reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Hyper 612 ver. 2: tichý a výkonný

30.9.2014, Jan Vítek, recenze
CM Hyper 612 ver. 2: tichý a výkonný
Procesorové chladiče Cooler Master řady Hyper dobře známe jako modely, které obvykle nabízí slušný výkon za rozumnou cenu. Dnes do jejich rodiny přibyl nováček, a to Hyper 612 verze 2, který si vyzkoušíme v recenzi.
Kapitoly článku:

Testovací sestava


Podívejme se nyní na testovací sestavu a vůbec celé nastavení testu. Základem byl procesor AMD Phenom II X6 1100T, jehož frekvence byla ponechána na základní hodnotě, ale s napětím jsme si trošku pohráli (viz níže). Technologie Cool'n'Quiet byla vypnuta, stejně jako snižování výkonu při přehřívání procesoru a teplotní řízení otáček ventilátorů , které jsme si korigovali sami pomocí zátěžových potenciometrů. Záleží nám zde tedy pouze na procesoru jako topném tělesu, z jehož ztrátovým teplem se mají chladiče vypořádat.
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T (výchozí frekvence, napětí zvýšeno na 1,5 V)
  • Referenční chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: integrovaný grafický čip v AMD 890GX
  • Pevný disk: 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W

Chladiče se tedy budou muset postarat o odvod více než 125 W tepla, což je hodnota TDP procesoru Phenom II X6 1100T s výchozím napětím. Sestava byla položena na stole, takže všechny chladiče měly stejné podmínky, a to při teplotě kolísající kolem 21 - 22 °C, tedy při normální pokojové teplotě. Teploty procesoru jsme odečítali pomocí utility Core Temp, zátěž všech čtyř jader obstaral Prime95 a výsledky byly potvrzeny tím, že chladiče byly sundány, opět se aplikovala teplovodivá pasta a proběhla další sada měření.

Co se týče aplikace teplovodivé pasty, pak pro tu byl využit standardní a doporučovaný postup - očištění a odmaštění styčných ploch (vhodné zvláště u chladičů s přilepenou ochrannou fólií na základně, na níž zbylo lepidlo), aplikace malého množství pasty doprostřed heatspreaderu a umístění chladiče. Pasta se pak sama rozprostře mezi chladičem a procesorem bez hluchých míst.

V případě chladiče Cooler Master Hyper 612 ver. 2 mě zajímalo, jak dobře se vzhledem k jeho mírně vypoulené základně rozprostře teplovodivá pasta, takže jsem jej po prvním otestování prozkoumal. Je možné, že se heatpipe trošku přizpůsobily tlaku, neboť pasta byla rozprostřena dobře a rovnoměrně. Chladič byl jako většina ostatních testován s jedním 120mm ventilátorem, jehož otáčky bylo možné vyhnat na maximum uvedené ve specifikacích - 1300 RPM. Bylo tedy možné jej otestovat na všechna tři obvykle používaná nastavení - 900, 1100 a 1300 RPM.


Výsledky testů


Cooler Master Hyper 612 ver. 2 bude soupeřit nejen s chladičem Noctua, ale také s dalšími modely, které jsme měli ve starších testech procesorových chladičů. Naposledy jsme je využili v testu chladiče Noctua NH-D15. Snažil jsem se zajistit stejné podmínky, i když to je složité, když jsou chladiče testovány s takovými časovými odstupy. Ve všech případech ale okolní teplotu kontroloval stejný teploměr a byl využitý stejný hardware.








Když se podíváme na výsledky, pak Cooler Master se nejdříve neumístil nejlépe, ovšem pak se jeho výkon zlepšoval. Na rozdíl od ostatních chladičů, jejichž ventilátory mají na nižších otáčkách problém dobře profouknout žebra, je Hyper 612 ver. 2 velmi vzdušný, takže se s tímto vypořádal dobře. Postupně se tedy probojoval po bok těch nejlepších jednoventilátorových modelů, a tak jej lze doporučit právě pro ty sestavy, které mají být tiché a o maximální výkon za každou cenu u nich nejde. Tím jsme už nakousli i téma hlučnosti. Na otáčkách kolem 900 RPM je Hyper 612 ver. 2 už opravdu tichý a začíná se projevovat hluk ložisek. Ta ale jen tiše a hluboce vrčí, takže v tom bych neviděl žádný problém.

reklama