reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Sentinel Advance: nabušená myš

20.1.2010, Jan Vítek, recenze
CM Storm Sentinel Advance: nabušená myš
V rámci našeho tématu o počítačových periferiích si uvedeme recenzi myši CM Storm Sentinel Advance, která se chlubí mnoha moderními prvky. Dočkáme se tak závaží pro úpravu celkové hmotnosti, OLED displeje, programovatelných tlačítek, atd.
Kapitoly článku:
  1. CM Storm Sentinel Advance: nabušená myš
  2. Instalace a software
  3. Zkušenosti z provozu a závěr
Značku CM Storm vlastní (překvapivě) společnost Cooler Master, která si ji založila podobně jako firma Lian Li značku Lancool proto, aby mohla pod ní nabízet produkty jiného ražení, než jaké nabízí obvykle. Zatímco Lancool nabízí skříně nehodící se do nabídky Lian Li díky tomu, že nevyužívají pouze hliník, tak produkty CM Storm jsou zase zaměřeny výhradně na hráče. Tomu samozřejmě odpovídá i dnes testovaná myš.


CM Storm Sentinel Advance přichází v klasickém "myšoidním" balení, tedy papírové krabici schovaná za ochrannou plastovou fólii. Můžeme si ji tedy i v obchodě podrobněji prohlédnout.

Model
CM Storm Sentinel Advance - SGM-6000-KLLW1-GP
Rozměry
83,5 x 135 x 40 mm
Hmotnost
158 g (se všemi závažími - 5x 4,5 g)
Senzor
Twin-laser Sensor
Odezva
až 1000 Hz (1 ms)
Rozlišení
až 5600 dpi
Tlačítka
5 + 3 pro změnu nastavení
Rozhraní
USB 2.0
Ergonomie
pro praváky
Barva
černá a šedá

Nejzajímavější je na této myši asi její senzor označovaný jako Storm Tactical Twin-laser Sensor. Ten vypadá dle názvu i pohledu na to, že využívá dvou laserových diod pro snímání povrchu, čímž má zajistit velkou přenost i na lesklém povrchu. Využít se k tomu má míchání světelných paprsků a Dopplerova efektu, ovšem podrobnosti zůstávají skryty. Tím však výčet různých vlastností této myši zdaleka nekončí.



Dále si můžeme nezávisle na sobě nastavit rozlišení jednotlivých os pohybu, což není tak výjimečné. Sentinel Advance však také nabízí malý integrovaný OLED displej ukazující momentálně nastavená rozlišení pro obě osy a také malé logo, které si můžeme změnit. Myš se také chlubí bezpečností, za čímž stojí dodávaná záslepka počítačového karetního slotu, do níž se zamotá kabel myši, aby vám ji někdo tak snadno neukradl.

Pro uložení až pěti profilů s podporou maker i pro kálávesnici je připravena 64kB paměť (více asi netřeba), dále bude možné nakonfigurovat osm programovatelných tlačítek, pomocí pěti 4,5g závaží upravit celkovou hmotnost a využít režim Rapid Fire. A nakonec výrobce hovoří o pozlaceném USB konektoru, což je samozřejmě u digitálního rozhraní sice hezká, ale naprosto zbytečná vlastnost. "Ocásek myši", tedy přívodní USB kabel s pletenou izolací má délku cca 180 cm a je poměrně tenký a ohebný. Jeho fyzickou odolnost jsem ale raději nezkoušel.


Zpracování myši


Sentinel Advance je se svými rozměry pěkný macek, a tak se nebude zrovna hodit pro malé ruce, k čemuž přidá i jeho protažený tvar vzadu, jenž při pohrávání si s myší mezi prsty často naráží do dlaně. Jako hlavní materiál si výrobce zvolil černý až tmavě šedý plast a ten buď byl ponechán s matným nepříliš drsným povrchem, nebo s pogumovaným a na dotyk velmi příjemným povrchem.



Celá myš vypadá velice odolně a ať se jí budete snažit zkroutit, prohnout, nebo jinak zdeformovat, všemu s přehledem odolá. To je tedy hned na začátek dobrá zpráva, ale pojďme dál. U takto velké myši, která by v jiných případech zůstala uvnitř spíše prázdná, není problém přidat nějakou dodatečnou výbavu a zde se výrobce zaměřil spíše na světelné efekty spojené s nastavitelnými režimy.

