reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Silencio 652S: nejlepší svého druhu

21.3.2014, Jan Vítek, recenze
CM Silencio 652S: nejlepší svého druhu
Řada počítačových skříní Silencio zaměřených na tichý provoz počítače se rozrostla o model Silencio 652, který si nyní představíme v recenzi. Jedná se o model, který patří ve své řadě nejvýše, takže můžeme očekávat odpovídající kvalitu.
Cooler Master Silencio 652 je skříň, která byla představena již v minulém roce a nyní jsme se dočkali mírně inovované verze Silencio 652S. U ní se výrobce rozhodl zlepšit průtok vzduchu skrz přední panel využitím jiných ventilátorů, a to konkrétně modelů Silencio FP 120. Jeden takový ventilátor se navíc objeví i v zadní pozici. Jinak jsou obě skříně v podstatě totožné, což napoví i specifikace, které jsou právě až na informace o ventilátorech naprosto stejné.



- klikněte pro zvětšení -


Silencio 652S by tedy logicky měl být tou nejlepší skříní, jakou Cooler Master v rámci této řady nabízí. Využívá hluk tlumící materiály, kryty potenciálně nepotřebných ventilátorových pozic a nepřekvapí nás ani přední dvířka, která budou krýt pozice mechanik i nasávající ventilátory.



Testovaná skříň patří mezi dražší modely, čemuž odpovídá také potisk její krabice vyvedený v tradičních barvách firmy Cooler Master. Samotnou skříň uvnitř dobře chrání tlusté polystyrenové bloky a navíc igelitový vak.


Model
Cooler Master Silencio 652S (SIL-652-KKN2)
Rozměry
220 x 507 x 508,6 mm (Š x V x H)
Hmotnost
10,4 kg
Materiál
0,8mm SECC, plast
Kompatibilita
Micro ATX, ATX
až 168 mm vysoký CPU chladič
až 423 mm dlouhé karty
Šachty
3x 5,25"
9x 3,5" (7 v HDD šachtách, 1 dole, 1 v 5,25" pozici)
10x 2,5" (7 v HDD šachtách, 1 dole, 1 pod 5,25" pozicí, 1 na trayi)
Přední I/O panel
2x USB 3.0, 1x USB 2.0, 2x audio, 1x čtečka SD (Class 10)
Sloty
7 + 1x
Chlazení
Přední: 2x 120mm Silencio FP 120 (11 dBA +/- 1, 1200 RPM +/- 200)
Zadní: 1x 120mm Silencio FP 120 (11 dBA +/- 1, 1200 RPM +/- 200)
Vrchní: 1x 180/200 mm nebo 2x 120/140 mm (volitelné)
Boční: 1x 180/200 mm (volitelný)
Spodní: 1x 120/180 mm (volitelný)
HDD klec: 1x 120mm (volitelný)

Radiátory - až 240mm vepředu a nahoře, 120mm vzadu
Verze
pouze černá SIL-652-KKN2


Přímo se nabízí srovnání skříně Silencio 652S s modelem Silencio 650 Pure, a to nejdříve dle specifikací. Nicméně ještě dříve je třeba upozornit na to, že v nabídkách obchodů mohou být skříně Silencio 652 a 652S zaměnitelné. Rozhodující je modelové číslo na štítku, a to SIL-652-KKN2, které u starší verze má podobu SIL-652-KKN1. Pokud chcete mít jistotu, požadujte tu se správným modelovým číslem.


Ve srovnání se Silenciem 650 Pure je nový model 652S výrazně širší a vyšší, ale ne tak hluboký. Díky šířce se do něj vejdou vysoké procesorové chladiče a na výšku zase narostl především kvůli mohutné plastové nástavbě, jak brzy uvidíme. Nová skříň je také poměrně těžká, na čemž mají lví podíl bočnice vybavené těžkými fóliemi, které je donutí si dobře sednout. Dále tu máme více pozic pro disky a zvláště SSD, které můžeme navíc nainstalovat na čtyři různá místa a stejně jako u jiných skříní Silencio si své místo našla čtečka karet SD.

Silencio 652S také klade důraz na chlazení, takže má mnoho ventilátorových pozic, ale zároveň nezapomíná na to, že má být tichou skříní, takže je vybaveno kryty některých pozic. Máme tu také nové ventilátory Silencio FP 120, u nichž výrobce uvádí dlouhou životnost i díky odolnosti vůči prachu (IP6X) a hlučnost pouze 11 dBA při otáčkách 1200 RPM, čemuž se ani nechce věřit. A samozřejmě se nezapomnělo ani na pozice pro radiátory vodního chlazení.

