reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM NotePal LapAir: chladivá i pohodlná

2.5.2011, Jan Vítek, recenze
CM NotePal LapAir: chladivá i pohodlná
V dnešní recenzi se budeme opět zase jednou věnovat chlazení notebooků, neboť přichází teplejší období a Cooler Master přišel s novinkou v podobě chladicí podložky NotePal LapAir. Ta slibuje kvalitní chlazení pro notebook a pohodlnou práci pro uživatele.
Kapitoly článku:
  1. CM NotePal LapAir: chladivá i pohodlná
  2. Zkušenosti z provozu, testy a závěr
Cooler Master NotePal LapAir nepatří mezi zrovna nadupané podložky ježící se USB porty, vypínači ventilátorů, regulátory jejich otáček nebo různobarevnými LED. Jde pouze o polstrovanou podložku vybavenou jedním ventilátorem a jedním průchodným USB kabelem pro jeho napájení. Tomu všemu odpovídá i velmi jednoduché provedení. Cena se pohybuje kolem 680 Kč, což je ve světě chladicích podložek pod notebooky spíše průměrná cena.


Podložka je vyrobena z kombinace plastu ABS podloženého polyuretanovou pěnou a pak je tu protiskluzový proužek gumy a ventilátor je krytý perforovaným plechem.



Celé tělo má na poměry chladicích podložek průměrnou velikost a hodí se maximálně pro 17" notebooky, což pokryje potřeby drtivé většiny uživatel. Ti se pak při přenášení svého počítače musí připravit na 1,2 kg zátěže navíc, pokud tedy samozřejmě budou svou podložku tahat s sebou.

Model
Cooler Master NotePal LapAir (R9-NBC-LPAR-GP)
Rozměry
430 x 316 x 18~56mm
Hmotnost
1,2 kg
Materiál
guma, plast ABS, perforovaný plech, polyuretanová pěna
Kompatibilita
až 17" notebooky
Chlazení
80 x 80 x 21,3 mm radiální ventilátor
1650 +/- 15 % RPM
65 CFM
23 dBA
napájení přes USB
USB hub
1x USB 2.0
k počítači připojen pomocí vlastního USB kabelu
Ovládání
nelze nastavit (pevné otáčky)
Napájení
5V přes USB
spotřeba 1,7 W (0,34 A)

Chlazení zajistí jeden 80mm radiální ventilátor s výškou 21,3 mm, který při konstantních otáčkách 1650 RPM znamená spíše podprůměrné chlazení, neboť řada dnešních podložek má podstatně větší ventilátory a ne jen pouze jeden, ale nepředbíhejme. Napájení zde obstará rozhraní USB, z nějž si ventilátor vezme 0,34 A, na což musí USB port bez problémů stačit. Poněkud nadsazený mi ale připadá údaj o průtoku vzduchu, neboť 65 CFM nedokáže při podobných otáčkách protlačit svými lopatkami ani lecjaký 120mm axiální model. A navíc jsou zde ochranné mřížky, které průtok vzduchu omezí.

NotePal LapAir také nenabízí žádný USB hub, ale abychom si jím v notebooku nezaplácli jeden z nedostatkových portů, je její konektor průchodný. To znamená, že do něj budeme moci zapojit další zařízení, neboť podložka potřebuje pouze napájení a ne datovou linku.


Podložka a její zpracování


Plast v tomto případě tedy hraje ústřední roli, a to v tmavě šedém provedení. Jsou zde dva velké panely připevněné k sobě, což můžeme zjistit díky jasně viditelné spáře po obvodu celé podložky. Celé plastové tělo pak je dostatečně pevné a odolává kroucení i tlaku seshora.


- klikněte pro zvětšení -

Pozor byste si však měli dát na střed plechového děrovaného panelu, pod nímž se nachází již nekrytý ventilátor, ale ten je naštěstí dostatečně vzdálen. Tento panel má také na své pravé hraně textilní poutko, za něž jej můžeme snadno a rychle vyjmout a omýt pod tekoucí vodou.


- klikněte pro zvětšení -

Když si podložku otočíme na druhou stranu, objeví se její měkké polstrování, které však vykukuje jen asi centimetr nad plastovou hranu. To proto, že tento textilní polštář sám o sobě není o moc tlustší, takže tak moc jako u Logitech N700 pohodlný není. Ale je to rozhodně lepší než studený a tvrdý plastový povrch. Pak můžeme vidět také hluboké drážky, do nichž se může uchytit napevno připojený kabel s průchodným USB konektorem pro napájení ventilátoru. Při přenášení se tedy dá dobře zajistit.


- klikněte pro zvětšení -

Další ještě nezmiňovanou funkcí této podložky je vytvoření skloněné plochy, která jednak nakloní klávesnici notebooku a také o pár centimetrů vyzdvihne jeho displej. Přispěje tak k lepší ergonomii.


Příslušenství


Vedle podložky balení ukrývá pouze stručný manuál, který není nijak důležitý, neboť jde o velmi jednoduchý produkt. Manuál tak vysvětluje pouze umístění kabelu do drážek a využití USB konektoru, ale na to musí každý přijít i bez čučení do manuálu.

reklama