reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Ceres 300 a 500: stvořeny pro hráče

23.12.2013, Jan Vítek, recenze
CM Storm Ceres 300 a 500: stvořeny pro hráče
Herní headsety jsou typ hardwaru, který se v poslední době velmi rozšiřuje a na trh se dostávají desítky nových modelů. Mezi nimi jsou i nové CM Storm Ceres 300 a 500, z nichž druhý model bude vhodný jak pro PC, tak pro konzole.
Doporučená cena headsetů CM Storm Ceres 300 a Ceres 500 je 29 a 59 euro, čili bychom od nich mohli očekávat značné rozdíly. Otázkou ovšem je, čeho se budou týkat. Zcela jistě půjde o funkčnost, neboť Ceres 300 není určen pro konzole, což Ceres 500 je, ovšem co se týče hlavních specifikací, v těch se na první pohled liší pouze minimálně. Velký rozdíl ale bude ve způsobu připojení headsetů a pak tu máme ještě zpracování samotných headsetů, na což se zaměříme hned v prvních dvou kapitolách.


CM Storm Ceres 300


CM Storm Ceres 300 je jednoduchý produkt s cenou kolem 800 Kč, která odpovídá dříve uváděným 29 eurům. Jde o circumaurální sluchátka doplněná o odnímatelný všesměrový mikrofon, přičemž přímo na kabelu máme také ovladač hlasitosti a vypínač mikrofonu. Vzhledem k těmto vlastnostem není moc důvodů, proč bychom měli Ceres 300 považovat vyloženě za produkt vhodný pro hry, ovšem obvykle to v překladu znamená, že jeho zvuk bude orientován více na basy a pro poslech hudby nebude zrovna vhodný, ale o tom se teprve přesvědčíme.




- klikněte pro zvětšení -


Ceres 300 přišel v černém papírovém obalu, v němž byl chráněn pomocí plastových skořepin. Na celém balení mě ihned zaujala jeho nízká hmotnost, která slibuje, že samotný headset bude lehký, díky čemuž by mohl být pohodlný. Ovšem to závisí i na přítlaku a celkovém zpracování.





Model
CM Storm Ceres 300 (SGH-2000-KWTA)
Hmotnost
240 gramů
Reproduktory
40 mm
Impedance
32 Ohm @ 1 kHz
Citlivost
112 dB (+/- 4 dB)
Frekvenční odezva
20 - 20 000 Hz
Rozhraní
2,5m kabel
3,5mm jack
Ovládání
na kabelu - hlasitost, vypínač mikrofonu
Náušníky
circumaurální (obklopují uši)
Mikrofon
všesměrový
Frekvenční odezva: 100 - 10 000 Hz
Odstup signálu od šumu: ?
Citlivost: -54dB (+/-3dB)
Cena: cca 800 Kč s DPH


Specifikace headsetu Ceres 300 se od Ceres 500 liší tedy jen v drobnostech, tedy když nehledíme na konektivitu. Krom dvou konektorů RCA a rozhraní USB navíc má Ceres 500 citlivost 116 dB na rozdíl od 112 dB u Ceres 300. Jinak tu máme stejnou frekvenční odezvu, impedanci i stejný všesměrový mikrofon.



Zpracování headsetu


Ceres 300 je vyroben z kombinace lesklého černého a matného bílého plastu. Vedle toho má měkké polstrování temenního oblouku pokryté umělou kůží a neméně měkké, i když trošku neforemné, jsou také náušníky. Ty jsou circumaurální, čili obklopují celé uši.




- klikněte pro zvětšení -


Konstrukce headsetu je velmi jednoduchá. Není možné jej složit, pouze tu jsou nezbytná vysunovací ramena o 27 mm a pak jsou sluchátka samozřejmě umístěna v otočných kloubech, aby se mohla dobře přitisknout k hlavě. Ve vysunovacích ramenech ale žádný kloub není, ovšem to není ani nutné, protože mají jistou vůli.




- klikněte pro zvětšení -


Zda je dané sluchátko levé, či pravé, najdeme vyraženo na vnitřní straně ramen, ovšem stačí si prostě pamatovat, že kabel vychází pouze z toho levého. Zhruba po půl metru je na něm ovladač s malým potenciometrem pro regulaci hlasitosti a na druhé straně ovladače pak máme malý vypínač mikrofonu. Headset samotný se připojuje pomocí dvou 3,5mm konektorů, čili jeden je pro sluchátka a druhý pro mikrofon. Ten samotný je na ohebném ramínku typu "husí krk" a je vybaven vlastním 3,5mm konektorem, čili je možné jej rozpojit. A už dle jeho koncovky, která je proděravěná kolem dokola, poznáme, že mikrofon je všesměrový. Délka jeho ramene pak stačí akorát na to, aby se dostal svým okrajem ke koutkům úst, čili nebude možné si do něj přímo funět.





U herních sluchátek si obvykle stěžuji na vysokou hmotnost a nepříjemný přítlak na uši. Zde je tomu zcela naopak. Ceres 300 mi sedly velmi dobře a za chvíli jsem zapomněl na to, že je mám na hlavě. Uvidíme, zda to bude stejné i u Ceres 500.


Příslušenství



Na příslušenství v případě Ceres 300 zapomeneme. Máme tu pouze jednoduchý manuál, v němž vzhledem k povaze produktu ani nemohou být zajímavé informace vztahující se k jeho používání.




reklama