reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Inferno: myš plná funkcí

21.10.2010, Jan Vítek, recenze
CM Storm Inferno: myš plná funkcí
Po své prvotině v podobě Sentinel Advance si Cooler Master pod značkou CM Storm připravila další model herní myši, který pojmenovala jako Inferno. Ta nám vedle již zaběhnutých vlastností nabídne třeba i odtokové kanálky pro pot, což už je spíše kuriozita.
Kapitoly článku:
Herní myš CM Storm Inferno naštěstí slibuje i jiné kvality než schopnost odvádět proudy potu, což si ukážeme v dnešní recenzi. Dle informací uvedených na zadní části jejího obalu nám nabídne programovatelná tlačítka, s nimiž je spojená vlastní paměť (tzv. on-board memory), vysoké rozlišení i rychlou dotazovací frekvenci, ergonomický design a tři speciální tlačítka Rapid Fire Tactical, Storm MacroPro a Storm Tactics.


- klikněte pro zvětšení -


A když se tak dívám na drsné názvy jejích funkcí a vlastností, téměř nabývám pocitu, že se uživatel s touto myší v ruce musí přeměnit v krvelačného zabijáka, což je jednoznačně záměr výrobce. Samozřejmě jde ale pouze a jen o marketing, jímž se snaží zapůsobit ve stylu televizních reklam, nebo zde spíše teleshoppingu.



Myš přichází v černé krabici s odklopnými dvířky, za nimiž je vystavena za průhledným plastovým výliskem, abychom si ji i v obchodě mohli dobře prohlédnout. Podívejme se na její základní specifikace, jež v následném textu doplníme o zbytek.

Model
CM Storm Inferno (CM2-SGM-4000(B))
Rozměry
135 x 80 x 40 mm
Hmotnost
161,5 g
Senzor
Storm Tactical Laser Sensor
Odezva
až 1000 Hz (1 ms)
Rozlišení
až 4000 dpi
Tlačítka
9 programovatelných
Rozhraní
USB 1.1/2.0 s pozlaceným konektorem
Ergonomie
pro praváky
Barva
černá a šedá

Oproti předchozímu Sentinel Advance má tato myš rozlišení nižší o 1600 dpi, což samozřejmě neznamená, že bude horší, neboť zde více dpi automaticky neznamená více Adidas. Dotazovací frekvence, či odezva, dosahuje "povinně vysokého standardu" 1000 Hz, což tedy není mezi herními modely nic výjimečného. Laserový senzor také má pracovat i tehdy, když myš nadzvedneme do 2 mm nad povrch a bez "utrhnutí" by měl zvládnout pohyb rychlostí až 115 IPS (palců za sekundu), což je asi 292 centimetrů za sekundu.

Design myši je vhodný především pro praváky, jimž nahrává nejen tvar, ale také rozmístění tlačítek. Těch programovatelných zde máme celkem 9 a pak výrobce na obalu uvádí 11 Button Output. Co se za tímto skrývá, to se snad dozvíme později. Každopádně celkové nastavení bude uloženo nejen v počítači, ale také v 128kB paměti samotné myši. Díky této vlastnosti by mělo stačit myš zapojit do dalšího počítače a těšit se ze svých maker i bez nutnosti instalovat příslušný software a aktivovat profily.

V úvodu byla zmíněna také tři speciální tlačítka, o nichž si teď povíme více. Rapid Fire Tactical Key není nic jiného než tlačítko pro vystřelení dávky, tedy něco jako omezený autofire, který měly i joysticky v dřevních dobách herních periferií pro PC. Pak tu je Storm MacroPro (nebo Advance Storm MacroPro) Key pro snadný přístup k předprogramovaným makrům a jiným akcím. A nakonec Storm Tactics Multiplier Key má znásobit funkčnost tlačítek o 32 dalších maker, skriptů a jiných.

Nyní se ale podívejme na samotnou myš a její zpracování.


Zpracování myši


Myš je vyrobena z kombinace několika plastových hmot černé nebo šedé barvy, z nichž žádná zde nemá vyloženou převahu. Máme tu lesklý černý plast obepínající tlačítka a tvořící zadní část myší, pak matný a trošku drsný plast s metalízovým nádechem použitý pro tlačítka a spodní rovnou plochu myši, dále podobný, ale světlejší materiál vklíněný mezi hlavní tlačítka a nakonec jsou zde boky opatřené měkkým gumovým potahem.

