reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Quick Fire Rapid-i: Cherry MX s podsvícením

28.5.2014, Jan Vítek, recenze
CM Storm Quick Fire Rapid-i: Cherry MX s podsvícením
Dnes se podíváme na nejnovější verzi mechanické klávesnice CM Storm Quick Fire Rapid, která dostala označení "i" a nové funkce. Jde o krátkou klávesnici pro uživatele, jimž nebude vadit absence numerického bloku.
Kapitoly článku:
  1. CM Storm Quick Fire Rapid-i
  2. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


O kvalitách klávesnice CM Storm Quick Fire Rapid-i bylo leccos řečeno už v předchozí kapitole. Když si to zrekapitulujeme, pak máme před sebou velmi pěkně a čistě zpracovanou klávesnici s pevným tělem, které se ani při značné snaze nezkroutí. K dispozici je podsvícení, které si můžeme nastavit pro každou klávesu zvlášť a uložit si to navíc až do čtyř profilů a specialitkou je funkce ActivLite, která rozsvěcuje klávesy při stisku. Ovšem to je pouze funkce na efekt bez praktického významu.





Co se týče psaní a vůbec použití této klávesnice, pak zde je v podstatě vše otázkou výběru tlačítek Cherry MX. V našem případě jsme měli k dispozici verzi Brown, která má hmatovou odezvu tvořenou svou mechanickou konstrukcí, kde se jednoduchá drátová pružinka opírá o tvarovaný výstupek, který společně s klasickou pružinou vytváří potřebný odpor při stisku. Po překonání onoho výstupku pak odpor mírně poleví a klávesa lépe zajede. Quick Fire Rapid-i je k dispozici ještě s tlačítky Cherry MX Blue, které mají výraznější hmatovou odezvu a pak tu je také model s tlačítky Black, které mají pouze lineární stisk, kde odpor klade pouze hlavní pružina.

Tato klávesnice je zajímavá především díky svému podsvícení a také tím, že je krátká. Nicméně nelze ji hodnotit v tom ohledu, zda má nebo nemá numerickou klávesnici, však s tím už ji kupujeme. Lze to pouze konstatovat s tím, že je vhodná pro uživatele, kteří numerickou klávesnici nepotřebují, nebo ji rádi používají jako samostatnou oddělenou periferii.

Zapomenout nesmíme ještě na kombinace kláves Fn + F5 až F8, jimiž si volíme rychlost, jakou se mají při delším stisku opakovat příkazy. To si můžeme hned vyzkoušet třeba v textovém editoru, kde Fn + F5 nabídne standardní rychlost a Fn + F8 nejvyšší, která je v podstatě nepoužitelná. I krátký stisk klávesy Backspace totiž dokáže vymazat celou větu, takže ovládání pomocí kláves je pak v podstatě nemožné. V hrách by to mohlo pomoci třeba k rychlejší střelbě, ale to pochopitelná záleží na tom, co nám daná hra umožní. Co se týče funkce n-key rollover, čili možnosti stisknout libovolný počet kláves najednou, aby to klávesnice dokázala zaznamenat, ta funguje spolehlivě.



- klikněte pro zvětšení -

Zbylo nám tedy už jen podsvícení, které je zde realizováno pomocí jednotlivých bílých LED umístěných pod každou klávesou. Právě díky tomu mohou mechanické klávesnice nabídnout možnost individuálního nastavení podsvícení kláves, ale zdaleka ne vždy toho využívají. Cooler Master to zužitkuje jednak prostřednictvím režimů ActivLite, které rozsvěcují jednotlivé klávesy při stisku a potom tu máme možnost naprogramovat si až čtyři režimy podsvícení kláves a libovolně si určit, která bude rozsvícena a která bude zhasnuta. ¨



- klikněte pro zvětšení -

Vytvořené profily si pak můžeme zvolit pomocí kombinace kláves Fn + F9 až F12, přičemž i nadále můžeme přepínat mezi klasickými profily podsvícení díky kombinaci Fn + F4. Kvalita podsvícení je standardně dobrá, což jako obvykle ale platí pouze pro popisky umístěné v horní části kláves, protože právě pod horní částí je umístěna dioda. Spodní popisky tak budou vždy schovány ve stínu.


Závěr


Klávesnice CM Storm Quick Fire Rapid-i je důstojným pokračovatelem původního modelu CM Storm Quick Fire Rapid z roku 2012. Jedná se o mechanickou klávesnici s individuálně nastavitelným bílým podsvícením kláves, n-key rollover na rozhraní USB, která nezabere moc místa, protože byla zbavena numerické části.





Náš model přichází s tlačítky Cherry MX Brown a bílým podsvícením. Pochválit můžeme jeho mohutné a velmi pevné tělo, kvalitní a čisté zpracování a zkrátka je to mechanická klávesnice, jak má být. A jak už bylo uvedeno, o absenci numerického bloku nelze v hodnocení hovořit, protože s tím si už tuto klávesnici kupujete. Lze ale hovořit o podsvícení a jeho kvalitě, či tedy spíše funkcích. Cooler Master nám zde umožní zvolit si u každé jednotlivé klávesy, zda má být rozsvícena, nebo ne a to pak můžeme uložit do jednoho ze čtyř profilů, a to přímo do paměti v klávesnici. Můžeme si tak v dané aplikaci či hře pomocí podsvícení nastavit třeba to, která klávesa je důležitá a má přiřazenou nějakou funkci, či cokoliv jiného.

CM Storm Quick Fire Rapid-i je tedy modernější a lépe vypadající verzí původní Rapid s vylepšeným podsvícením.
 
English translation of the conclusion
CM Storm Quick Fire Rapid-i keyboard is a worthy successor to the original 2012 model CM Storm Quick Fire Rapid. It is a mechanical keyboard with individually adjustable white keyboard backlight, n-key rollover on USB which does not require much space, because it was stripped of her numeric part.
 
The tested model came with Cherry MX Brown keys with white LEDs. It had a masive and very firm body with high quality finish, so in short, it is a mechanical keyboard as it should be. We cannot see the absence of numeric part as an advantage or disadvantage, it is simply one of the attributes. However, I can talk about the backlight quality, or rather functions. Cooler Master allowed us to chose which single key will be lit and store the setting in one of the four profiles directly into the internal memory. So, in consequence, we may create different profiles for different apps or games and highlight keys with important functions.
 
CM Storm Quick Fire Rapid-i is in essence a modern and better looking version of the original Rapid with better backlight functions.
 
 

Plusy


+ Kvalitní zpracování a pevné tělo
+ Rychlá a nastavitelná odezva kláves, n-key rollover
+ Komfortní psaní díky tlačítkům Cherry MX Brown
 
 

Minusy


- Hodila by se podložka pod zápěstí
 
 
Za zapůjčení klávesnice CM Storm Quick Fire Rapid-i děkujeme firmě ABACUSu.

 
 
Cena v době testování: 99 EUR včetně DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:


Jak hodnotíte klávesnici CM Storm Quick Fire Rapid-i?
V anketě šlo hlasovat od 28.5.2014 do 25.5.2015. Počet hlasujících: 3
Výborná33 %
Průměrná33 %
Špatná33 %
reklama