reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Sentinel Z3RO-G: evolucí k dokonalosti

9.11.2011, Jan Vítek, recenze
CM Storm Sentinel Z3RO-G: evolucí k dokonalosti
Společnost Cooler Master nabízí pod svou značkou CM Storm již řadu známých modelů myší, mezi něž se nyní zařadil také model Sentinel Z3RO-G. Jde o herní myš, jejíž účel je patřičně zdůrazněn tím, že k ní dostaneme plnou verzi hry Shattered Horizon.
Kapitoly článku:
  1. CM Storm Sentinel Z3RO-G: evolucí k dokonalosti
  2. Instalace a nastavení myši
  3. Zkušenosti z provozu a závěr
Aktuální model myši CM Storm Sentinel Z3RO-G v podstatě není ani tak nový, neboť vychází z již staršího hlodavce CM Storm Sentinel Advance. Toho jsme měli v testu již téměř před 2 roky a dá se říci, že jeho fyzické provedení se v podstatně nezměnilo. Těšit bychom se tedy měli na velmi kvalitní zpracování, širokou výbavu a z toho vycházející schopnosti myši. Její předchozí verze Advance ostatně získala naše ocenění TREFA, takže by i nový Z3RO-G měl být výborný.



- klikněte pro zvětšení -

Sentinel Z3RO-G přichází v papírovém balení s otevíratelnými dvířky, za nimiž nás CM Storm informuje o hlavních přednostech své myši. Jde o laserový senzor s rozlišením 5600 dpi, 128kB paměť pro uložení pěti herních profilů, palubní OLED displej pro zobrazení základních informací včetně vlastnoručně volitelného loga a podpora maker. Další výhodou je možnost stáhnutí plné verze hry Shattered Horizon, ke které dostaneme příslušný klíč. Předchozí verze tedy na rozdíl od Z3RO-G nenabídla žádnou hru a její paměť byla jen poloviční, což jsou dva rozdíly, které můžeme zatím zjistit.





Sentinel Advance je ale stále zahrnut v seznamu aktuálních myší firmy CM Storm, takže je stále aktuální, i když to vypadá, že v nabídce obchodů se dlouho neudrží. Ono ale v podstatě není proč, když cena zůstala v podstatě stejná a dle dosavadních zjištění nám nový Z3RO-G nabídne hru zdarma a dvojnásobnou paměť. Hlavní specifikace ale zůstaly stejné:

Model
CM Storm Sentinel Z3RO-G
SGM-6001-GLLW1
Rozměry
135 x 83,5 x 40 mm
Hmotnost
161,5 g (bez pěti 4,5g závaží)
Senzor
Storm Tactical Twin-laser Sensor
Odezva
až 1000 Hz (1 ms)
Rozlišení, apod.
až 5600 dpi
rychlost pohybu až 235 IPS (palce za sekundu)
max. akcelerace 50 G
Tlačítka
5 + 3 pro změnu nastavení
Rozhraní
USB 2.0
Ergonomie
pro praváky
Barva
šedá a černá

Nová i stará verze Sentinelu mají specifikace v tabulce naprosto stejné, tedy až na jednu drobnost - odlišné zbarvení. Zatímco Advance je laděna hodně do tmava, tak Z3RO-G má hlavní plášť šedý s nádechem metalízy.

Senzor Storm Tactical Twin-laser využívá dvou laserových diod pro snímání povrchu, čímž má zajistit velkou přesnost i na lesklém povrchu. Využít se k tomu má míchání světelných paprsků a Dopplerova efektu. K nové verzi již nedostaneme záslepku pro desktopové sestavy, do níž jsme mohli zamotat kabel, abychom si myš zabezpečili třeba na lan party. CM Storm asi očekává, že si také pořídíme nějakou z jeho skříní, které takové záslepky celkem běžně zahrnují. Zůstalo také 5 různých profilů, které ohlásí vždy jiná barva podsvícení a i zde je tenký 180cm kabel s pletenou izolací a pozlaceným USB konektorem.


Zpracování myši


Sentinel Z3RO-G je vyroben tak, aby dobře vyplnil celou dlaň pravé ruky, což jednak znamená, že s ní nezažijete velkou volnost pohybu při ovládání pouhými prsty (na to je lepší třeba CM Storm Spawn) a potom je jasné, že leváci si s ní moc nezahrají. Hlavní materiál, tedy šedý plast použitý na plášť má trošinku změkčený povrch, což je velmi příjemné při dotyku a také to má praktický význam - prsty po takovém materiálu moc nekloužou. Na samotném hřbetu pak máme jednak kouřové plexi ukrývající displej a kolem něj děrovaný plech, skrz nějž budou svítit různobarevné LED informující o zvoleném profilu. Tlačítka jsou pak vyrobena z tvrdého černého plastu se zdrsnělým povrchem, stejně jako celý spodek, i když ten je přeci jen hladší.