Všechny části k sobě dobře lícují, tedy až na předěl mezi úzkými lesklými plastovými kryty vedle tlačítek a bočním pogumovaným tělem. Onen lesklý plast působí křehce a lze jej snadno odtáhnout od těla myši a vzhledem k tomu, že tvoří její hranu, by mohl po pádu prasknout. Jinak Inferno působí jako kvalitní a odolná myš, jen si dle mého názoru mohl výrobce zcela odpustit lesklý materiál, na němž snadno ulpí nečistoty a otisky prstů.

Co se týče jejího tvaru, pak ten není až tak výrazně přizpůsoben pro praváky a levou rukou se dá myš celkem pohodlně držet. Ovšem jde také o tlačítka a ta boční nám pak zůstanou bez užitku. Kabel s pozlaceným USB konektorem má pletenou izolaci a je dlouhý kolem 210 cm.



Posviťme si nyní na tlačítka, kterými tato myš jen hýří. Pochopitelně nechybí základní trojice v podobě dvou hlavních tlačítek a kolečka, které funguje jako třetí. Ona dvojice tlačítek má příjemný hlubší stisk zakončený ostrým cvaknutím mikrospínače. Kladou přiměřený odpor, abychom je nemohli stisknout pouze váhou prstu, ale zase na ně nemusíme přílišně tlačit.

Kolečko má velmi jemné, až neznatelné krokování, které je taktéž skoro neslyšitelné. Jeho vroubený a široký povrch ale zajistí, že nám pod prsty nebude klouzat. Pokud ale z nějakého důvodu potřebujete po hmatu přesně poznat, o kolik kroků jste kolečko pootočili, asi v tomto případě nebudete potěšeni. Co se týče odporu stisku, ten je, jak už tomu ostatně bývá, znatelně větší než u hlavních tlačítek, takže se klidně může stát, že současně se stiskem kolečko také o krůček pootočíte.



Další trojice tlačítek je umístěna za kolečkem. Jednak jde o dvě podobné lichoběžníková tlačítka, z nichž levé je opatřeno výstupkem, abychom je mohli dobře nahmatat. Jejich funkce je prostá - přepínání mezi pěti různými nastaveními rozlišení senzoru, což nám vždy ukáže červená kontrolka vedle číslic umístěných poblíž. Moc logické mi ale nepřišlo to, že levé tlačítko ve výchozím nastavení hodnotu dpi zvyšuje a pravé snižuje. Podsvícení jednotlivých stupňů by také mohlo být lepší, protože při pohledu z boku světlo prosvítá i do ostatních.

Pak je tu šestiúhelníkové tlačítko s podsvícenými boky, a to pomocí zelené, červené a žluté barvy (popřípadě zůstane nepodsvícené). Díky tomu si můžeme rychle zvolit jeden ze tří uložených profilů.



Inferno má také po svých bocích v lesklých pruzích další dvě tlačítka a zde již jde o Rapid Fire Tactical nalevo a Advanced Storm MacroPro napravo. Jejich funkce jsme si již vysvětlili dříve a to šlo ještě také o třetí tlačítko s vlastním názvem - Storm Tactics Multiplier Key. Ten se nachází na boku hned vedle známých a široce používaných tlačítek pro funkce zpět/vpřed. Jeho služby využijeme dle CM Storm především ve hrách typu MMO, tedy masivně multiplayerových online hrách, protože nám dokáže poskytnout dalších 32 funkcí (tedy 8 na jeden profil). Logicky by tedy měl fungovat podobně jako Shift na klávesnici.



Pokud myš obrátíme bříškem vzhůru, ukáží se v její přední zkosené části průzory, kudy může, ale nemusí prosvítat červené světlo vnitřních LED diod. To záleží na jejím nastavení a aktuálním profilu. Přímo uprostřed pak máme oko laserového senzoru s teflonovým kroužkem a co se týče hlavních teflonů, ty jsou velké a nahoře je jeden, zatímco dole dva. Ty poskytnou velmi hladký skluz.

Po položení myši na rovný dřevěný stůl se mi však nelíbilo, že když si na ni položíme celou dlaň, pak se její přední část mírně zvedne. Zcela správně si myš sedne jen tehdy, když ji držíme pouze konečky prstů a nespočineme na ní celou rukou, ale po stisku předního tlačítka je zase cítit, jak se zvedne zadní část. Logicky je to tedy způsobeno kruhovým teflonem u senzoru, jenž je o něco vyšší než ostatní. Funkčnost tím sice není ohrožena a na jen trochu měkké podložce se to neprojeví, ale otravné to je.


Příslušenství


V balení je kromě samotné myši už pouze CD v papírovém obalu, kde na nás čeká obslužný software, abychom si mohli její paměť naplnit makry, funkcemi, skripty, apod.

reklama