reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Octane: set na hry s podsvícením

11.2.2015, Jan Vítek, recenze
CM Storm Octane: set na hry s podsvícením
Cooler Master nedávno vyslal na trh nové herní periferie, respektive sadu klávesnice s myší. Jde o produkt CM Storm Octane, který má zaujmout svou rozumnou cenou a také různobarevným podsvícením. My si jej dnes vyzkoušíme.

Zkušenosti z provozu


Co se týče klávesnice, pak k ní mohu říci pouze to, že je to klasický membránový model, čemuž odpovídá i pocit a komfort při psaní. Pokud jste zvyklí na mechanické klávesnice, pak najednou zjistíte, že snad každá klávesa se chová trošku jinak, některá malinko drhne, jiná zase odlišně zní a na různých částech klávesnice můžeme očekávat malinko odlišný odpor při stisku. Stisk kláves je pak měkký a nejistý, ale to opravdu pouze pro toho, kdo je zvyklý na výhody mechanických tlačítek. Jiné postřehy k této klávesnici z hlediska použití nemám, jde prostě o běžnou hybridní membránovku s plným zdvihem.

Myš CM Storm Octane (MB7C) nezapře, že jde o levnější produkt, čemuž odpovídá zpracování i provedení tlačítek. Hlavní tlačítka jsou tedy v pořádku, na nichž toho obvykle moc zkazit nejde. Boční tlačítka ale mají jen slabou vůli k návratu do výchozí pozice, a přitom jsou určena pro silný a neohrabaný palec. To už vrchní tlačítka jsou lepší, jenomže na nich vůbec nesejde, protože jsou určena pouze k nastavení hodnoty dpi a změně podsvícení, takže ta k samotném ovládání her ani nemůžeme využít.

Zbývá už jen kolečko, u nějž by se mi zamlouvalo výraznější krokování a alespoň o trošku lehčí stisk. Jinak pro tuto myš budeme vzhledem k jejím menším teflonům potřebovat spíše tvrdou podložku než měkkou látkovou a připravme se na to, že její senzor se nekamarádí s lesklým povrchem, což platí i pro lesklejší papír nebo naleštěnou desku stolu. Tvrdá a matná podložka, to tedy bude to pravé.



- dotazovací frekvence myši odpovídá hernímu modelu, čili kolem 1000 Hz -


Podsvícení klávesnice a myši


O nastavení podsvícení klávesnic či myši mluví předchozí kapitoly, takže nyní si už nebudeme všímat toho, jak podsvícení nastavit, ale toho, jaká je jeho kvalita. V případě myši ze setu Octane na podsvícení v podstatě vůbec nesejde, protože to nemá žádný praktický význam. Dokonce nám ani neindikuje to, jaké jsme si nastavili dpi, což ale snadno zjistíme z rychlosti pohybu ukazatele. Podsvícení zde tedy slouží pouze pro efekt.



Klávesnice má běžný styl podsvícení. Několik LED je využito pro prosvícení celé silikonové podložky, který pak rozvádí světlo i do jednotlivých kláves, jejichž popisky jsou průsvitné. Svítí tedy podklad kláves i jejich samotné popisky. U takovýchto klávesnic pak není problém podsvítit celou plochu klávesy, s čímž je u klávesnic s Cherry MX potíž. Na druhou stranu bývá podsvícení nerovnoměrné a často vznikne jakási mřížka, která odpovídá vnitřnímu uspořádání klávesy. V našem případě se s tímto efektem ale téměr nesetkáme a Cooler Master je třeba také pochválit za velmi ostré popisky.


Podsvícení klávesnice Octane - klikněte pro zvětšení -


reklama