reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Nepton 240M: konečně tichá pumpa

21.10.2014, Jan Vítek, recenze
CM Nepton 240M: konečně tichá pumpa
Na začátku tohoto roku jsme si vyzkoušeli integrované vodní chladiče Nepton 140XL a Nepton 280L, které nabízí výkon svých 140mm a 280mm radiátorů. Nový Nepton 240M by tak měl být svým výkonem i cenou někde mezi nimi.
Kapitoly článku:

Cooler Master Nepton 240M


Cooler Master Nepton 240M můžeme považovat za model, jehož místo je mezi již testovanými Nepton 140XL a Nepton 280L. To znamená, že by měl poskytnout nižší chladicí výkon než 280L a vyšší než 140XL, což vyplývá z velikosti radiátorů. Model 280L využívá dva 140mm ventilátory, náš 240M dva 120mm a 140XL pak sice také dva 140mm ventilátory, ale ty musí být z obou stran. Z toho všeho vyplývá, že i cena chladiče Nepton 240M by měla být "někde mezi".


- klikněte pro zvětšení -

Chladič Nepton 240M přišel zabalený v klasickém fialovo-černo-bílém obalu, uvnitř nějž jsou jednotlivé části uloženy v igelitu a uloženy v přihrádkách vaničky vylisované z recyklovaného papíru. Dostaneme vše potřebné pro instalaci a zprovoznění chladiče.



Za zmínku stojí fakt, že tento chladič má již záruku 5 let, což Cooler Master patřičně zdůrazňuje na obalu. Stejnou lhůtu poskytl také starším Nepton 140XL a Nepton 280L, které se jí ale dočkaly později po svém vypuštění na trh.

Model
Cooler Master Nepton 240M (RL-N24M-24PK-R1)
Vodní blok
75 x 69,7 x 49,1 mm
celoměděný s mikrokanálky
JetStream
Vodní pumpa
integrovaná v bloku
hlučnost pod 15 dBA
životnost 70 000 hodin
spotřeba 4,8 W
Ventilátory
2x 120 x 120 x 25 mm
otáčky 800 - 2 400 RPM (PWM)
průtok vzduchu 16,5 - 76 CFM (28 - 129 m3/h)
statický tlak 0,48 - 4,8 mm H2O
hlučnost 6,5 - 27 dBA
ložiska Loop Dynamic Bearing (LDB)
Radiátor
274 x 119 x 27 mm
hliníkový
Hadičky
délka 37 cm
vnější průměr 16 mm
Kompatibilita - sockety
Intel LGA 2011 / 1366 / 1150 /1155 / 1156 / 775
AMD Socket FM2+ / FM1 / AM3+ / AM3 / AM2
Předpokládaná cena cca 2 800 Kč s daní

Cooler Master v době recenzování tohoto chladiče ještě neměl připravenu webovou prezentaci, protože chladič ještě nebyl oficiálně vypuštěn na trh. Nebylo tedy z čeho si ověřit specifikace uvedené na krabici, které mimo jiné udávaly, že radiátor je tlustý 38 mm, přičemž ve skutečnosti má 27 mm. Otázkou tedy je, zda se výrobce nespletl i u jiných specifikací, které už není tak snadné ověřit, ale holt mu musíme v tomto věřit. Pokud si srovnáme starší modely Nepton a tento nový, pak vyplyne především podstatně nižší hlučnost vodní pumpy, která předtím měla hodnotu < 25 dBA. Nyní je to méně než 15 dBA, takže pumpa by měla být mnohem tišší. Na to se podíváme v příští kapitole.


Pak tu jsou také jiné ventilátory vybavené ne klasickými ložisky Rifle, ale jistými Loop Dynamic Bearing. Jinak ale tento chladič navenek vypadá stejně jako předchozí, a to včetně zpracování hlavního modulu s vodním blokem a pumpou. Jak ale brzo poznáme, trošku byl upraven systém montáže, a to dle mého názoru k lepšímu.


Provedení vodního chlazení


Cooler Master Nepton 240M je klasickým zástupcem hotového bezúdržbového vodního chlazení, které se skládá z radiátoru a modulu s vodním blokem a pumpou, přičemž tyto dvě části jsou spojeny dvěma hadičkami. Doplňování chladicího média zde není možné, respektive to není výrobcem dovoleno a umožněno. Předpokladem tedy je, že médium nebude unikat, čili spoje hadiček by měly být utěsněny tak, aby se skrz ně médium neodpařovalo, stejně jako skrz jejich stěny.


