reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Trigger-Z: lepší a modernější

4.4.2014, Jan Vítek, recenze
CM Storm Trigger-Z: lepší a modernější
CM Storm vypustil na trh novou verzi své herní mechanické klávesnice Trigger-Z, která však nemusí přijít vhod pouze hráčům. Jedná se o model, jemuž nic nechybí a naopak nabízí řadu věcí navíc.
Kapitoly článku:
  1. CM Storm Trigger-Z
  2. Instalace a nastavení klávesnice
  3. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Máme tu herní podsvícenou klávesnici, která využívá tlačítka Cherry MX Brown. To, jak pracují nám nejlépe osvětlí následující animace.




Cherry MX Brown a Blue


Jedná se o klávesu, která má blízko k Cherry MX Blue a ne k Red či Black. Nemá tedy jen lineární stisk, jehož charakter určuje pouze pružinka a její odpor. Máme tu navíc i další mechanismus, který v horní poloze klávesy vytváří další odpor. Ten je pak po překročení jisté polohy zlomen a klávesa už ochotněji zajede dolů. Tím se tvoří znatelná hmatová odezva, která je zde spíše slabší. U Cherry MX Blue je umocněna tím, že vnitřní část klávesy je rozdělena na dvě části.

Jak se tedy pracuje s klávesnicí vybavenou tlačítky Brown? Na stisku rozhodně poznáte, že klávesa má nejdříve zvýšený odpor, který zakrátko povolí, díky čemuž klávesa ochotněji zajede dovnitř a ihned se zaznamená stisk. Klávesa tak poskytne při stisku odezvu, díky níž snadno a pouze hmatem poznáte, že jste ji opravdu stiskli.To nám tlačítka Red a Black nenabídnou, nicméně samotná klávesnice Trigger-Z je nabízena i s tlačítky Cherry MX Blue a Red.




- klikněte pro zvětšení -


Podsvícení klávesnice se nezměnilo. Trigger-Z, jak je dnes moderní, nabízí barevný podklad kláves, který odpovídá barvě použitých LED, jak můžete vidět z fotografií v první kapitole. Zde je tedy bílý a u jiných verzí by tedy měl být červený nebo modrý. LED jsou umístěny v horní části tlačítek, takže tomu odpovídá i pozice hlavních popisků. Popisky alternativních funkcí klávesy jsou tedy odsunuty dolů.





Co se týče stylu podsvícení, pak ten zůstal stejný s tím rozdílem, že pro nastavení vyššího jasu už není třeba přídavné napájení. Na druhou stranu tu už nemáme USB hub, což je druhá strana mince. Můžeme si tak vybrat mezi 5 úrovněmi jasu (plus vypnuto) a pak tu jsou 3 styly podsvícení. První je klasický se všemi klávesami podsvícenými, druhý je tzv. efekt dýchání, čili cyklické pohasínání a rozsvěcování LED a nakonec je tu herní režim, v němž jsou podsvíceny pouze šipky, klávesy ASDW a pětice kláves M.

Předchozí verze pak nabízela 6KRO, čili schopnost zaznamenat maximálně šest najednou stisknutých kláves. Trigger-Z to zvyšuje na 64KRO a mohu potvrdit, že v tomto ohledu si nebudete stěžovat. Velmi užitečná je také přední podložka, která nebyla jako u jiných herních modelů vytvořena s ohledem na líbivý design, ale na ergonomii.


Závěrečné hodnocení


Cooler Master se rozhodl zrevidovat svou herní mechanickou klávesnici CM Storm Trigger, již nabídne v modernější verzi s mírně upraveným designem a těžším tělem. K dispozici jsou modely s tlačítky Cherry MX Red, Blue a Brown s červeným, modrým a bílým podsvícením. Hlavní rozdíly oproti předchozí verzi jsou, že Trigger-Z už podporuje 64KRO namísto 6KRO, umožní nastavit nejvyšší hodnoty jasu podsvícení bez přídavného napájení, ale není vybavena USB hubem.




- klikněte pro zvětšení -


Jenomže USB hub nám u předchozí verze vůbec nefungoval a i při zapojení flash disku vyžadoval přídavné napájení, čili zapojení adaptéru, který si uživatel musí dokoupit. Nejspíše proto se tedy Cooler Master rozhodl u nové verze klávesnice USB hub zcela vypustit a místo toho umožnit nastavení vysokého jasu LED podsvícení.

Nový Trigger-Z je jinak těžká klávesnice s užitečnou podložkou pod zápěstí, která by měla vydržet dlouhá léta. Nabídne vlastní paměť, díky níž si pamatuje nejen nastavení podsvícení, ale také až 5 profilů s příslušnými makry a rovněž 5 speciálních makro kláves.
 
 

Plusy


+ Robustní klávesnice s podložkou
+ Podsvícení
+ Tlačítka Cherry MX a 64KRO
 
 

Minusy


- Zmizel USB hub
 
 
Cena v době testování: cca 3.300 Kč s DPH


----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

Cooler Master have decided to redraw their gaming mechanical keyboard CM Storm Trigger in order to create a modern model with slightly adjusted design and heavier body. There are three available versions with Cherry MX Red, Blue and Brown buttons with red, blue and white LEDs. The main differences between the old and new models are, that Trigger-Z now supports 64KRO instead of 6KRO, allows us to use higher settings of LED brightness even without additional power supply, but it has no USB hub.

On the other hand, Trigger's USB hub did not work without an external power adapter which the user had to buy as and additional accessory. This is perhaps the reason why Cooler Master chose to leave the hub out and allow us to set the two highest brightness levels instead.

The new Trigger-Z is a heavy and sturdy keyboard with a very useful wristpad that should work well for many years. It has its own memory to store not only LED settings, but also up to 5 different profiles with macros and 5 special macro keys.
Jak hodnotíte herní klávesnici CM Storm Trigger-Z?
V anketě šlo hlasovat od 4.4.2014 do 28.2.2015. Počet hlasujících: 3
Výborné67 %
Průměrné0 %
Špatné33 %
reklama