reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Quick Fire Rapid-i: Cherry MX s podsvícením

28.5.2014, Jan Vítek, recenze
CM Storm Quick Fire Rapid-i: Cherry MX s podsvícením
Dnes se podíváme na nejnovější verzi mechanické klávesnice CM Storm Quick Fire Rapid, která dostala označení "i" a nové funkce. Jde o krátkou klávesnici pro uživatele, jimž nebude vadit absence numerického bloku.
Kapitoly článku:
  1. CM Storm Quick Fire Rapid-i
  2. Zkušenosti z provozu a závěr
Cooler Master má v nabídce již řadu různých klávesnic, mezi něž patří také původní model CM Storm Quick Fire Rapid, jehož následovníka si nyní vyzkoušíme. Oba modely mají společné to, že jde o krátké verze klávesnic s klasickým rozmístěním kláves, ale bez numerického bloku. Jinak tu opět máme mechanická tlačítka známé značky Cherry MX s individuálním podsvícením ActivLite, nechybí ani NKRO na rozhraní USB a také 128 kB paměti pro uložení nastavení.


 
Klávesnice přichází na trh v černé papírové krabici, z jejíchž popisků se dozvíme o vlastnostech klávesnice, stejně jako o tom, že naše verze je vybavena tlačítky Cherry MX Brown. Jde tedy o tlačítka s hmatovou odezvou, jejichž stisk není lineární.



- klikněte pro zvětšení -

Tato klávesnice je tedy dostupná ve verzi SGK-4040-GKCM1 s tlačítky Brown, ale stejně jako v případě původní Rapid také ve dvou dalších verzích s tlačítky Blue a Black.


Model
CM Storm Quick Fire Rapid-i (Cherry MX Brown)
Rozměry
359 x 138 x 39 mm
Hmotnost
932 gramů
Rozhraní
USB (n-key rollover pod Windows)
odnímatelný 1,8m kabel
Extra klávesy
alternativní funkce pro F1 až F12
128 kB vestavěné paměti
Podsvícení
individuální podsvícení všech kláves, bílé LED, pět režimů
Dotazovací frekvence
1000 Hz (1 ms)
Verze
SGK-4040-GKCL1 (Cherry MX Blue)
SGK-4040-GKCC1 (Cherry MX Black)
SGK-4040-GKCM1 (Cherry MX Brown)

CM Storm Quick Fire Rapid-i je stejně jako další mechanické klávesnice těžká a v tomto případě i velmi pevná, takže dobře drží tvar a odolává pokusům o zkroucení. V případě naší verze s tlačítky Cherry MX Brown se můžeme těšit na čistě bílé podsvícení, které má v režimu ActivLite reagovat na stisk klávesy. V takovém případě ale půjde spíše jen o efekt než o užitečnou funkci, však praktický význam podsvícení, které se zapne až po stisku, je nulový. Ovšem máme tu i jiné režimy podsvícení, ale na to se podíváme až v druhé části recenze.

Tato klávesnice nenabízí žádné speciální přídavné klávesy, spíše naopak, když nemá ani numerický blok. Nicméně speciálními funkcemi byly vybaveny veškeré klávesy F, čili F1 až F12.


Zpracování klávesnice


Quick Fire Rapid-i je vyrobena z tmavých plastů, které mají ale různé povrchy. Klávesy samotné jsou z černého matného plastu, přičemž matný je i jejich podklad, ale ten je o něco světlejší, respektive má sametový vzhled díky tomu, že je pogumovaný. Sametový je tedy i na dotek. Zbytek klávesnice, tedy především její spodní část, je vyrobena z plastu s drsným povrchem. Zapomenout ale nesmíme také na bíle prosvítající podklad kláves, jenž obvykle koresponduje s barvou podsvícení. A jak už bylo uvedeno, tělo klávesnice je těžké a také velmi pevné.



- klikněte pro zvětšení -

Bílý podklad je lépe vidět v detailnějším pohledu, stejně jako alternativní funkce kláves F. Jak je vidět na první pohled, k nám dorazila anglická verze klávesnice, která je vybavena dlouhými klávesami Shift i Backspace, takže klávese se zpětným lomítkem musel uvolnit pozici Enter, který je tak jen jednořádkový.





První skupina čtyř kláves F slouží pro ovládání podsvícení, a to konkrétně k jeho vypnutí/zapnutí, dvě nastavují jas a jedna zbývající pak režim. Je tu celkem pět úrovní intenzity podsvícení a stejně tolik režimů. První režim je herní a zapne podsvícení pouze u šipek a kláves WASD, pak tu je podsvícení všech kláves, podsvícení všech kláves s efektem "dýchání" a poslední dva režimy se týkají ActivLite. První z nich nechá podsvícení zapnuté pouze po dobu stisku klávesy a v případě druhého to funguje v podstatě stejně, ovšem dioda po puštění klávesy se nevypne ihned, ale pomalu pohasne.





Skupina kláves F5 až F8 s alternativními funkcemi 1x, 2x, 4x a 8x může posloužit k nastavení rychlosti opakování funkcí. Jde tedy konkrétně o rychlost opakování (Repeat Rate) funkce stisknuté klávesy, což ale také bude záviset na tom, jaká je nastavená dotazovací frekvence.





Klávesy F9 až F12 pak mají také označení M1 až M4 a už z toho je jasné, že jde prostě o programovatelné klávesy, jenomže ty nejsou určeny pro makra, ale pro různé profily týkající se podsvícení. Stačí stisknout kombinaci Fn + Pause/Rec, vybrat si M1 až M4 a pak už si prostě stiskem pozapínáme ty klávesy, které mají být v daném profilu podsvícené. Nakonec výběr potvrdíme opětovným stiskem klávesy M1 až M4.



- klikněte pro zvětšení -

Cooler Master nám i u této verze nabídne jednoduché packy pro nastavení sklonu, jež doplňují nezbytné protiskluzové podložky z gumy. Konektor pro USB kabel ale v tomto případě už není ve spodní části klávesnice, odkud mohl být vyveden přímo, doleva či doprava pomocí kanálků. Najdeme jej tedy na zadní hraně klávesnice, konkrétně hned za pravou packou, jak ukazuje následující fotografie.



- klikněte pro zvětšení -

Nakonec se jako obvykle podíváme na Rapid-i z boku, aby se ukázal její profil. Je dobře patrné, že nejde o žádnou štíhlou klávesnici, spíše plnoštíhlou, ale to je předpoklad toho, aby byla pevná.





Příslušenství


Ve stejné krabici najdeme krom klávesnice samotné ještě nezbytný 180cm USB kabel s pletenou bužírkou a také pozlacenými konektory. Vedle toho tu máme i malé kleštičky pro snadné a bezpečné vysunování čepiček z tlačítek a pak tu je i krátký manuál, z nějž se dozvíme především o speciálních funkcích. Mezi ty patří i možnost vypnutí kláves Windows, a to pomocí kombinace Fn + Print Screen.





Jinak je to vše, co nám Cooler Master v tomto případě nabídne.
reklama