Ovšem co se týče hlavních tlačítek, pak těch je včetně kolečka celkem pět - dvě hlavní a dvě vedlejší určená pro palec, jejichž obvyklé funkce v desktopovém prostředí jsou posun zpět a vpřed. Výrobce však mluví o celkem osmi tlačítkách a k tomuto číslu zbývají tři. Skutečně tu jsou, ale jedno z nich slouží k přepínání profilů a dvě další k dodatečné úpravě rozlišení snímače. Zatím o jejich programovatelnosti tedy nelze říci nic, ale uvidíme, jak se předvede ovládací software. Co se týče stisku tlačítek, pak u všech se ozývá ostré cvaknutí mikrospínače a u stisku kolečka (to je pouze třísměrné) a vedlejší dvojice tlačítek pro palec bych osobně malinko ubral na odporu. Jinak je v tomto ohledu vše v pořádku.



Podívejme se tedy blíže na kolečko a trojici profilových tlačítek, která byla umístěna okolo něj. Gumový potah kolečka má velmi jednoduchý vzorek, tedy v podstatě jen několik příčných zářezů a krokování zde je na prstu cítit asi jako u myší Logitech. Pokud s kolečkem točíte pomaleji, pak je vůbec neuslyšíte, ovšem rychlé roztočení znamená rovněž to, že se ozve tlumený vrčivý zvuk. Před kolečkem pak sedí osamělé tlačítko, jež cyklicky přepíná mezi pěticí režimů. Ty se ohlásí změnou podsvícení hřbetu myši, ale také na OLED displeji se dozvíme, kterýže to režim jsme si právě nastavili. Za kolečkem jsou už jen zbylá tlačítka pro úpravu hodnoty dpi.



A nyní k podsvícení a displeji. Myš dokáže svítit pěti barvami - pro každý profil zvlášť. Uvidíme také, zda se podsvícení nedá vypnout, aby nerušilo, i když z boku stejně není vidět. Uvedené barvy pak jsou: červená, modrá, zelená, fialová a jakási azurová, či světle modrá. Jednobarevný bílý OLED displej je zapuštěný celkem hluboko pod okolní povrch, ovšem horní zaoblené sklíčko lomí světlo tak, že jednak jeho obraz zvětšuje a pak je díky němu vidět i více ze strany. Kvůli zvětšení je sice více znatelný rastr, ale to nijak a ničemu nevadí. Nemusíme se také bát, že by nám skrz děrovaný plech něco vteklo dovnitř, proti tomu slouží ochranné plexi, avšak že se nečistoty budou z otvorů dostávat hůře než z rovného povrchu, to je myslím jasné.



Teď si hlodavce obrátíme na záda a zadíváme se, co nabízí jeho plochá spodní část. Nezvyklým prvkem jsou dva přední "světlomety" v podobě dvou matných lichoběžníkových průzorů. Díky nim získává myš futuristický nádech a trošku také osvětluje prostor před sebou. Barva světla přitom odpovídá barvě nastaveného profilu.

Pro snadné klouzání po povrchu nám výrobce připravil sadu čtyřech teflonů - dva mohutné a dlouhé po stranách, jeden menší vzadu a jeden ještě menší mezi světly u kabelu. "Taktický Storm senzor" byl umístěn víceméně ve středu myši, což je z mého pohledu jedině dobře, ale to jen proto, že jsem na to zvyklý.



Posledním prvkem pak jsou spodní výklopná dvířka a za nimi najdete po koupi už pět umístěných 4,5gramových závaží. Ta lze snadno ze svých pěnových postýlek vyjmout nehtem, a případně si snížit celkovou hmotnost o 22,5 g. Naše váha také potvrdila, že hmotnost závaží skutečně odpovídá na chlup.


Příslušenství


Ještě si také na této stránce ukážeme příslušenství, kde figuruje doprovodný software verze 1.2 (ke stažení je již novější 1.3), dále speciální záslepka pro "uzamknutí" kabelu v počítači a nakonec sada náhradních teflonů.

reklama