Specifikace tedy vypadají velmi dobře a napovídají, že u této skříně si můžeme vybrat mezi tichým provozem a vysokým chladicím výkonem, případně něco mezi tím.


Hlavní přednosti skříně


Skříň je určena pro běžné sestavy a uživatele, kteří si chtějí sestavit tichý počítač, který bude zároveň dobře chlazen, třeba s využitím vodních chladičů.
  • Důraz na tichý provoz
  • Možnost zajistit výkonné chlazení
  • Utlumené bočnice, záslepky v neosazených ventilátorových pozicích
  • Více možností pro instalaci pevných disků nebo SSD


Zpracování skříně


Cooler Master Silencio 652S má navenek velmi jednoduchý vzhled a ukazuje to už na svém předním panelu, který na sobě nese pouze lesklé logo firmy Cooler Master. Panel však nezakrývá celý předek a nechává po pravé straně úzký pruh, kde najdeme podsvícené tlačítko Power, menší Reset a pod ním kontrolku pevných disků.





Dvířka jsou u skříně držena dvěma magnety a díky jednoduchým kloubům se otevřou maximálně do úhlu kolem 120°. To ale stačí k pohodlnému přístupu k mechanikám či jejich záslepkám a také k předním ventilátorům. Ty se schovávají pod velkým vyklápěcím panelem, pod nějž se podíváme v další kapitole. Zde tedy není nic překvapivého nebo neznámého, i když za zmínku stojí, že prachové filtry zde mají nezvykle velké otvory. Na druhou stranu je to celkem jedno, neboť tyto otvory stejně ucpou přední dvířka vystlaná molitanem a vzduch bude dovnitř proudit spíše před boční průduchy.





Ty můžeme vidět z bočního pohledu, jak se táhnou po celé výšce předního panelu. Levá bočnice ukazuje výše zmíněný panel, jímž je zaslepena 180mm ventilátorová pozice. Tím se jednak vyřeší problém s unikajícím hlukem od vnitřních komponent a také s prachem, který by skrz volné otvory vnikal dovnitř.




- klikněte pro zvětšení -


Pravá bočnice je pochopitelně holá a stejně jako levou ji na místě drží dva přítlačné šroubky. Vybavena je také malým úchytem, který můžete vidět mezi nimi.




- klikněte pro zvětšení -


Na zadní části skříně je poznat, že tu máme klasické rozmístění komponent se zdrojem ve spodní pozici. Zpod skříně pak kouká malý jazýček vysunovacího prachového filtru, pak tu máme jednu vertikální záslepku třeba pro záslepku s regulátorem otáček, sedm normálních záslepek a pak tři otvory pro vodní chladič. Dva velké pro hadičky a jeden menší třeba pro kabely.





Pozice zdroje je stejně jako u jiných lepších skříní Cooler Master určena pouze pro jednu velikost ventilátorů, a to 120mm. Levnější skříně bývají stále jako před lety připraveny i pro malé 80mm a 92mm ventilátory, kvůli čemuž nejsou tak vzdušné. Tento rošt je ale zpracovaný dobře.





Vrchní část skříně nese krom nabídky rozhraní také odnímatelný panel, kolem nějž jsou zasazeny pruhy lesklého plastu a je to jediné místo na této skříni, kde takový plast najdete. Tento panel se na místo zasazuje stejně jako bočnice, ovšem nedrží jej žádné šroubky, takže jej stačí posunout kousek dozadu a sejmout.




- klikněte pro zvětšení -


Objeví se plastová mřížka s velmi hrubým prachovým filtrem, pod nímž je připravena jedna pozice pro 180/200mm ventilátor, dva 120/140mm, případně 240mm radiátor vodního chlazení. Co se týče vrchních portů, máme tu dva USB 3.0, stejně tolik USB 2.0, audio pro sluchátka a mikrofon a nakonec čtečku karet SD.




- klikněte pro zvětšení -


Nakonec se podíváme na spodní část této skříně, kterou podpírají 4 plastové nohy s gumovými podložkami a pak tu jsou 2 oddělené prachové filtry. Jeden pod pozicí zdroje, který se vysunuje zezadu a jeden pod pozicí spodního 120 či 180mm ventilátoru, a ten se zase vysunuje zboku.




- klikněte pro zvětšení -


Cooler Master se tedy snaží téměř každý otvor ucpat nebo alespoň vybavit prachovým filtrem a zvláště vhodné je to právě na horním panelu. Ten tak nebude mít odhalené otvory, skrz něž by se mohly dovnitř dostat nějaké tekutiny, tedy samozřejmě v případě, že se rozhodnete jeho ventilátorové pozice nevyužít.
reklama