reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM MasterCase H500M: sklo, kam se podíváš

29.5.2018, Jan Vítek, recenze
CM MasterCase H500M: sklo, kam se podíváš
Cooler Master MasterCase H500M značí návrat velkých ventilátorů, které bývaly populární před řadou let. Vypadá to, že nastal opět jejich čas díky rozmachu RGB LED. Vedle toho nám tato velká skříň nabídne i řádnou porci skla.
Kapitoly článku:
S nástupem konceptu zvaného Master to vypadalo, že společnost Cooler Master bude vyrábět méně typů skříní než dříve, ovšem tak to zrovna nedopadlo. Skříní MasterCase či MasterBox už je k dispozici mnoho, ovšem nyní mají společnou možnost využívat stejné doplňky rozšiřující jejich možnosti. Nicméně Cooler Master se od minulosti zcela neodřízl, jak dokládá třeba nová verze skříně Cosmos. Dnes ale budeme zkoumat další MasterCase, který se také zadíval do minulosti, kde se výrobci předháněli v tom, kdo do svého modelu umístí větší ventilátor. Příkladem budiž AplusCase El Diablo nebo Sharkoon Rebel12 Value.
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
MasterCase H500M přichází na trh po boku modelu H500P, s nímž sdílí řadu vlastností, jako jsou skleněné bočnice, velké 200mm ventilátory s RGB podsvícením, kryt napájecího zdroje, příslušenství pro správu kabelů či podporu až 360mm radiátorů vodního chlazení. Model H500M ale nabízí lepší výbavu ohledně předních portů, zatímco H500P má být stylovější skříň, která umožní namontovat GPU do vertikální polohy. To však nabízí právě i naše H500M. 
 
 
Skříň přišla v klasické černo-fialové krabici dobře chráněná pěnovým materiálem, což je také potřeba, když je tu plno skla. Na to narazíme hned nahoře v podobě samostatného panelu, ale tomu se budeme věnovat až později.
 
Model
Cooler Master MasterCase H500M (MCM-H500M-IHNN-S00)
Celkové rozměry
544 x 248 x 546 mm (H x Š x V)
Hmotnost
10 kg
Materiál
SECC, sklo, plast
Kompatibilita
E-ATX (max. 304 x 271 mm / 12 x 10,7"), ATX, Micro-ATX, Mini-ITX
maximální výška procesorového chladiče 190 mm
maximální délka karet 412 mm
Šachty
0x 5,25"
2x 2,5"/3,5"
6x 2,5"
Přední I/O panel
4x USB 3.0 typ A
1x USB 3.1 typ C
2x audio
Sloty
7x
2 pro vertikální instalaci grafické karty
Chlazení
přední 3x 140mm ventilátor nebo 2x 200 mm (2x 200mm @ 800 RPM nainstalované)
1x zadní 120/140mm ventilátor (1x 140mm @ 1200 RPM nainstalovaný)
3x vrchní pozice pro 120mm nebo 2x pro 140/200mm ventilátory
 
vodní chlazení: až 360mm vepředu
až 360mm nahoře (max. tloušťka 43 mm)
120/140mm vzadu
 
Cooler Master MasterCase H500M je především o dvou věcech: RGB podsvícení a s ním spojeným sklem, které nám umožní světlo diod v útrobách skříně vidět. Zde se k tomu navíc přidaly i lesklé plasty. Nabízí se otázka, zda to Cooler Master v tomto případě už poněkud nepřehání. Sklo máme už totiž nejen namísto levé bočnice, ale to samé najdeme vpravo, pak máme sklo namísto horního panelu a přední perforovaný panel lze vyměnit také za sklo, které dostaneme v základním balení. 
 
Vedle plastových prvků s matným povrchem tu jsou také lesklé plasty, a to především v pozici předního I/O panelu. Ve výsledku tak tato skříň nevypadá decentně a spíše nám může připomenout doby dávno minulé, kdy byly na denním pořádku především lesklé plasty a velké ventilátory. Dnes k tomu navíc přibylo sklo a RGB LED. 
 
 
Přední panel má výrazný design a tvoří jej plastový rám vyplněný perforovanými plechy. Obdélníková část je vyměnitelná, a to právě za další skleněný panel, na který narazíme při rozbalování skříně jako první. Celý přední panel je uzpůsoben tak, aby skrz něj bylo možné dobře nabírat vzduch a také aby bylo vidět světlo diod, takže jde právě a především o velké přední ventilátory. Stejně zpracovaný je i vrchní panel, ale o tom až později. Nejdříve bočnice. 
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
Bočnice této skříně jsou obě stejné. Zaklesávají se za packy vespod, což je ostatně vidět z pozice zámku, který je nahoře a využívá velký šroub, na nějž je napojena závlačka. Bočnici tak můžeme uvolnit a sundat v okamžiku, ale pouhé ruce nám na to stačit nebudou. Šroubem bezpodmínečně otáčet nemusíme, aby se bočnice zajistila. Můžeme ji pouze přiklopit, ale to bych nedoporučoval. Mohla by se kdykoliv vyvléknout a kdyby spadla na něco tvrdého, měli bychom místo ní jen hromádku střepů. Ovšem to by musela být velká smůla, protože spodní packy by bočnici měly udržet mírně vyklopenou a nedovolit, aby vypadla zcela.
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
To samé se dá říci o bočnici vpravo, která je identická. 
 
 
Zadní část skříně nese v pozici zdroje přišroubovaný rámeček, dle nějž je zřejmé, že zdroj se bude instalovat skrz zadní otvor. Pak tu máme standardní počet 7 záslepek, vedle nichž jsou ještě 2 další umístěné vertikálně. I to je prvek, který je poplatný snaze vytvořit z počítačové sestavy něco, co svítí a předvádí se. Takto si totiž můžeme přímo k bočnímu sklu vystavit grafickou kartu, abychom se mohli kochat jejím chladičem, který dnes také nezřídka nese své RGB LED. 
 
 
Zbývá už jen vrchní pozice pro ventilátor, která je už zabrána 140mm modelem. Jeho pozici si můžeme nastavit, resp. jej posunout trochu dolů nebo nahoru. Pokud se budeme chtít dostat pod vrchní panel, využít k tomu můžeme šroub umístěný zcela nahoře, který nám jej uvolní.  
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
Vrchní skleněný panel nám zprostředkuje pohled na vrchní ventilátory, které však v základní výbavě chybí, takže tu jsou prostě jen jejich pozice. Z praktického hlediska alespoň dokáže zabránit tomu, aby do skříně něco nateklo, i když tomu se stejně nevyhneme, protože tu jsou také zkosené perforované panely. Sklo ale dokáže zabránit alespoň tomu nejhoršímu. 
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
Spodní číst nese velké plastové podstavce, díky nimž si skříň udržuje odstup od podlahy a může dobře nasávat vzduch ke zdroji. Průduchy jsou pochopitelně opatřeny prachovým filtrem, který se vysunuje směrem dozadu. 
reklama