reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Devastator: levná podsvícená klávesnice s myší

18.12.2013, Jan Vítek, recenze
CM Storm Devastator: levná podsvícená klávesnice s myší
Pokud se nechcete sami rozhodnout o tom, která klávesnice a myš k sobě bude pasovat, máte možnost si vybrat a zakoupit rovnou celou sadu. Jednou z takových je i CM Storm Devastator obsahující sladěnou herní klávesnici i myš, na něž se podíváme.
Kapitoly článku:
Myš a klávesnice v sadě CM Storm Devastator je nerozlučná dvojka, čili samostatně si je dle aktuální nabídky CM Storm nekoupíme. Jde také o jediný produkt svého druhu, čili jediné kombo klávesnice a myši této značky. Oba produkty by si měly sednout designem i svými možnostmi a vlastnostmi, jež ale nebudou patřit mezi to nejlepší, co lze dnes sehnat, jelikož CM Storm Devastator přichází s cenou 30 euro, čili cca 820 Kč. A to je za podsvícenou klávesnici s myší rozumná částka.




- klikněte pro zvětšení -


Nejdříve se podíváme na klávesnici Devastator MB24 a myši Devastator MS2K věnujeme druhou kapitolu.





Model
CM Storm Devastator MB24
Rozměry
449,7 x 148,4 x 35,6 mm
Hmotnost
898 gramů
Klávesy apod.
základní + multimediální
Podsvícení
modré
Rozhraní
USB
Verze
pouze základní v sadě s myší MS2K
Kompatibilita software
-
Cena v sadě s myší: 30 euro (820 Kč)


Dle specifikací tu nemáme nic zvláštního, čili dostupné informace nemluví ani o přídavných programovatelných klávesách a ani o jiných speciálních funkcích, jimiž oplývají herní klávesnice. Výjimkou je pouze podsvícení pomocí modrých LED a pak tu máme tlačítka pro ovládání multimédií a nastavení zvuku.



Zpracování klávesnice


CM Storm Devastator MB24 je vyroben z kombinace matného plastu s drsným povrchem a lesklého a hladkého plastu, jenž zde naštěstí tvoří jen doplňky. Jde o lesklé proužky u okrajů klávesnice. Výrobce zvolil moderní design s ostře řezanými hranami, které doplnil ještě o různě posázené čáry. Ty jsou umístěny výhradně dole na menší podložce pod zápěstí, díky níž tato klávesnice nemá vepředu ostrou a vysokou hranu.




- klikněte pro zvětšení -


Celkové tělo Devastatoru MB24 je spíše měkčí, takže i přes jeho tloušťku ho můžeme snadno zkroutit a pokud na něj seshora více přitlačíme, viditelně se prohne. V tomto mají jasně navrch mechanické klávesnice, jež jsou obvykle posíleny kovovým plechem, ale také jde o zcela jinou cenovou kategorii. O MB24 musíme uvažovat spíše jako o low-endu a jako takový má ještě slušnou kvalitu zpracování.





Ze samotných fotografií je vidět, že i tato klávesnice trpí neduhem podsvícených modelů. Její popisky jsou bez podsvícení málo kontrastní, takže pokud budete chtít na popisky vidět, budete muset zapnout podsvícení častokrát i za dne. Co se týče speciálních kláves, ty jsou umístěny až na samotné horní hraně. V levé části to jsou 4 pro ovládání multimédií (stop, přehrát/pauza, zpět a vpřed).





Rozložení kláves je jinak naprosto standardní, zde tedy s jednořádkovým Enterem, jenž ustoupil rouře a zpětnému lomítku. V našem případě se ale jedná o výchozí US verzi klávesnice a je otázkou, s čím přijde česká, nebo snad česká/slovenská verze.





V pravé části máme už jen dvě speciální tlačítka, a to pro ovládání zvuku. Některé klávesnice přitom obsahují ještě tlačítko pro ztišení zvuku (mute), ale to se sem nevešlo. Co se týče ovládání podsvícení, tomu poslouží pouze jedna klávesa, a to Scroll Lock.




- klikněte pro zvětšení -


Spodní strana klávesnice je plochá a rovná. Obsahuje celkem 4 rohové gumové podložky, ale je jasně vidět, že vepředu uprostřed je připraveno místo pro pátou. Je otázka, zda se na ni při výrobě zapomnělo, nebo tu prostě nemá být, ale je jisté, že další podložka by zamezila tomu, aby se klávesnice v tomto bodu prohýbala.





Samozřejmostí jsou pak výklopné nožky pro zvýšení sklonu. Ty jsou jen velmi nízké, čili udělají jen malý rozdíl, ale aspoň jsou pevné.





Nakonec se podíváme na klávesnici z boku, aby vynikl její profil a především sklon a výška přední podložky pod zápěstí. Klávesy jsou standardní s plnou výškou.


Příslušenství


Společně s klávesnicí a myší nedostaneme vůbec nic, pokud tedy nepočítáme leták se specifikacemi a "návod", jak pomocí klávesy Scroll Lock zapnout či vypnout podsvícení.
reklama