reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm MECH, Reaper a Pulse-R: hurá na modding

10.10.2013, Jan Vítek, recenze
CM Storm MECH, Reaper a Pulse-R: hurá na modding
Mezi zbrusu nové periferie firmy Cooler Master patří mechanická klávesnice MECH a myš Reaper, které jsou obě určeny především pro hráče. Ti navíc zde budou mít možnost upravit si vzhled svých periferií dle vlastní chuti. Jak, na to se podíváme v této recenzi.
Cooler Master představil své periferie MECH a Reaper z řady AL teprve minulý měsíc, takže jde o horkou novinku, s jejíž pomocí chce tento výrobce zaujmout ty tvořivější ze svých potenciálních zákazníků. A aby je pošťouchnul ještě více, připravil si pro ně také soutěž, která tedy již skončila, ovšem týká se právě tvořivosti a speciální nabídky této klávesnice a myši. Jde o možnost úpravy jejich hliníkových částí, na něž si můžeme nechat něco vybrousit nebo je nabarvit. Škoda jen, že Cooler Master tyto hliníkové části nenechal zcela holé a opatřil je svým logem, což se týká především myši. Nemáme tak před sebou "čisté plátno", což bude platit i pro sluchátka Pulse-R, jež budou rovněž součástí této recenze.





V důsledku pochopitelně jde pouze o to, že nám tyto periferie umožní své hliníkové části snadno odmontovat a ostatní si už musíme zajistit jen a jen sami. Cooler Master nám to pak aspoň usnadní při případné reklamaci, na jejíž uplatnění dle jeho vyjádření nebudou mít případné úpravy vliv.


Cooler Master MECH

 
Jako první přichází tedy na řadu klávesnice CM Storm MECH, která dá svému majiteli pochopitelně daleko větší prostor k seberealizaci než myš Reaper. Počmárat si můžeme celý vrchní hliníkový panel usazený kolem kláves, který drží pomoci sedmi vrchních šroubků. Uvidíme také, zda díky tomu nebude nakonec i jednodušší čištění klávesnice.





- klikněte pro zvětšení -


CM Storm MECH přišel zabalený ve velké krabici, kde byl usazen v pěnovém materiálu, který jej velmi dobře chrání při přepravě. Nyní ke specifikacím:

Model
Cooler Master MECH (SGK-7000-MBCL1)
Rozměry
553 x 267 x 43 mm
Hmotnost
1686 g
Klávesy apod.
5 programovatelných kláves M
multimediální funkce
128 kB paměti
Podsvícení
bílé
Rozhraní
vstup - USB (1000 Hz, 64KRO)
výstupy - 2x USB 3.0, 1x mini USB, 2x audio
Verze
SGK-7000-MBCL1 (Cherry MX Blue)
SGK-7000-MBCM1 (Cherry MX Brown)
SGK-7000-MBCR1 (Cherry MX Red)
Kompatibilita software
Windows (audio ovladače)

Dle specifikací můžeme bezpečně určit, že tato klávesnice není pouze jednostranným kusem hardware. Je totiž zřejmé, že obsahuje svou vlastní zvukovou kartu, která využije rozhraní USB a vedle toho také nabídne dvouportový hub s podporou USB 3.0. Dva porty jsou zde přitom v klasické podobě a vedle nich tu máme i jeden v podobě Mini USB. Ten je ve specifikacích jasně zařazený jako výstup určený pro napájení různých zařízení, ovšem osobně neznám zařízení, které by bylo vybaveno vhodným kabelem.


Spíše se dodávají kabely s velkým USB konektorem na straně zdroje napájení, ovšem zde je tomu skutečně tak, jak říkají specifikace, což jsem si ověřil pomocí telefonu. Ten byl sice napojený trošku krkolomně přes dvě redukce, ale i tak se začal nabíjet, tudíž jde opravdu o výstup a ne o konektor sloužící k posílení napájení samotné klávesnice, které tak bude spoléhat výhradně na jeden port USB, čili pokud možno USB 3.0.

Dále nám tato klávesnice nabídne pět speciálních programovatelných kláves, jejichž nastavení se bude ukládat do její vlastní 128kB paměti, chybět nebude ani podsvícení veškerých kláves bílými LED. A pak nám výrobce dá na výběr mezi třemi verzemi, jež se podstatně liší výběrem tlačítek Cherry MX. Naše je vybavena verzí Blue, které se nejvíce hodí pro psaní (jsou ale také velmi hlučné), protože mají pro to nejlepší hmatovou odezvu. V nabídce jsou pak ještě Brown se slabší hmatovou odezvou a nakonec Red s lehkým stiskem a lineární odezvou.


