reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Devastator: levná podsvícená klávesnice s myší

18.12.2013, Jan Vítek, recenze
CM Storm Devastator: levná podsvícená klávesnice s myší
Pokud se nechcete sami rozhodnout o tom, která klávesnice a myš k sobě bude pasovat, máte možnost si vybrat a zakoupit rovnou celou sadu. Jednou z takových je i CM Storm Devastator obsahující sladěnou herní klávesnici i myš, na něž se podíváme.
Kapitoly článku:
  1. Klávesnice Devastator MB24
  2. Myš Devastator MS2K
  3. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu - CM Storm Devastator MB24


K této klávesnici moc napsat nelze, neboť jde v podstatě o normální hybridní membránový model, jakých je na trhu mnoho. Zmínit je třeba jeho podložku pod zápěstí, která dokáže být užitečná a díky ní tato klávesnice nemá vysokou přední hranu. Pak už se můžeme věnovat jen modrému podsvícení, které lze pouze vypnout a zapnout bez možnosti nastavení intenzity.




- klikněte pro zvětšení -


Již v první kapitole jsem se zmínil o tom, že podsvícení zapíná klávesa Scroll Lock, ale to jsem ještě netušil, jakým způsobem. Funkce Scroll Lock je totiž napevno spojena s funkcí podsvícení, čili máte buď vypnutý Scroll Lock i podsvícení, nebo obě funkce zapnuté. Dnes se sice Scroll Lock zrovna často nepoužívá, ale přeci jen je nepraktické mít tyto funkce napevno spojené, protože v některých aplikacích vám to třeba znemožní pohyb s kurzorem pomocí šipek. Zkoušel jsem, zda nebudou fungovat nějaké přepínače, ovšem bez úspěchu a podsvícení se navíc dalo ovládat Scroll Lockem z druhé připojené klávesnice.





V ostatních ohledech se mi podsvícení zamlouvalo. Jeho světlo je spíše měkké, čili ne tak agresivní na oči, i když kontrast podsvícených popisků není velký. Pokud ale nemusíte prstem hledat každou klávesu, vadit vám to nebude. Výraznější než popisky kláves pak je podklad, který prosvítá mezi nimi. To je ostatně logické, protože právě světlo od něj slouží k podsvícení samotných kláves.


CM Storm Devastator MS2K


O myši a jejích ostrých hranách jsem se zmiňoval v předchozí kapitole, stejně jako o kvalitě tlačítek. Tato myš tedy nezapře, že jde o levnější produkt, na němž by výrobce mohl ještě zapracovat. Pokud by využil lepší tlačítka a mechanismus kolečka a něco udělal s ostrými hranami, byla by to velmi slušná myš.

Její neznámý laserový senzor s rozlišením až 2000 dpi totiž funguje spolehlivě, a to jak na podložce (CM Storm Weapon of Choice), tak na čistě bílém papíře, dřevěném stole či látce. Jako obvykle mu začnou dělat potíže až lesklé materiály a sklo, což je normální. Senzor také reaguje pohotově a nelze jej snadno "utrhnout". Chybí zde ale jakákoliv indikace toho, jaké rozlišení je zrovna nastaveno, což je poněkud podivné s ohledem na to, že jinak je myš prošpikována modrými diodami, jež nemají žádný význam.





Teflony by mohly mít větší plochu, aby myš lépe klouzala, ale to je jen nápad, v současné podobě teflony vyhovují. A nakonec byla vyzkoušena dotazovací frekvence, která odpovídala standardním 125 Hz v Mouse Rate Checker, přičemž v CM Storm Test utility byla jako obvykle v průměru o něco nižší, čili 115 Hz (v závislosti na rychlosti pohybu)


Závěrečné hodnocení


Sada klávesnice a myši CM Storm Devastator není určena pro náročné uživatele. Můžeme ji označit za low-endový set, na němž je v případě klávesnice zajímavé modré podsvícení kláves a v případě myši pak nastavitelné hodnoty dpi (800, 1600 a 2000).




- klikněte pro zvětšení -


Výrobce se snaží zaujmout i designem a společnými prvky klávesnice a myši a zmínit můžeme multimediální tlačítka. Ve své podstatě pak klávesnice i myš Devastator dělají to, co mají, ovšem je tu i několik zádrhelů. Např. že vypínač podsvícení je pevně spojený s funkcí Scroll Lock. Také jsou tu i málo kontrastní popisky při vypnutém podsvícení

Myš má velmi ostré hrany a zasloužila by lepší a tišší spínače, což se týká i kolečka. Avšak podsvícená klávesnice v sadě s myši s cenou 30 euro je dnes na trhu snad ojedinělá.


Plusy


+ Podsvícená klávesnice
+ Nastavitelné dpi u myši
+ Slušná cena za podsvícený set klávesnice a myši
 
 

Minusy


- Ostré hrany u myši
- Hlasitá tlačítka myši a tužší stisk kolečka
- Vypínač podsvícení klávesnice spojený se Scroll Lock
- Málo kontrastní popisky kláves
- Není v CZ verzi
 


----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

The new CM Storm Devastator keyboard and mouse set is not for demanding users. We may call it a low-end gaming set, while the keyboard itself is interesting only because of its blue backlight and the mouse offers as an extra quality just adjustable dpi (800, 1600 a 2000).

CM Storm also try to capture our interest with Devastators' design and common look of the keyboard and mouse. In esence, both peripherals are doing exactly what we expect of them, but there are a few disadvantages. Speaking about the keyboard, Scroll Lock serves also as a switch for backlight, which is not ideal. Another thing is low contrast of keyboard symbols with the backlight off.

The mouse has very sharp edges of the top cover and it would deserve better wheel and more quiet buttons. But there are not many alternatives for 30 euros, if any.
Jak hodnotíte herní kombo CM Storm Devastator?
V anketě šlo hlasovat od 18.12.2013 do 12.12.2014. Počet hlasujících: 9
Výborné11 %
Průměrné33 %
Špatné56 %
reklama