reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Octane: set na hry s podsvícením

11.2.2015, Jan Vítek, recenze
CM Storm Octane: set na hry s podsvícením
Cooler Master nedávno vyslal na trh nové herní periferie, respektive sadu klávesnice s myší. Jde o produkt CM Storm Octane, který má zaujmout svou rozumnou cenou a také různobarevným podsvícením. My si jej dnes vyzkoušíme.
Kapitoly článku:
Nový set je již k dispozici na trhu a vedle něj se na trh dostala i nová klávesnice Suppressor, kterou si vyzkoušíme příště. Připravit se musíme na ceny přesahující 1000 Kč, přičemž sada CM Storm Octane je levnější než samotná klávesnice Suppressor, z čehož vyplývá, že právě Suppressor by měl být mnohem lepší než klávesnice v sadě Octane.


CM Storm Octane

 
Je zřejmé, že sada podsvícené klávesnice s myší v ceně mírně přes 1000 Kč s DPH nemůže nabídnout nejlepší vlastnosti. Neočekávajeme, že myš bude mít laserový senzor s vysokým rozlišením a klávesnice pak nálož přídavných programovatelných kláves. V rámci sady dostaneme celkem běžný hardware, přičemž klávesnice bude mít základní nabídku kláves obohacenou jen o tlačítka pro ovládání multimédií a myš běžný senzor s maximálním rozlišením 3500 dpi, i když to může bohatě stačit.



Čím má ale tento produkt zaujmout? Je to především podsvícení klávesnice i myši, u kterého máme na výběr celkem ze 7 barev. A vzhledem k tomu je zajímavá i cena.

Model
CM Storm Octane (SGB-3020-KKMF1)
Klávesnice (MS35)
471 x 196 x 41,6 mm
920 gramů
funkce pro multimédia
sedm barev podsvícení (zapnuté/pulzující)
rozhraní USB 2.0
Myš (MB7C)
129 x 73 x 38 mm
116 gramů
sedm barev podsvícení
laserový senzor
500, 1000, 2000, 3500 dpi
rozhraní USB 2.0


Zpracování klávesnice


Klávesnice v sadě CM Storm Octane se může pochlubit pouze tím, že má podsvícené klávesy a také šest přídavných tlačítek, s jejichž pomocí budeme moci ovládat přehrávání multimédií a hlasitost zvuku. A jako obvykle má podsvícení i svou stinnou stránku, což je vidět na první pohled. Průsvitné popisky kláves jsou velmi málo kontrastní s černým povrchem, takže stačí příšeří a uživatel si musí zapnout podsvícení, kdežto na normální klávesnici by na popisky bez problémů viděl.


- klikněte pro zvětšení -

Cooler Master si také nelámal hlavu s tím, zda má nebo nemá ke klávesnici přidat odnímatelnou podložku pod zápěstí. Prostě ji vytvořil rovnou jako nedílnou součást jejího těla a za sebe mohu říci, že je dobře použitelná a vytváří plynulý přechod mezi plochou kláves a deskou stolu. Tělo této klávesnice je celé plastové, poměrně lehké a bohužel také měkké. Dá se tedy snadno zkroutit, přičemž jeho levý horní roh se pak snadno oddělí od spodní části. To jsme ale mohli očekávat, však nejde o mechanický model, který by byl vyztužen kovovým plechem. Na stole se tak bude pod vahou našich rukou trochu prohýbat.



Na test nám dorazila americká verze klávesnice, přičemž tu nabízí snad všechny naše obchody, takže je otázka, zda vůbec bude k dispozici i počeštěná verze. Nicméně to znamená, že si dnes v obchodech zakoupíte přesně ten model, který vidíte na okolních fotografiích, takže dostanete jednořádkový Enter a díky tomu oba dlouhé Shift i Backspace. Jinak je rozložení hlavních kláves naprosto standardní, ovšem některé dostaly speciální funkce. Nesmíme ale zapomenout na přídavná tlačítka umístěná nahoře. V levé části to je čtveřice pro ovládání multimédií - stop, přehrát/pauza, skok dozadu a dopředu a v pravé části máme dvě tlačítka pro nastavení hlasitosti zvuku.



Vedle toho je tu ale řada dalších funkcí, které jsou až na jednu výjimku spjaty s pravým přepínačem Fn:
  • Tlačítko napravo od Fn (Backlight Key): vyhrazené pro nastavení barvy/stylu podsvícení
  • Fn + Backlight Key: režim podsvícení (plné podsvícení libovolnou ze sedmi barev a pulzování za střídání jednotlivých barev)
  • Fn + Page Up/Down: nastavení intenzity podsvícení (tři úrovně a vypnuto)
  • Fn + - / = : nastavení rychlosti pulzování podsvícení
  • Fn + F11: zablokuje klávesnici
  • Fn + levý Fn: deaktivuje klávesu Windows
  • Fn + Q: nastavení rychlosti opakování znaku při stisknuté klávese

Možnost zablokování klávesnice je velmi užitečná v případě, že nechcete, aby se vám v počítači někdo vrtal, což může zafungovat jako ochrana nejen před zvířectvem či malými dětmi. Pak mě zajímalo, jak má pracovat kombinace Fn + Q, u níž Cooler Master udává pouze "Adjust Repeat Rate". Prvně jsem myslel, že jde o nastavení dotazovací frekvence rozhraní, ale nakonec se ukázalo, že jde o nastavení rychlosti opakování znaků při stisknuté klávese. Klávesnice ale nedá nijak znát, co bylo stiskem této kombinace nastaveno, nebo že se vůbec něco stalo. To poznáte až třeba v textovém editoru, v němž se znak při podržené klávese opakuje buď pomalu, nebo rychle. Jsou tu tedy pouze dvě nastavení této funkce.

Co se týče barev podsvícení, k dispozici je modrá, červená, zelená, fialová, světle zelená, světle modrá, bílá.



Obrácená klávesnice Octane ukáže svůj spodní kryt, který má zajímavou texturu tvořenou pomocí plastických výstupků (viz detail dole).


- klikněte pro zvětšení -

Krom toho tu najdeme obvyklé prvky, a to gumové protiskluzové podložky a pak malé výklopné nožičky pro nastavení mírného sklonu klávesnice.



Nakonec se podíváme na klávesnici z boku, aby vynikl profil jejích kláves. Ty mají klasický prohnutý vršek a plný zdvih cca 4 mm, takže můžeme v tomto ohledu mluvit o klasické desktopové klávesnici.

reklama