mm vodního sloupce
hlučnost 11 - 20 dBA
napájení 12 V (0,09 A, 1,08 W)
Kompatibilita
Intel Socket: LGA 2011 / 1366 / 1156 / 1155 / 1150 / 775
AMD Socket: FM2+ / FM2 / FM1 / AM3+ / AM3 / AM2+ / AM2
Doporučená cena: 39,90 euro (cca 1100 Kč)


Specifikace hovoří o velkém pasivu s tlustým žebrovím, které na pohled tak trochu připomíná produkci japonské firmy Scythe. Chladič je určen pro jeden ventilátor, který k němu také dostaneme. Pro instalaci dalšího ale je vybaven, ikdyž to možná v řadě případů vzhledem k velikosti jeho pasivu ani nepůjde. Použitý ventilátor je klasický (model A12025-13RB-4CP-F1) s mírně prohnutými lopatkami, jaké měly modely této firmy již před lety. Například jsme je mohli najít u chladičů Cooler Master Hyper 212 EVO a Hyper TX3 EVO.

V tomto případě má ventilátor rozumné otáčky pohybující se zhruba mezi 800 a 1300 RPM, takže můžeme očekávat tichý až v podstatě neslyšný chod. Při nejnižších otáčkách už bude hlučnost záviset především na ložiskách. Tichým chodem se ostatně Cooler Master chlubí i na obalu, stejně jako se chlubí možností montáže chladiče na socket LGA 2011. Vedle toho zmiňuje i FM2+, ale to je naprosto zřejmé, když montážní systém podporuje i FM2, AM3+ a další.


Zpracování chladiče


Výše jsem uvedl, že chladič Cooler Master Hyper 612 ver. 2 připomíná produkci firmy Scythe. Ta totiž často vyrábí chladiče, jež mají mezi žebry velké rozestupy (vzpomeňme na sérii Scythe Ninja). Cooler Master se pro to rozhodl z jednoho prostého důvodu. Žebroví je zde velmi tlusté (podobně jako u Ninja) a ventilátor tedy musí mít možnost je profouknout. Lopatky dále od sebe znamenají i nižší odpor pro proudící vzduch a i když se tím snižuje velikost aktivní plochy chladiče, důležitější je, aby ventilátor byl schopen v něm rozpohybovat vzduch.





To platí především pro nižší otáčky, při nichž prudce klesá nejen hlučnost ventilátoru, ale také tvořený statický tlak, který je důležitý právě pro překonání odporu tvořeného žebry. Zde je navíc žebroví uprostřed rozdělené, čímž uprostřed vznikne volný "koridor" a při bližším prozkoumání si můžete všimnout, že náběhové hrany hliníkových žeber jsou nahnuty vstříc lopatkám ventilátoru, aby do nich mohl vzduch lépe proudit. Otázkou je samozřejmě to, zda to má nějaký praktický význam, ale přinejmenším to dobře působí.





Cooler Master pro sestavení tohoto chladiče využil jednoduchou hliníkovou základnu, která poslouží k tomu, aby jej bylo jak přichytit na socket a pak také k zajistění heatpipe. Není tu tedy žádná měděná základna. Heatpipe ale samozřejmě měděné jsou a máme tu celkem šest duálních trubic s průměrem 6 mm. Ty protínají žebroví vyrobené z 0,5 mm hliníkového plechu, přičemž mezi jednotlivými žebry jsou více či méně pravidelné 3mm rozestupy.





Celkové zpracování chladiče je dobré a čisté. Vůbec nevadí, že tu a tam nějaké žebro uhýbá a už vůbec nevadí, že konce žeber nic nezakrývá. Není tu zkrátka nic, co by chladič nepotřeboval ke své funkci. Důležité je však pevné spojení žeber s heatpipe a také kvalitní provedení základny, respektive styčné plochy. Jde také o asymetrický chladič, čili jeho žebroví je odvedeno z prostoru operačních pamětí, takže by nad ně ani ventilátor neměl vůbec zasahovat.





Tu tvoří pouze samotné heatpipe, z nichž se výrobce snažil vytvořit jednolitou plochu, ale to je v podstatě nemožné. Jsou tu tedy drobné spáry mezi jednotlivými zploštělými trubicemi a je třeba říci, že i když plocha na první pohled vypadá velmi dobře, je uprostřed mírně vypoulena. To je ale daleko lepší, než kdyby byla uvnitř prohlubeň.


Příslušenství


V úzké krabičce nad chladičem se nachází montážní kit vhodný pro všechny moderní procesory nebo i ty starší. Máme tu univerzální spodní plastový rámeček, jehož orientaci zvolíme podle platformy Intel či AMD, pak tři sady vrchních spon pro různé sockety, ventilátor s mohutnými plastovými packami pro jeho montáž (alternativou jsou drátové spony využitelné i pro případný druhý ventilátor), sáček s drobným příslušenstvím včetně měkkých podložek pro ventilátory a malé tuby šedé teplovodivé pasty.





Nakonec nemůže chybět leták s informacemi o záruce a také jednoduchý obrázkový manuál. Ten lokalizaci nepotřebuje, protože vše je vysvětleno graficky, popřípadě pomocí popisků (typ socketu).






Instalace


Pro umístění chladiče na sockety AMD je třeba využít v podstatě stejné díly jako pro instalaci na sockety Intel, jen jiným způsobem. Nejdříve si připravíme "půdu pod nohama", čili vezmeme masivní zadní rámeček a tím pak ve vhodných místech prostrčíme šroubky, které zajistíme na místě pomocí plastových zarážek. Rámeček pak přiložíme na zadní stranu základní desky tak, aby šroubky prošly závity. Zde je postup u socketů AMD a Intel stejný, pouze šroubky zasuneme do odlišných otvorů. I pak je postup podobný, ale musíme se podívat, které vrchní spony jsou u našeho socketu zapotřebí a jakou mají mít nahoře orientaci.





Z desky tedy trčí šroubky a my na ně musíme nejdříve našroubovat distanční sloupky, čímž si připravíme stabilní základ. Na tyto sloupky zase umístíme zmíněné spony a ty zajistíme pomocí malých matek. Pak stačí použít poslední distanční sloupek a ten našroubovat na samotné spony. Dříve se ale podívejte na samotný chladič, kde má na své sponě šroubek, s jehož pomocí jej zajistíte v onom distančním sloupku, abyste pak mohli chladič nainstalovat tak, jak chcete.




V případě AMD je tu jako obvykle nevýhoda, že nelze chladič natáčet po 90° jako u socketů Intelu. Je tedy velmi vhodné, aby vaše deska měla otvory kolem socketu vhodně orientovány, a to tak, jak je má naše redakční deska. Výhodou chladiče ale je zase to, že ani jeho ventilátor nezasahuje do prostoru operačních pamětí, takže se nemusíme starat, zda se tyto dvě komponenty nebudou omezovat.
reklama