Zpracování klávesnice


Na výběr materiálů si u této klávesnice nelze stěžovat, neboť jde o tělo z kvalitního plastu vyztužené ocelovým plátem, na jehož vrcholu je ještě hliníkový kryt. Kvůli tomu je také tato klávesnice těžká, k čemuž nakonec přispěje také podložka pod zápěstí a madlo, které jsou jejími nedílnými částmi. Osobně je také považuji za největší nedostatky této klávesnice. Madlo považuji za prvek, který sice může být někomu občas užitečný, ale většinou bude překážet. Podložka pod zápěstí sice užitečná je, ovšem zde je mezi kovem a plastem centimetrová propast. Především levé zápěstí se tak dře o ostrou hranu kovu, takže funkčnost tohoto provedení pokulhává.




- klikněte pro zvětšení -


Technické provedení samo o sobě je však na vysoké úrovni, což se ukazuje také na tom, že tato klávesnice velmi dobře drží tvar a nelze ji zkroutit jako levné plastové modely. Jinak na jejím samotném těle není nic pozoruhodného, takže se vrhněme na samotné klávesy.





Na levé straně klávesnice máme veškeré speciální klávesy, zde tedy sloupec 5 programovatelných kláves M, jež jsou připraveny pro pravou ruku. Dosáhnout pak na ně můžeme i malíčkem, aniž by ostatní prsty opustily výchozí postavení na klávesách ASWD. V ostatních ohledech je uspořádání kláves stejné jako u klasických desktopových klávesnic, ovšem máme tu nějaké speciální funkce.





Tyto speciální funkce se týkají pouze kláves F1 až F12, přičemž první čtveřice slouží pro ovládání bílého LED podsvícení. První klávesou ho zapneme/vypneme, dalšími dvěma upravujeme jas a poslední přepínáme mezi třemi režimy - plně zapnuté, efekt dýchání a zapnuté pouze klávesy M1 až M5 a ASWD. Diody jsou přitom umístěny v horní polovině kláves, takže svítit budou především také vrchní, čili hlavní popisky.

Další čtveřice kláves F může ovládat také přehrávání hudby či videa a poslední čtveřice jako obvykle poslouží k ovládání zvuku a zde máme ještě pomocí klávesy F12 možnost deaktivovat klávesy Windows, respektive levou klávesu Fn, která má příslušnou funkci. Pravá klávesa Fn zase jako jediná poslouží jako přepínač pro klávesy F.

Co se týče rozložení hlavních kláves, pak naše verze byla výchozí, čili US a nabídla oba dlouhé Shifty, dlouhý Backspace, takže to odnesl Enter, který se uskrovnil na jednom řádku. V obchodech je přitom nabízena zatím stejná verze, takže pokud vám to vyhovuje, můžete si pořídit stejnou.





V pravé části jsou šipky, numerický blok a další obvyklé klávesy, čili nic neobvyklého. Kontrolky Num Lock, Caps Lock a Scroll Lock však nejsou nad numerickým blokem, ale pod ním, přičemž jejich LED prosvítají škvírou mezi kovovým krytem a podložkou pod zápěstí a efektně se odrážejí v její lesklé zkosené hraně.





Veškeré konektory klávesnice jsou umístěny blízko sebe v pravé části klávesnice. Máme tu jednak velký port USB 3.0 jako vstup, vedle něj výstup mini USB, dále dva další výstupy USB 3.0 a nakonec dva 3,5mm audio konektory.




- klikněte pro zvětšení -


Na spodní straně nenajdeme nic zvláštního. Máme tu gumové podložky proti klouzání a pak ještě jednoduché nožky pro nastavení sklonu, a to v jedné poloze. Tyto nožky sice vypadají trošku subtilně, ale jsou pevné.





Nakonec se na klávesnici podíváme zboku , aby lépe vynikl profil celého pole kláves, jež jsou v naprosté rovině. Ovšem čepičky horních dvou řad jsou vyšší, takže to vypadá, jako by pole kláves bylo mírně prohnuté.




- klikněte pro zvětšení -



Příslušenství


Velmi stručný manuál nám na jednom listu popisuje základní funkce klávesnice, jakož i záznam maker bez využití softwaru. Detailnější manuál je však ke stáhnutí na stránkách výrobce. Dále dostaneme ještě příslušný kabel pro připojení klávesnice k počítači, speciální kleštičky pro vysunování čepiček z tlačítek a nakonec malý imbusový klíč pro demontáž hliníkového krytu.





To je zatím vše. Na odstrojenou klávesnici i s myší se podíváme v samostatné kapitole, takže nyní hurá na CM Storm Reaper.
reklama