- klikněte pro zvětšení -

Radiátor má běžné zpracování, čili je tvořen zploštělými kanály, mezi nimiž je naskládáno velmi tenké hliníkové žebroví. To je rovněž velmi měkké, takže bychom se ho neměli nejlépe ani dotknout. Na koncích chladiče jsou pak malé vaničky, které umožní, aby se médium mohlo rozlít do celého těla chladiče.



Vodní blok s pumpou má černou plastovou "kapotáž" s podsvíceným logem firmy Cooler Master. Vodní pumpa je napájena pomocí čtyřpinového konektoru a postačí jí necelých 4,8 W. To je výrazně vyšší spotřeba, než jaká je udávána u předchozích modelů Nepton, přičemž hlučnost má být nižší. Bylo by tedy zajímavé, kdybychom mohli srovnat i jiné specifikace, a to především maximální průtok, ale o nich se výrobce nezmiňuje.



Do vodního bloku se nepodíváme, a to jednak proto, že je zajištěn několika šroubky s trojúhelníkovými hlavičkami, ale spíše proto, že


Příslušenství


Vodní chladič je doplněn dobře vypadajícími 120mm ventilátory s označením A12025-24RB-4BP-F1, jež využívají velmi velké a protáhlé lopatky. Pro instalaci na chladič je připraven také velký gumový rámeček, který je přímo nutné použít, protože jinak jsou instalační šroubky příliš dlouhé a ventilátory se neuchytí pevně. Co se týče těchto šroubků, ty mají velké hlavičky, abychom je mohli utáhnout i rukou, ovšem tím výrobce jen zbytečně navyšuje celkovou tloušťku chladiče. Stejně se při instalaci nevyhneme použití šroubováku. Dále tu máme v příslušenství čistě obrázkový manuál, který netřeba překládat a také informace o záruce.


- klikněte pro zvětšení -

Další příslušenství zahrnuje malou tubu s teplovodivou pastou, zadní bloky, vrchní spony, redukci pro napájení dvou ventilátorů z jednoho konektoru a nakonec řadu různých šroubků, matiček a jiných drobných dílů. Vrchní spony jsou zde upraveny tak, že šroubky jsou jejich nedílnou součástí, což by mělo instalaci usnadnit.




Instalace


Ačkoliv tedy k připevnění ventilátorů na radiátor postačí prsty, při instalaci vodního bloku na procesorový socket se nástrojům nevyhneme. Důležité ale je, že vodní blok šel nainstalovat dobře a uchycení mu zajistilo rovnoměrný přítlak na procesor. Zkoušeli jsme jej umístit jak na socket AMD AM3+, tak na LGA 2011-3, kdy je instalace mnohem jednodušší. Není totiž nutné na desku nejdříve umístit zadní rámeček, protože kolem socketu již je připraven originální, který má potřebné závity.


- klikněte pro zvětšení -

Pro instalaci na sockety AMD i Intel LGA11xx použijeme stejné díly, ovšem trošku jiným způsobem. Základem je připravit si vodní blok s pumpou v hlavním modulu, a to tak, že na něj zespoda přišroubujeme příslušné spony - kratší pro AMD a delší pro Intel. Jejich orientaci ukáže manuál, jenž se omezuje pouze na názorné obrázky a žádný text až na označení dílů a socketů. Díky tomu není ani třeba jeho lokalizace.



Poté si vezmeme velkou hlavní sponu pro zadní stranu základní desky a nasuneme do příslušných otvorů dle zvoleného socketu čtyři šroubky, jež se pak na místě zajistí plastovými zarážkami. Sponu pak přiložíme k základní desce, skrz jejíž otvory se protáhnou šroubky. Na ně pak z druhé strany našroubujeme distanční sloupky, které zadní rámeček zajistí na místě. Pak už je řada na aplikaci pasty na procesor, přiložení samotného bloku na socket a jeho zajištění pomocí šroubků s pružinkami, které už jsou nedílnou součástí vrchních spon. Systém montáže se tedy v porovnání s chladiči Nepton 140XL a Nepton 280L trošku změnil. Je ale možné, že jejich aktuální verze používají ten samý jako nový Nepton 240M. Osobně se mi více zamlouvá právě tento nový systém.

Zbytek práce zahrnuje už jen umístění radiátoru s přišroubovanými ventilátory na zvolené místo ve skříni, přičemž je velmi vhodné, abychom si předem vyzkoušeli, zda nám pro zvolené umístění vystačí délka hadiček a zda ty pak nebudou muset být příliš ostře ohnuty.

reklama