Celé tělo této myši je velmi pevné a nepoddá se ani silnému tlaku a ani nikde nepovrzává. Velké tělo této myši také poskytlo dostatek prostoru pro umístění různých prvků a zde tedy především světelných diod a displeje na hřbetu myši. Pak tu jsou LED, které budou svítit jednak skrz otvory černého plechu, pak i skrz klín u styku se šedým pláštěm a zůstaly také vespod umístěné "reflektory", jež si posvítí na USB kabel. Barvy zůstaly stejné, a to červená, modrá, zelená, fialová a světle modrá.

Jednobarevný bílý OLED displej je zapuštěný hluboko pod okolní povrch, ovšem horní zaoblené sklíčko lomí světlo tak, že jednak jeho obraz zvětšuje a pak je díky němu vidět i více ze strany. Nemusíme se bát, že by nám skrz děrovaný plech něco vteklo dovnitř, protože ihned pod plechem je ochranné plexi. Ovšem nečistoty se i tak budou z otvorů dostávat hůře než z rovného povrchu.





Co se týče hlavních tlačítek, pak těch je včetně kolečka celkem 5 - dvě hlavní a dvě vedlejší určená pro palec, jejichž obvyklé funkce v desktopovém prostředí jsou posun zpět a vpřed. Výrobce však mluví o celkem 8 tlačítkách a k tomuto číslu zbývají 3. Skutečně tu jsou, ale jedno z nich slouží k přepínání profilů a dvě další k dodatečné úpravě rozlišení snímače. My uvidíme, co nám příslušný software dovolí s nimi udělat, tedy zda půjdou také programovat.

Při stisku tlačítek se ve všech případech ozývá ostré, ovšem spíše tiché cvaknutí mikrospínače a u stisku kolečka (to je v aktuální verzi stále třísměrné) jsem si minule stěžoval na příliš velký odpor. To u CM Storm dokázali napravit, takže nyní klade kolečko při stisku podobný odpor jako hlavní tlačítka. Nehrozí však, že byste ho mačkali omylem při otáčení kolečka.





Gumový potah kolečka má stále stejný a velmi jednoduchý vzorek, tedy v podstatě jen několik příčných zářezů a krokování je na prstu jasně cítit. Při pohybu dolů se mi však zdálo krokování o trochu méně výrazné, ale to není problém. Kolečko se pak v každém případě ozývá tlumeným vrčivým zvukem, jehož síla jako obvykle závisí na rychlosti otáčení. Před kolečkem sedí osamělé tlačítko, jež cyklicky přepíná mezi pěticí režimů. Ty se ohlásí změnou podsvícení hřbetu myši, ale také na OLED displeji se dozvíme, který režim jsme si právě nastavili. Za kolečkem jsou už jen zbylá tlačítka pro úpravu hodnoty dpi.





Když si myš obrátíme na záda, tak nás hned zaujmou dva již zmíněné přední "světlomety" v podobě dvou matných lichoběžníkových průzorů, přičemž barva jejich světla odpovídá barvě nastaveného profilu, pokud však nevyužijeme možností doprovodného software, který umí styl podsvícení změnit.

Pro snadné klouzání po povrchu nám výrobce připravil sadu 4 teflonů - dva mohutné a dlouhé po stranách, jeden menší vzadu a jeden ještě menší mezi světly u kabelu. Dvojitý laserový senzor byl umístěn víceméně ve středu myši, což je z mého pohledu jedině dobře.





Nakonec si z myši ukážeme spodní výklopná dvířka vyložená měkkým molitanem, za nimiž najdete po koupi už pět umístěných 4,5gramových závaží. Ta lze snadno ze svých pěnových postýlek vyjmout nehtem, a případně si tak snížit celkovou hmotnost o 22,5 g. Pouze pak budete muset vymyslet, kam si je uložíte, abyste je neztratili.


Příslušenství


Výrobce k této myši přibaluje optický disk s doprovodným softwarem (Storm Tactic AP Software) verze 1.5.0 a především tu máme i sadu náhradních teflonů.




reklama